بررسی تنوع کربوهیدارت و عناصر معدنی در صمغ کتیرای گیاه دارویی Astragalus gossypinus Fischer، جمعآوری شده از شش استان ایران
الموضوعات :
آزاد مینائی
1
(دانشجوی دکترای گیاهان دارویی و مسئول انجمن گیاهان دارویی آ.غ شعبه سردشت)
امیر رحیمی
2
(عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه ارومیه)
محمد باقر رضایی
3
(عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور)
سونیا امینی
4
(دانشجوی دکتری گیاهان دارویی دانشگاه ارومیه)
جعفر پژوهان
5
(دانشگاه آتاتورک ترکیه)
الکلمات المفتاحية: کتیرا, عناصر معدنی, قندها, گون (Astragalus gossypinus Fischer),
ملخص المقالة :
گیاهان دارویی به عنوان منبع غنی از عناصر معدنی و متابولیتهای ثانویه، از گذشتههای دور نقش مهمی را در پیشگیری ودرمان بیماریها ایفا کردهاند. در این تحقیق مقادیر تعدادی از عناصر معدنی و کربوهیدراتهای موجود در صمغ کتیرای شش استان مختلف (آذربایجان غربی، همدان، چهارمحالوبختیاری، یزد، کرمان و اصفهان) مورد بررسی قرار گرفتند. پس از جمعآوری صمغ کتیرای گونسفید (Astragalus gossypinus Fischer) دربازه زمانی اواخر خرداد تا اواسط شهریور ماه سال1391 عناصر معدنی آن شامل فسفر، پتاسیم، آهن، منیزیم و روی با استفاده از دستگاههای نورسنج شعلهای، طیفسنجی و جذب اتمیک اندازهگیری شدند. جهت تعیین قندهای گلوکز، فروکتوز و ساکارز از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) استفاده گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اختلاف معنیداری در سظح یک درصد در بین عناصر معدنی و کربوهیدراتهای مکان های مورد مطالعه مشاهده شد، به گونه ای که بیشترین میزان منیزیم، آهن و روی مربوط به کتیرای استان همدان و بیشترین مقدار عناصر پتاسیم و فسفر از کتیرای استان آذربایجان غربی به دست آمد. نتایج نشان داد که در کل عنصر پتاسیم بیشترین و عنصر آهن کمترین مقدار را در بین عناصرداشتند. بیشترین میزان کربوهیدرات های گلوکز (87 واحد) ، فروکتوز (72.5 واحد) و ساکارز (23.1 واحد) به ترتیب از صمغ کتیراهای استان چهارمحال و بختیاری، همدان و آذربایجان غربی به دست آمد. با توجه به تفاوت میزان عناصر معدنی و قندهای موجود در کتیراهای مورد مطالعه در استان های مختلف، میتوان آن را در صنایع مختلف ازجمله دارویی، بهداشتی و غذایی مورداستفاده قرار داد.
References
n-3 and n-6 fatty acids in plant seeds. Eur. J. Lipid Sci. Tech., 114: 153–160.
27. Qomshy, P., Wahabi,M.,Fazilati, M. and Zeinali, H.2008. Evaluation of white gum tragacanthAstragalus (Astragalusgossypinus) mineral west of the Isfahan province. Eighteenth Congress of Food Science and Technology, pp: 1-5 (In Persian).
Ye, A., P.J.B. Edwards, J., Gilliland, Jameson, G. and Singh, H., 2012. Temperature-dependent complication between sodium caseinate and gum
_||_