اثر موقعیت کاشت و اندازه سوخ زعفران روی کلاله و عملکرد سوخ در شرایط آب و هوایی آنکارا
Subject Areas : Journal of Medicinal Herbs, "J. Med Herb" (Formerly known as Journal of Herbal Drugs or J. Herb Drug)نست ارسلان 1 , عاریف ایپک 2 , امیر رحیمی 3 , گوخان ایپک 4
1 - گروه گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آنکارا، آنکارا، ترکیه
2 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه کانکیری، ترکیه
3 - گروه گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آنکارا، آنکارا، ترکیه
4 - گروه گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آنکارا، آنکارا، ترکیه
Keywords: کاشت, کلاله, زعفران Crocus sativus L, کاشت عمودی,
Abstract :
مقدمه و هدف: زعفران با نام علمی Crocus sativus L. یک گیاه زراعی است که وارد ترکیه شده است. در سال های کشت این گیاه کاهش یافته است و تنها در تعدادی از روستاها کاشته می شود. در ترکیه سوخ زعفران به صورت تصادفی و سنتی بدون در نظر گرفتن نحوه ی قرار گرفتن سوخ در خاک کشت و کار می شود. لذا تحقیق حاضر با هدف اثر اندازه سوخ و نحوه ی قرار گرفتن سوخ در بستر خاک بر عملکرد کلاله و سوخ خا به مرحله اجرا در آمد. روش تحقیق: این مطالعه با چهار سطح اندازه سوخ 6، 7، 8 و 9 سانتی متر و سه سطح روش سوخ گذاری در خاک شامل افقی، عمودی و وارونه در یک آرایش اسپیلت پلات در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی گروه علوم زراعی دانشگاه آنکارا طی سال های 2010 تا 2011 اجرا شد. نتایج و بحث: نتایج نشان داد که طرز قرار گرفتن سوخ در خاک و اندازه سوخ اثرات معنی داری بر عملکرد کلاله زعفران داشته اند. در حالی که تنها اندازه سوخ بر عملکرد سوخ به دست آمداثر معنی داری داشت. بیشترین عملکرد کلاله زعفران و عملکرد سوخ از کاشت سوخ به اندازه 9 سانتی متر به دست آمد. همچنین روش کاشت عمودی سوخ دارای بیشترین عملکرد کلاله مادگی بود. توصیه کاربردی/ صنعتی: با توجه به نتایج به دست آمده جهت کاشت گیاه زعفران توصیه می شود سوخ زعفران با اندازه درشتر و به صورت عمودی کشت شود.
Abdullayev, F. 2005. Medicinal use of saffron (Crocus sativus L.). Clinical Biochemistry.,38: 865-6.
Arslan, N., Gürbüz, B., İpek, A., Özcan, S., Sarıhan, E., Daeshian, A. M. and Moghadassi, A. S. 2007. The effect of corm size and different harvesting times on saffron (Crocus sativus L.) regeneration. Acta Hort.(ISHS).,739: 113-117.
Arslan, N. 1997. Safran (Crocus sativusL.)’da Tohumluk Materyalin Çoğaltılması. Türkiye’ de Tarım., 1(2): 3-4.
Basker, D. and M. Negbi. 1983. Uses of saffron (Crocus sativus L.). Economic Botany., 37: 228–236.
DeJuan, J.A., Corcoles, H. L., Munoz R. M. and Picornell. M. R. 2009. Yield and yield components of saffron (Crocus sativus L.) under different cropping systems. Ind. Crop Prod., 30: 212–219.
Deo, B. 2003. Growing saffron (Crocus sativus L.)- the world most expensive spice. Crop & Food Research. Available on Internet at:www.cropcri.nz/home.
Fernandez, J.A. 2004. Biology, biotechnology and biomedicine of saffron (Crocus sativus L.). Recent Res. Devel. Plant. Sci., 2: 127-159.
Gresta, F., Lombardo, G. M.., Siracusa, L. and Ruberto, G. 2008. Effect of mother corm dimension and sowing time on stigma yield, daughter corms and qualitative aspects of saffron (Crocus sativusL.) in a Mediterranean environment. J. Sci. Food Agric., 88: 1144-1150.
Gümüşsuyu, İ. 2003. Top of the spices Saffron(Crocus SativusL.). Safranbolu Society of Service and Culture Publication, Safranbolu, Turkey, P:12.
Gümüşsuyu, İ. 2002. Dünyanın En Pahalı Baharatı Safran (Crocus sativus L.). Safranbolu Hizmet Birliği KültürYayını., No: 12.
Hosseini, M., Sadeghiand, B. and Aghamiri, S. A. 2004. Influence of Foliar Fertilization on Yield of saffron (Crocus sativus L.). Acta Hort., 650:195-200.
İpek A., Arslan, N. and Sarıhan, E. O. 2009. Effects of different planting depth and bulb sizes on yield and yield components of saffron (Crocus sativus L.). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi., 15(1):38-46.
McGimpsey, J. A., Douglas, M. H. and Wallace, A. R. 1997. Evaluation of Saffron (Crocus sativus L.) production in New Zealand. New Zealand J. Crop andHort. Sci., 25:159-168.
Moraga, A. R., Rambla, J. L. Ahrazem, O. Granell, A. and Gomez, L. 2009. Metabolite and target transcript analyses during saffron (Crocus sativus L.) stigma development. Phytochemistry., 70: 1009–1016.
Nehvi, F. A., Wani, S. A. Dar, S. A. Makhdoomi, M. I. Allie, B. A. and Mir, Z. A. 2007. New emerging trends on production technology of saffron (Crocus sativusL.). Proc. II. IS on Saffron Bio. And Techno. Eds.; A. Koocheki et. al. Acta Hort. (ISHS)., 739: 375-381.
Kafi, M., Rashed, M. H. Koocheki A. and Mollafilabi, A. 2002. Saffron: Production Technology and Processing. Center of Excellence for Agronomy (Special Crops). Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran.
Vurdu, H., Çaltu, Z. and Ayan, S. 2002. Propagation techniques of Saffron plant (Crocus sativus L.). J. For Fac, Gazi Univ. Kastamonu., 2(2): 175-187.
Vurdu, H. and Güneş, K. 2004. SafranKırmızAltın. GaziÜniversitesi, Kastamonu Orman Fakültesi.
Vurdu, H. 1993. Plants with Bulbs and Forbidden Protection. Fidan., 60: 2-3.