اثرعصاره ی آویشن (Thymus vulgaris) بر پاسخ ایمنی در برابر ویروس واکسن بیماری آنفلوانزا و نیوکاسل در جوجههای گوشتی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)
فروغ طلازاده
1
,
منصور میاحی
2
,
حسین نجف زاده ورزی
3
,
حدیث نوروزی زاده
4
1 - گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
2 - گروه علوم بالینی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
3 - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
4 - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
Keywords: بیماری نیوکاسل, پاسخ ایمنی, عصاره ی آویشن, جوجه ی گوشتی, بیماری آنفلوانزا,
Abstract :
مقدمه و هدف:مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر عصاره آویشن بر پاسخ ایمنی علیه واکسن بیماری آنفلوانزا و نیوکاسل انجام شد. روش تحقیق: دویست و چهل و پنج قطعه جوجهی یک روزهی گوشتی خریداری و بیست قطعه جوجه برای تعیین میزان پادتن مادری خونگیری شده و بقیهی جوجهها به طور تصادفی به 5 گروه مساوی تقسیم شدند. جوجههای گروه A،B وC عصارهی آبی آویشن را به ترتیب به میزان 1/0 درصد، 15/0 درصد و 2/0 درصد در آب آشامیدنی در طول دورهی پرورش دریافت نمودند. جوجههای گروه E، عصارهی آویشن را دریافت نکردند اما علیه بیماری نیوکاسل واکسینه شدند. جوجههای گروه F به عنوان گروه کنترل، عصارهی آویشن و واکسن نیوکاسل دریافت نکردند. جوجههای گروههای A، B، C و D، با واکسن زندهی B1 به روش قطرهی چشمی و واکسن کشتهی دوگانه نیوکاسل-آنفلوانزای تحت تیپ (H9N2)، به روش زیر پوست پشت گردن واکسینه شدند. در روزهای صفر (قبل از واکسیناسیون)، 14، 28 و 35 بعد از واکسیناسیون، از 10 قطعه جوجه از هر گروه، به طور تصادفی، خونگیری به عمل آمد و عیار پادتن ویژهی نیوکاسل به وسیله آزمایش ممانعت از هماگلوتیناسیون تعیین گردید. نتایج و بحث:نتایج این مطالعه نشان داد که عصارهی آویشن، تاثیری برپاسخ پادتن ویژهی ویروس واکسن نیوکاسل ندارد اما دریافت 2/0 درصد عصاره آویشن در 14 روز بعد از واکسیناسیون، عیار پادتن ویژهی ویروس واکسن آنفلوانزا را در مقایسه با سایر گروه ها به طور معنی داری افزایش داد. توصیه کاربردی/ صنعتی: گیاهانی مانند آویشن که سرشار از فلاونوئیدهامی باشد فعالیت ویتامین C را توسعه می دهند، به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند و بنابراین ممکن است عملکرد سیستم ایمنی بدن را افزایش دهند.
