بررسی فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی ترکیبات موثره و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس اکوتیپ های مختلف گیاه دارویی ( .Oliveria decumbens Vent) در استان خوزستان
الموضوعات :سید محمد حسین آل عمرانی نژاد 1 , علی رضوانی اقدم 2
1 - گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بین المللی خرمشهر-خلیج فارس، خرمشهر، ایران.
2 - گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بین المللی خرمشهر- خلیج فارس، خرمشهر، ایران.
الکلمات المفتاحية: اسانس, خوزستان, آنتی اکسیدان, لعل کوهستان,
ملخص المقالة :
گیاهان معطر بعنوان با ارزش ترین منبع آنتی اکسیدانی در طبیعت محسوب می شوند. در این تحقیق اکوتیپ های مختلف گیاه لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.) در مرحله گلدهی کامل، از سه رویشگاه مهم در استان خوزستان شامل بهبهان، شوشتر و مسجد سلیمان جمع آوری گردید. اسانس گیاهان جمع آوری شده، به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج گردید و ترکیبات آن توسط دستگاه گازکروماتوگرافی با طیف سنج جرمی(GC-Mass)، شناسایی شد. نتایج حاصل نشاندهنده غالب بودن تیمول و کارواکرول بود، که بیشترین مقدار آنها به ترتیب با 67/29 و 88/27 درصد از گیاهان برداشت شده از منطقه بهبهان حاصل شد. درصد تخریب رادیکالهای آزاد DPPH در غلظت های مختلف اسانس شامل 50، 100، 200، 300 و 400 میکرولیتر(µl) جهت تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس، محاسبه شد. تست آنتی اکسیدانی، لعل کوهستان را از نظر خواص آنتی اکسیدانی، گیاهی پر اهمیت نشان داد. در این تحقیق میزان IC50 لعل کوهستان بومی منطقه شوشتر، مسجد سلیمان و بهبهان به ترتیب21/34 ،85/26 و 23/21 بدست آمد. درنهایت می توان گفت اکوتیپ بهبهان با بیشترین خاصیت آنتی رادیکالی می تواند بعنوان منبع طبیعی جدیدی جهت تامین آنتی اکسیدان، در نظر گرفته شود.
References
Alizadeh, A., Alizadeh, O., Amari, G. and Zare, M., 2013. Essential oil composition, total phenolic content, antioxidant activity and antifungal properties of Iranian Thymus daenensis subsp. daenensis Celak. as in Influenced by Ontogenetical Variation. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 16(1): 59-70.
Alizadeh Behbahani, B., Tabatabaei Yazdi, F., Vasiee, A. and Mortazavi, S.A., 2018. Oliveria decumbens essential oil: Chemical compositions and antimicrobial activity against the growth of some clinical and standard strains causing infection. Microbial Pathogenesis, 114: 449-452.
Aminzadeh, M., Jamshidi, A., Mortazavimoghadam, F., Azarnivand, H., Naghavi, M. and Sarvestani, R., 2015. Evaluation of phytochemical and compare the yeild of antioxidant essential oils and extracts of Salvia reuterana Boiss. from Damavand region. Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 3(3): 1-9.
Bahraminejad, S., Seifolahpour, B. and Amiri, R., 2017. Antifungal effects of some medicinal and aromatic plant essential oils against Alternaria solani. Journal of Crop Protection, 5(4): 603-616.
Baschieri, A., Ajvazi, M. D., Tonfack, J. L. F., Valgimigli, L. and Amorati, R., 2017. Explaining the antioxidant activity of some common non-phenolic components of essential oils. Food Chemistry, 232: 656-663.
Dizajeyekan, Y.I., Haghighi, A.R. and Gajoti, T.E., 2016. Regional altitude and soil physicochemical factors influence the essential oil of thymus pubescens (Lamiales: Lamiaceae). J. Biol. Environ. Sci, 10(29): 45-51.
Firoozrai, M., Sarasgani, M., Hesabi, B. and Bandegi, A., 2007. Effect of sports on the reduction of cell membtane susceptibility, antioxidant defense and oxidative stress. Razi Journal of Medical Sciences, 14(56): 125-136.
Ghasemi Pirbalouti, A., Ghahfarokhi, B. B., Ghahfarokhi, S.A.M. and Malekpoor, F., 2015. Chemical composition of essential oils from the aerial parts and underground parts of Iranian valerian collected from different natural habitats. Industrial Crops and Products, 63(0): 147-151.
Gordanian, B., Behbahani, M., Carapetian, J. and Fazilati, M., 2012. Cytotoxic effect of Artemisia absinthium L. grown at two different altitudes on human breast cancer cell line MCF7. Research in Medicine, 36(3): 124-131.
