اثربخشی گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea L) در فعالیت ضد آکسیدانی تام سرم خون در جوجه های گوشتی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)غلام رضا قلم کاری 1 , نصیر لندی 2 , مجید طغیانی 3 , فریبرز معطر 4 , عباس عابد اصفهانی 5 , مریم اعرج شیروانی 6
1 - گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران
2 - باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران؛
3 - باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران؛
4 - گروه فارماکوگنوزی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران؛
5 - گروه علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران؛
6 - گروه صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران؛
Keywords: سرخارگل, سرم, جوجه های گوشتی, ضد اکسیدانی,
Abstract :
مقدمه و هدف: این آزمایش جهت ارزیابی تأثیر سطوح مختلف سرخارگل در مقایسه با یک آنتی بیوتیک (فلاووفسفولیپول) در فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم خون جوجه های گوشتی انجام شد. روش تحقیق: در این آزمایش 240 جوجه گوشتی یک روزه (راس 308) وزن شدند و به صورت تصادفی به 5 تیمار، با 4 تکرار شامل 12 جوجه اختصاص داده شدند. 5 تیمار شامل: 1. جیره پایه، 2. جیره پایه حاوی آنتی بیوتیک (5/4 میلی گرم فلاووفسفولیپول بر کیلوگرم جیره)، 3. جیره ی پایه حاوی 5 گرم پودر اندام هوایی سرخارگل در کیلوگرم جیره، 4. جیره پایه حاوی 10 گرم پودر اندام هوایی سرخارگل در کیلوگرم جیره، 5. جیره پایه حاوی 25/0 گرم عصاره سرخارگل در کیلوگرم جیره، بودند. میزان فلاونول –o – گلیکوزید تام بر حسب کورستین در پودر اندام هوایی و عصاره اندازه گیری شد و فلاونول –o – گلیکوزید تام بر حسب کورستین در جیره حاوی 5 گرم سرخارگل بر کیلوگرم جیره و جیره حاوی عصاره مساوی بود. در 42 روزگی نمونه خون گرفته شد و جهت اندازه گیری فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم خون مورد تجزیه قرار گرفت. نتایج و بحث: نتایج نشان داد استفاده از 10 گرم سرخارگل بر کیلوگرم جیره بالاترین فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم را در مقایسه با دیگر گروه ها داشت. عصاره الکلی نیز فعالیت ضد اکسیدانی بالاتری در مقایسه با گروه کنترل و آنتی بیوتیک داشت، اما این تفاوت معنی دار نبود. استفاده از 5 گرم سرخارگل بر کیلوگرم جیره باعث افزایش فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم نسبت به گروه های کنترل، آنتی بیوتیک و عصاره ی الکلی گردید، اما این تفاوت معنی دار نبود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که استفاده از 10 گرم سرخارگل بر کیلوگرم جیره فعالیت ضد اکسیدانی تام سرم خون را در جوجه های گوشتی بهبود بخشید. توصیه کاربردی/ صنعتی: با توجه به خطر به وجود آمدن جمعیت های میکروبی مقاوم به آنتی بیوتیک در اثر استفاده مداوم از آنتی بیوتیک ها در جیره ی دام و با توجه به نتایج حاصله از این آزمایش و سایر مطالعات می توان از پودر سرخارگل به عنوان یک جایگزین برای آنتی بیوتیک در جیره ی غذایی طیور استفاده نمود.
پیش بین، ش.، خوانساری، ن. و شایگان، م. 1381. بررسی ارتباط بین قدرت آنتی اکسیدانی تام پلاسما و دو عملکرد سیستم ایمنی (پاسخ تکثیری لنفوسیت ها و حرکت هدفدار نوتروفیل ها). مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، شماره 5: صفحات 354 تا 363.
تقی زاده، م.، جاروندی، ص. و یاسا، ن. 1381. مروری بر اکیناسه. گیاهان دارویی، شماره 4: صفحات 25-13.
