بررسی تنوع فیتوشیمیایی و خواص آنتیاکسیدانی عصارة جمعیتهای مختلف گیاه دارویی Perovskia abrotanoides Kar. در حوزه البرز شرقی
الموضوعات :
مریم فرزانه
1
(
گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
)
عاطفه امیراحمدی
2
(
گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی,و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
)
,وحید پوزش
3
(
گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
)
فاطمه سلیمی
4
(
گروه علوم گیاهی، دانشکده زیست شناسی و پژوهشکده علوم زیستی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
)
الکلمات المفتاحية: آنتیاکسیدان, فیتوشیمی, برازمبل, البرز شرقی, جمعیتهای مختلف (Perovskia abrotanoides Kar.),
ملخص المقالة :
این مطالعه به بررسی تنوع فیتوشیمیایی و خواص آنتیاکسیدانی سه جمعیت از گونهPerovskia abrotanoides Kar. در محدوده رشته کوه البرز شرقی شامل استان های سمنان و مازندران می پردازد. نمونههای گلدار گیاه از سه رویشگاه طبیعی دامغان (ایستگاه 1، 1504 متر)، کردمیر (ایستگاه 2، 1672 متر) و شاهرود (ایستگاه 3، 1285 متر) در تیر ماه .1397جمعآوری شدند. میزان پرولین، پروتئین، قندهای محلول، ترکیبات فنلی، پراکسید هیدروژن، پتاسیم، مس، روی، آهن، نیکل، منیزیم، منگنز و کلسیم در سرشاخه های گلدار گیاه و همچنین میزان شوری خاک هر رویشگاه اندازه گیری شدند. عصاره های متانولی، اتیل استاتی، دی کلرومتانی و هگزانی نیز به روش خیساندن استخراج و میزان فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از ظرفیت مهار رادیکالهای DPPH مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش بهصورت طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار و مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح احتمال 5 درصد انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار پرولین و پتاسیم از ایستگاه 1، بیشترین مقدار پروتئین، ترکیبات فنولی، منیزیم و شوری خاک از ایستگاه 3 و بالاترین مقدار آهن از ایستگاه 2 اندازه گیری شدند. همچنین ایستگاه 3 دارای بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در تمام عصاره ها و تمامی ایستگاه ها دارای کمترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره هگزانی بودند. عصارههای دی کلرومتانی در ایستگاه های 2 و 3 دارای بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی بودند در حالی که در ایستگاه 1 بالاترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره متانولی یافت شد. بنابراین مشخص شد که با افزایش میزان شوری خاک محتوای فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی جمعیت های گیاه برازمبل افزایش می یابند.
_||_