بررسی فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانی عصاره میوه گیاه دارویی سنجدL. Elaeagnus angustifolia در رویشگاههای مختلف منطقه شاهرود
الموضوعات :اسماعیل باباخانزاده سجیرانی 1 , سید جواد موسوی زاده 2 , خدیجه مظفری 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تهران، ایران
2 - استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
3 - کارشناسی ارشد باغبانی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
الکلمات المفتاحية: آنتیاکسیدان, فنل و فلاونویید, سنجد (Elaeagnus angustifolia L.), رویشگاههای مختلف شاهرود,
ملخص المقالة :
گیاه سنجد (Elaeagnus angustifolia L.) به علت وجود متابولیتهای ثانوی فلاونوئید و فنول از خواص آنتی اکسیدانی برخوردار است و به این جهت دارای عملکردهای دارویی فراوان است. از آنجایی که کمیت و کیفیت آن مواد در شرایط آب و هوایی مختلف متغیر میشود، این تحقیق با هدف بررسی تغییرات فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانی عصاره میوههای گیاه سنجد در رویشگاههای مختلف منطقه شاهرود (مجن، میامی و کلامو 1000 - 1400 متر) انجام گرفت. عصاره متانولی میوهها با استفاده از روش خیساندن، میزان فنل و فلاونویید کل در عصارهها با استفاده از روشهای اسپکتروفوتومتری، ارزیابی و مقایسه عملکرد آنتیاکسیدانی با استفاده از روش DPPH انجام گرفت . نتایج نشان داد با افزایش ارتفاع در منطقه کوهستانی مجن (1400 متر)، میزان ترکیبات فنولی، فلاونوییدی و فعالیت آنتیاکسیدانی میوه گیاه افزایش معنیداری پیدا میکند و این موضوع در تایید اثر متقابل تنشهای محیطی موجود در ارتفاعات مختلف رویشگاهی، بر کمیت و کیفیت مواد موثره دارویی گیاهی قابل بحث است.
- Bertome, J., Arrillage, M. and Segura, J. 2007. Essential oil variation whitin and among natural population of Lavandulalatifolia and its relation to their ecological areas. Biochemical systematics and Ecology, 35:479-488.
- Cai, Y., Luo, Q., Sun, M. and Corke, H. 2004. Antioxidant activity and phenolic compounds of 112 traditional Chinese medicinal plant associated with anticancer'. Life Sciences, 74:2157–2184.
- Cao, G. and Prior, R. L. 1998. Comparison of different analytical methods for assessing total antioxidant capacity of human serum. Clinical Chemistry, 44:1309–1315.
- Chang, C., Yang, M., Wen, H. and Chern, J. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food Drug Analaysis, 10: 178-182.
- Friedman, J., Auble, G., Shafroth, P., Scott, M., Merigliano, M., Preehling, M. and Griffin, E. 2005. Dominance of non-native riparian trees in western USA. Biological Invasions, 7:747–51.
- Gairola, S., Shariff, N., Bhate, A. and Prakash kola, C. 2010. Influence of climate change on production of secondary chemicals in high altitude medicinal plants. Journal of medicinal plant research, 1825- 1829.
- Habibi, H., Manifestations, d., MajnoonHosseini, N., Chaichi, M. R. And Tabatabai, M. F. 2006. The effect of altitude on wild thyme essential oil and plant preparations. Taleghan Research and development in agriculture and horticulture, 73: 1-10.
- Halliwell, B. 1994. Free radicals, antioxidants, and human disease curiosity, cause, or consequence. Lancet, 344: 721-724.
- Hemati, K.H., Omidbeigi, R. and Bashiri Sadr, Z. 2003. Effect of climate and harvest time on the qualitative and quantitative characteristics of flavonoids of citrus varieties. Ph.D thesis, Submitted to Modares University.
- Jakola, L. and Hohtola, A. 2010. Effect of latitude on flavonoid biosynthesis in plants. Plant cell and environmental, 1239-1241
- Javanmardi, J., Stushnoff, C., Locke, E. and Vivanco, J.M. 2003. Antioxidant activity and total phenolic content of Iranian Ocimum accessions. Food Chemistry, 83(4): 547-550.