Alkhalf, A., Alhaj, M. and ALhomidan, I. 2010. Influence of probiotic supplementation on blood parameters and growth performance in broiler chickens. Saudi J. Biol Sci, 17: 219-225.
Bafundo, K.W., Cox, L.A. and Bywater, R. 2003. Review lends perspective to recent scientific findings on virginiamycin, antibiotic resistance debate. Feedstuffs, 75:26–27.
Beckman, K. and Ames, B. 1998. The free radical theory of aging matures. Physiol, 78: 547-581.
Cel Rio, M., Ruedas, G. and Medina, S. 1998. Improvement by several antioxidants of macrophage function in vitro. Life Sci, 63: 871-881.
Dalby-Brown, L., Barsett, H., Landbo, A.K., Meyer, AS. and Mølgaard, P. 2005. Synergistic antioxidative effects of alkamides, caffeic acid derivatives, and polysaccharide fractions from Echinacea purpurea on in vitro oxidation of human low-density lipoproteins. J. Agric Food Chem, 53: 9413-9423.
Freed, B., Rapaport, R. and Lempert, N. 1987. Inhibition of early events in the human T-lymphocyte response to mitogens and alloantigens by hydrogen peroxide. Arch Surg, 122: 99-104.
Hu, C. and Kitts, D.D. 2000. Studies on the antioxidant activity of Echinacea root extract. J Agric Food Chem, 48: 1466-1472.
Huda-Faujan, N., Noriham, A., Norrakiah, A.S. and Babji, A.S. 2009. Antioxidant activity of plants methanolic extracts containing phenolic compounds. Afr J Biotechnol, 8: 484-489.
Khanavi, M., Hajimahmoodi, M., Cheraghi-Niroomand, M., Kargar, Z., Ajani, Y., Hadjiakhoondi, A. and Oveisi, M.R. 2009. Comparison of the antioxidant activity and total phenolic contents in some Stachys species. Afr J Biotechnol, 8: 1143-1147.
Koracevic, D., Koracevic, G., Djordjevic, V., Andrejevic, S. and Cosic, V. 2001. Method for the measurement of antioxidant activity in human fluids. Clin Path, 54: 356–361.
Matthias, A., Banbury, L., Bone, K.M., Leach, D.N. and Lehmann, R.P. 2008. Echinacea alkylamides modulate induced immune responses in T cells. Fitoterapia, 79: 53-58.
Oberritter, H., Glatthaar, B. and Moser, V. 1986. Effect of functional stimulation on ascorbate content on phagocytes under physiological and pathological condition. Int Arch Aller A Imm, 81:46.
Ramarathnam, N., Osawa, T., Ochi, H. and Kawakishi, S. 1995. The contribution of plant food antioxidants to human health. Trends Food Sci. Technol, 6: 75-77.
Ross Broiler Manual. 2002. Available on www.Aviagen.com.
SAS Institute. 1997. SAS/STAT® User’s Guide: Statistics, Version 6.12, SAS Institute Inc., Cary, NC.
Satoshi, M., Kiyoto, S., Hiroe, M., Makoto, I., Takenori, Y., Torao, I. and Yeunhwa, G.U. 2004. Antioxidant and immune enhancing of Echinacea purpurea. Biol Pharmaceut Bull, 27: 1004-1009.
Saunders, P.R., Smith, F. and Schusky, R.W. 2007. Echinacea purpurea L. in children: safety, tolerability, compliance, and clinical effectiveness in upper respiratory tract infections. Canadian J Physiol Pharm, 85: 1195-1199.
Thygesen, L., Thulin, J., Mortensen, A., Skibsted, L.H. and Molgaard, P. 2007. Antioxidant activity of cichoric acid and alkamides from Echinacea purpurea, alone and in combination. Food Chemistry, 101: 74-81.
Tzu Tai, L., Chung, Li., C., Zhao Han, S., Jun Chen, L. and Bi, Y. 2009. Study on antioxidant activity of Echinacea purpurea L. extracts and its impact on cell viability. Afr J Biotechnol, 19: 5097-5105.