چکیده
آب یکی از اصلیترین نیازهای بشر است. آب، مایه حیات و علت شکلگیری بسیاری از سکونتگاهها در سطح زمین است. کمبود آب آشامیدنی سالم، بهخصوص در کشورهای جهان سوم و از جمله کشور ما، به عنوان یکی از معضلات اساسی مطرح است. عدم کنترل در کیفیت و میزان برداشت و مصرف بیرویه آن میتواند این معضلات را تشدید کند و تهدیدهای جدی به بار آورد. از اینرو لازم است ضمن اعمال سیاستهای اصولی به جنبههای مختلف این منبع حیاتی توجه شود. یکی از جدیدترین رویکردها در این زمینه، مدیریت ریسک است که سازمان بهداشت جهانی نیز بر اهمیت استفاده از آن تاکید دارد (Swedish,2009,13). پژوهش حاضر با شناسایی و سطحبندی ریسکهایی که منابع آب آشامیدنی را در مراکز روستایی آبخوان سرخون تهدید میکنند، اقدام به اولویتبندی و سطحبندی این مراکز بر اساس میزان ریسک موجود در منابع آب آشامیدنی آن نموده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی به شیوه پیمایشی و با تهیه پرسشنامه از دیدگاه دو گروه دهیاران و مسئولین انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، آبخوان سرخون و دهیاران روستاهای دهستان سرخون و20نفر از مسئولینی بودهاند که به عنوان نمونه آماری انتخاب شدهاند. نهایتاً این روستاها با استفاده از مدل AHP (تحلیل سلسله مراتبی) وTopsisرتبهبندی و به پنج سطح شامل: روستاهای با ریسک بسیار بالا، روستاهای با ریسک بالا، روستاهای با ریسک متوسط، روستاهای با ریسک کم و روستاهای با ریسک بسیار کم تقسیم شدند.
پرونده مقاله