- Laurel, F.R., Servio, R.P., Valerie, B.K., Gregory, M.J. and Ian, C.P. 1999. Direct and indirect effects of climate change on St. John's wort, Hypericum perforatum L. (Hypericaceae). Oecologia. 120: 113-122.
- Mathew, S. and Abraham, T. E. 2006. In vitro antioxidant activity and scavenging effects of Cinnamomum verum leaf extract assayed by different methodologies. Food and Chemical Toxicology, 44: 198-206.
- Mazandarani, M., Makari, S. and Bajian, G.R. 2011. Evaluation of phytochemical and antioxidant activity in different parts of Heracleum gorganicum Rech. F. in Golestan province, North of Iran. Iranian Journal plant physiology, 2(2): 381-388.
- Najarfirouzabadi, M., Hemmati, kh.,Khorasanineghad, S. And Bagherifard, A. 2014. The effect of height on the morphological and biochemical characteristics of Urtica in Mazandaran and Golestan province. Journal of Plant Ecophysiology of Iran, 35 (9): 1-11.
- Omidbeighi, R. 2000. Production and Processing of Drug Plants. Astan-e GhodsRazavi Press, 347 pp.
- Pourmorad, F., Hosseinimehr, S. J. and Shahabimajd, N. 2006. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of some selected Iranian medicinal plants. African Journal of Biotechnology, 5 (11): 1142-1145.
- Ramezani, M., Hosseinzadeh, H. and Daneshmand, N. 2001. Antinociceptive effect of Elaeagnus angustifolia fruit seeds in mice. Fitoter, 72:255-62.
- 19-Sabety, H. 1994. Forests, trees and shrubs of Iran, Yazd University press, Yazd, Iran, 810 pp.
- Sadatmand, l., Ghorbanli, M. and Nikan M. 2006. Evaluation of some habitat effects of the compounds flavonoids, polyphenols and antioxidant activity of Elaeagnus angustifolia. The first national conference on new issues in agriculture.
- Sun, F., Hayami, S., Ogiri, Y., Haruna, S., Tanaka, K., Yamada, Y., Tokumaru, S. and Kojo, S. 2001. Evaluation of oxidative stress based on lipid hydroperoxide, vitamin C and vitamin E during apoptosis and necrosis caused by thioacetamide in rat liver. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)- Molecular Basis of Disease, 1535(2): 186-191.
- Tawaha, K.H., Alali, F.Q., Gharaibeh, M., Mohammad, M. and Elimat, T.E. 2007. Antioxidant activity and total phenolic content of selected Jordanian plant species. Food Chemistry, 104:1372–1378.
- Wang, Ya., Guo, T., Yin, L.J., Shang- Zhen, Z. and Zhao, P. 2012. Four flavonoid glycosides from the pulps of Eleagnusangustifolia and their antioxidant activities, Advanced Materials Research, 756: 16-20.
- Wolniak, M., Tomczykowa, M., Tomczyk, M., Gudej, J. and Wawer, I. 2007, Antioxidant activity of extracts and flavonoids from Bidens tripartita. Acta Poloniae Pharmaceutica, 64(5):441-447.
- Zarghami-Moghaddam, P., Mazandarani, M. and Zolfaghari, M.R. 2012. Antibacterial and antioxidant activities of root extract of Onosma dichroanthum Boiss. In North of Iran. African Journal of Microbiology Research, 6(8): 1776-1781.
- Zaveri, N.T. 2006. Green tea and its polyphenoliccatechins: Medicinal uses in cancer and noncancer applications. Life Sciences, 78(18): 2073-2080.
- Zhou, M., Chen, Y., Ouyang, Q., Liu, S.X. and Pang, Z.J. 2000. Reduction of the oxidative injury to the rabbits with established atherosclerosis by protein bound polysaccharide from Coriolus vesicolor. The American Journal of Chinese Medicine, 28: 239-249.
_||_