تبیین جرمشناختی تأثیر تجربههای زیسته بر تقویت کششهای مجرمانه در فضای سایبر مورد مطالعه: زندان تهران بزرگ (فشافویه)
الموضوعات : فصلنامه مطالعات حقوقی فضای مجازیگلاویژ شیخ الاسلامی وطنی 1 , محمد آشوری 2 , نسرین مهرا 3 , محمدعلی مهدوی ثابت 4
1 - دانشجوی دکتری رشته حقوق کیفری و جرم شناسی ، گروه حقوق کیفری و جرم شناسی ، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - استادگروه حقوق کیفری و جرم شناسی ، دانشکده حقوق ، الهیات و علوم سیاسی ، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران.
3 - دانشیار گروه حقوق کیفری و جرم شناسی ، دانشکده حقوق ،دانشگاه شهید بهشتی ،تهران ، ایران
4 - استادیارگروه حقوق کیفری و جرم شناسی، دانشکده حقوق ، الهیات و علوم سیاسی ، واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران.
الکلمات المفتاحية: تجربههای زیسته, رویکرد سببشناختی, سیرگذار مجرمانه, عوامل پیشبین جرم, کششهای سایبری,
ملخص المقالة :
در فرآیند گذار از اندیشه به عمل مجرمانه آنچه برای یک مجرم سایبری در تمایل نخستین یا مستمر وی به سمت ارتکاب جرم روی میدهد؛ کشش بزهکارانه قوی و فقدان یا ضعف بازدارندههایی است که موجب عدم پیوند او به جامعه میگردد. این روند تدریجی با تمرکز بر مؤلفههای خطر در دورههای سنی مختلف و مبتنی بر سه مؤلفه بنیادی که شامل؛ الگوهای یادگیری و آموختهها، تجربهها و خاطرات سرکوبشده کودکی و درنهایت فقدان علقههای خانوادگی و اجتماعی است که موردمطالعه قرار خواهد گرفت. بر این اساس، پژوهش حاضر در پرتو تحلیلی علتشناسانه به تبیین این واقعیت میپردازد که چگونه نیروهای اجتماعی (خانواده، دوستان، فرهنگ، شرایط محیطی، فقر و...) میتوانند در ساخت یک هویت مجرمانه مؤثر واقع گردند؟ رویکردی که باهدف دستیابی به نتایج کاربردی، طیفی از متغیرها را در پرتو مبانی جرمشناسانه نظری بر روی جامعه آماری مجرمان سایبری به آزمون گذارده تا بتواند به الگویی سببشناخی مبتنی بر مهمترین عوامل تأثیرگذار بر روند مجرمانه آنها دست یابد. متغیرهایی که غالباً ظهور، استمرار و مداومت جرائم سایبری را امری اکتسابی و آموختنی نشان میدهند که سرشت (ارث) نقش ناچیزی در شکلگیری آنها ایفا مینماید. بر این اساس، پژوهش حاضر که تحقیقی ترکیبی و پدیدارشناسانه میباشد ازنظر ماهیت و روش، توصیفی– تحلیلی و از جهت هدف، از نوع کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش، مشتمل بر گروهی از محکومان زندان تهران بزرگ (فشافویه) میباشند که دوران محکومیت خود را در زندان مذکور پشت سر مینهادند. یافتهها توصیفگر این واقعیت است که تمایل به جرائم سایبری و حرکت در مسیر آن محصول یک فرآیند تدریجی و پلکانی است نه یک واقعه. لازم به ذکر است که محاسبات آماری با استفاده از نرمافزار SPSS 22 و بر مبنای آمار توصیفی- استنباطی (با اعمال روش معادلهگیری رگرسیون چند متغیره) تحصیل گردیده است.
_||_