ظرفیت سنجی فضایی توسعه میان افزای شهر بروجرد
الموضوعات : آمایش محیطمحمد مهرافزون 1 , زنگانه احمد 2 , علی شماعی 3 , طاهر پری زادی 4 , تاج الدین کرمی 5
1 - دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران
2 - استادیارگروه جغراقیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران
3 - دانشیارگروه جغراقیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران
4 - استادیار گروه جغراقیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران
5 - استاد مشاور: استادیار گروه جغراقیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران
الکلمات المفتاحية: فضا, شهر بروجرد, پراکنده رویی, توسعه میان افزا, محلات منتخب,
ملخص المقالة :
امروزه توسعه میان افزا برای شهرهایی که با محدودیت توسعه افقی و تنگناهای طبیعی مواجه می باشند رویکردی مناسب شناخته شده است.این نوع پدیده توسعه درونی از یک سو به مسئله تأمین مسکن شهری مربوط می شود و از سوی دیگربه ضرورت حفظ زمین های محدوده ی شهر و حوزه های پیرامون آن باز می گردد.بسیاری از اراضی شهری یا فاقد کاربری هستند و یا دارای کاربری های فراشهری(زندان ها و پادگان ها و غیره) می باشند و یا اینکه متناسب با ارزش زمین و تأسیسات و تجهیزات موجود،تراکم ساختمانی-جمعیتی اعمال نشده است.همین امر باعث شده که شهرهای در فضاهای پیرامون خود به گونه ای ناموزون وافراطی گسترش یابند.این در حالی است که می توان با محدود کردن گسترش حاشیه ای و اعمال سیاست های تشویقی متراکم سازی علاوه بر استفاده بهینه و حداکثری از ظرفیت های درون شهر،مانع تخریب محیط زیست و نابودی اراضی کشاورزی وزراعی حاشیه شهرها شد و با هدایت توسعه کالبدی میان افزا گامی در جهت توسعه پایدار شهری برداشت.براساس آمارهای موجود،67هزار هکتار بافت فرسوده شهرهای کشور شناسایی شده است که از این میزان؛258 هکتار آن در شهربروجرد قرار دارد و عدم توجه به توسعه میان افزا شهرهای کشور و به طور اخص شهر بروجرد می باشد.برهمین اساس هدف مقاله در راستای ظرفیت سنجی فضایی توسعه میان افزا دراراضی رها شده وبلااستفاده شهر بروجرد است و روش پژوهش به صورت توصیفی،تحلیلی وییمایشی می باشد. بنابراین با آگاهی از میزان اراضی خالی و ساخته نشده درون شهر بروجرد و برآورد میزان اراضی قابل دریافت،ضرورت استفاده بهینه از فضاهای خالی و کم بهره برداری شده و فضاهای رها شده جهت تأمین مسکن با رویکرد توسعه میان افزا شهرقابل درک است و ارجح بر توسعه پراکنده شهر در اراضی پر شیب و ناهموار با هزینه های آماده سازی بسیار بالا می باشد.
22. Ajay M. Garde (2004), NewUrbanism asSustainable Growth? A Supply Side Story and Its Implications for Public Policy, Journal of Planning Education and Research 24:154-170
23. Anderson, conin and Richards,Lora and Baxley, randey (2005): infill development:borriers and incentives. Truckee meadows regional planning Agency.
24. Steinacker Annete(2003), Infill Development andAffordable Housing patterns from 1996 to 2000, Urban Affairs Review, vol 38, no ,4pp 492-509.
25. Dutton, John (2000) New American Urbanism:Reforming The Suburban Metropolis, SkiraArchitectural Library.
26. Division of Historic Preservation,Wisconsin Historical Society,(2011),A Guide to Smart Growth and Cul-tural Resource Planning. Available: www.wisconsinhistory.org, Accessed4/15/2011.
27. Zhang, T., 2000, Land MarketForces and Government’s Role in Sprawl, Cities, Vol. 17
_||_