Habibi, H., Mazaheri, D., Majnoon Hosseini, N., Chaeechi, M.R., Fakhr-Tabatabaee, M. and Bigdeli, M., 2007. Effect Of Altitude On Essential oil and components in wild Thyme (Thymus kotschyanus Boiss.) Taleghan Region. Pajouhesh and Sazandegi, 73: 2-10.
Haghirossadat, F., Bernard, F., Kalantar, M., Sheikhha, M., Hokmollahi, F., Azimzadeh, M. and Hoori, M., 2010. Bunium Persicum(Black Caraway) of Yazd province: chemical assessment and evaluation of its antioxidant effects. The Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. 18(3): 284-291.
Hosseini, S., Gharachorloo, M., Ghiassi Tarzi, B. and Ghavami, M., 2014. A review of antioxidant capacity assays (reactions, methods, pros and cons). Food Thechnoloy and Nutrition, 11(4): 89-111.
Idris, M., Abbas, R.Z., Masood, S., Rehman, T., Farooq, U., Babar, W., Hussain, R., Raza, A. and Riaz, U., 2016. The potential of antioxidant rich essential oils against avian coccidiosis. World's Poultry Science Journal, 73(1): 89-104.
Jamshidi, A., Aminzadeh, M., Azarnivand, H. and Abedi, M., 2006. Effect of evaluation for quality and quantity of essential oil Thymus kotschyanus (Damavand – Tar). Journal of Medicinal Plants, 2(18): 17-22.
Mancini, E., Senatore, F., Del Monte, D., De Martino, L., Grulova, D., Scognamiglio, M., Snoussi, M. and De Feo, V., 2015. Studies on chemical composition, antimicrobial and antioxidant activities of five Thymus vulgaris L. Essential Oils. Molecules, 20(7): 12016.
Mohammadian, A., Karamian, R., Mirza, M. and Sepahvand, A., 2014. Effects of altitude and soil characteristics on essential of Thymus fallax Fisch.et C.A. Mey. in different habitats of Lorestan province. Scientific Journal Management System, 30(4): 519-525.
Mozafarian, V., 1999. Flora of Khuzistan, Research center of Natural resource and husbandary of Khuzistan, Ahvaz, 282 p.
Mozafarian, V., 2007. Flor of Iran(Umbelliferae), Forest and Rangelands Research Institute, Tehran, 600 p.
Naghdi Badi, H. and Makkizadeh, M., 2003. Review of common thyme. Journal of Medicinal Plants, 3(7): 1-12.
Ouariachi, E. m. E., Hamdani, I., Bouyanzer, A., Hammouti, B., Majidi, L., Costa, J., Paolini, J. and Chetouani, A., 2014. Chemical composition and antioxidant activity of essential oils of Thymus broussonetii Boiss. and Thymus algeriensis Boiss. from Morocco. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 4(4): 281-286.
Pirbalouti, A.G. and Mohammadi, M., 2013. Phytochemical composition of the essential oil of different populations of Stachys lavandulifolia Vahl. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3(2): 123-128.
Saidi, M., 2014. Antioxidant activities and chemical composition of essential oils from satureja khuzestanica, oliveria decumbens and Thymus daenensis. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 17(3): 513-521.
Sarikurkcu, C., Sabih Ozer, M., Eskici, M., Tepe, B., Can, Ş. and Mete, E., 2010. Essential oil composition and antioxidant activity of Thymus longicaulis C. Presl subsp. longicaulis var. longicaulis. Food and Chemical Toxicology, 48(7): 1801-1805.
Sedaghat Brojeni, L., Hojateslami, M., Keramat, J. and Ghasemi Pirbalouti, A., 2015. Comparison of antioxidant activity of leaf essential oil (Myrtus communis) and synthetic antioxidants on the physicochemical properties of potato chips and oil over its shelf life. Journal of Innovation in Food Science and Technology, 6(4): 67-74.
Shahsavari, N., Barzegar, M., Sahari, M. and Naghdi Badi, H., 2008. An Investigation on the Antioxidant activity of essential oil of Zataria multiflora Boiss. in Soy Bean Oil. Journal of Medicinal Plants, 4(28):56-6 4
Tohidi, B., Rahimmalek, M. and Arzani, A., 2017. Essential oil composition, total phenolic, flavonoid contents, and antioxidant activity of Thymus species collected from different regions of Iran. Food Chem, 220: 153-161.
Torras, J., Grau, M. D., López, J. F. and las Heras, F.X.C.D., 2007. Analysis of essential oils from chemotypes of Thymus vulgaris in Catalonia. Journal of the science of food and agriculture, 87(12): 2327-2333.
Wollinger, A., Perrin, É., Chahboun, J., Jeannot, V., Touraud, D. and Kunz, W., 2016. Antioxidant activity of hydro distillation water residues from Rosmarinus officinalis L. leaves determined by DPPH assays. Comptes Rendus Chimie, 19(6): 754-765.
_||_