بررسی اثر عصاره پوست انار بر دفع اووسیت آیمریا و آسیب شناسی روده در آلودگی تجربی با کوکسیدیوز در جوجههای گوشتی
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)مهدی زینلی طالخونچه 1 , الهام مقتدایی 2
1 - دانش آموخته دکتری دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد ، شهرکرد، ایران؛
2 - گروه پاتوبیولوژی ،واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی ، شهرکرد ، ایران؛
Keywords: اووسیت, پوست انار, کوکسیدیوز, آیمریا,
Abstract :
مقدمه و هدف: آلودگیهای کوکسیدیایی همه ساله در مناطق مختلف دنیا، چه به صورت کوکسیدیوز بالینی و یا تحت بالینی باعث خسارات اقتصادی زیادی در صنعت طیور میگردد. لذا هدف از این مطالعه مقایسه عصاره پوست انار در مقایسه با داروی تولترازوریل بر دفع اووسیت آیمریا و آسیب شناسی روده میباشد. روش تحقیق: در این مطالعه که از 180 قطعه جوجه یک روزه نژاد روسی استفاده شد، بعد از آلوده نمودن جوجهها با اووسیت ایمریا در سن ۲۱ روزگی و دادن زمان تا بروز علایم و اخذ نمونه مدفوع جهت شمارش تعداد اووسیت ها در مدفوع، دوره درمان با داروی تجاری تولترازوریل (2 روز) و عصاره پوست انار (۷روز) با غلظتهای۱۰۰ و۲۰۰ و۴۰۰ ppm، آغاز شد. در پایان دوره، نمونه مدفوع جهت بررسی میزان آسیبهای بافتی حاصل از بیماری بعد از درمان، از روده کور به صورت تصادفی تهیه و به آزمایشگاه ارسال گردید. در نهایت، لامهای هیستوپاتولوژی تهیه شده و نتایج آماری حاصل از تجزیه و تحلیل دادهها بررسی شدند. نتایج و بحث: نتایج بیانگر کاهش قابل توجه میزان اووسیت دفعی در مدفوع، کاهش ضایعات پاتولوژی ناشی از کوکسیدیوز و حذف مراحل زندگی انگل در روده کور، در گروههای تحت درمان با عصاره پوست انار (۴۰۰>۲۰۰>۱۰۰) بود. بدین ترتیب که در گروه آلوده شده و بدون درمان، در روده کور خونریزی، نکروز و مراحل زندگی انگل مشاهده شد. این علائم در گروه درمان شده با غلظت ppm۱۰۰ عصاره انار نیز به طور خفیف مشاهده شد. در گروه درمان شده با غلظت ppm ۴۰۰ عصاره هیچ کدام از علائم ذکر شده مشاهده نشد. توصیه های کاربردی/ صنعتی: با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق و نیز با در نظر گرفتن عوارض شیمیایی داروها، میتوان از عصاره پوست انار به عنوان درمان کمکی جهت کنترل بیماری کوکسیدیوز طیور استفاده نمود.
Amiry, H., Fakour, S.H. 2018. Biochemical and histopathological study on preventive effects of Punica granatum L. extract on fatty liver disease in the rats receiving high fat diet. Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences, 23: 45-55.
Bushellm, A.C., Shirtey, M.W. 1993. The use of an attenuated Coccidiosis. vaccine in replacement layers Zootechnica International, 2: 58-62.
Fahmy, Z. H., El-Shennawy, A.M., El-Komy, W., Ali, E., Hamid, S.S.A. 2009. Potential antiparasitic activity of Pomegranate extracts against Schistosomules and Matur worms of Schistosoma Mansoni: in vitro and in vivo study. Australin Journal of Basic and Applied Sciensces, 3:288-94.
Jafari, Z., Niyati, M. 2017. In vitro effectiveness of Punica Granatum aqueous extract on viability of Echinococcus Granulosus protoscolex. Journal of North Khorasan University of Medical Science, 9:65-74.
Modarresi, M.H., Fathi Nasri, J., Dayani, O., Rashidi, L. 2010. The effect of pomegranateseed pulp feeding on DMI, performance and blood metabolites of southern Khorasan crossbred goats. Animal Science Researches, 20:123-132.
Rezvani,M.R., Rahimi, S.H.,Dadpasand, M. 2016. Effect of adding pomegranate peel powder to fat-containing diets on performance of broilers, Journal of Animal Production, 18:335-346.
Rezvani, M.R., Rahimi, S. 2017. Effects of adding pomegranate peel extract and commercial antioxidant to diets on performance, nutrient digestibility, gastrointestinal micro flora and antibody titer of broilers. Journal of Veterinary Research, 72:147-156.
Saffari, H., Safari, M., Aej, A. 2011. Comparing the antimicrobial properties of pomegranate seed and peel extract with common antibiotics used on Helicobacter Pylori isolated from biopsies of patients referring to Kashan Shahid-Beheshti hospital. Journal of Kashan University of Medical Science, 15: 426-432.
Shams Ardekani, A., Hajimahmoodi, M., Veisi, D., Sadeghi, N., Jannat, B., Ranjbar, A. 2011. Comparative antioxidant activity and total flavonoid content of Persian Pomegranate, Fran, Journal Pharm Research, 10: 519-524.
Zarezadeh, M.R., Emam-Djomeh, Z. 2008. Identification and quantification of Anthocyanins in pomegranate peel extract. Journal of Food Science and Technology, 49:31-40.
Zeinab, H., Fahmy, A.M., Wafaa, E.K. 2009. Potential antiparasitic activity of pomegranate extracts against Shistosomules and mature worms of Schistosoma Mansoni. Autralian Journal of Basic and Applied Science, 3: 4634-4643.
Zibaei, M., Sajedi, B., Jafari, Z. 2014. Scolicidal effects of different concentrations hydroalcoholic extract of Punica granatum root on Hydatid Cyst Protoscolices. Aristotle University Medical Journal, 3: 205-210.