بررسی اثرات بر هم کنش نمک (NaCl) و سالیسیلیک اسید (SA) بر روی فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز در دو رقم کلزا (هایولا 401 و RGS)
الموضوعات :حسین لاری یزدی 1 , عبدالکریم حقیر چهرگانی 2 , احسان نظربیگی 3
1 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
2 - گروه زیست شناسی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
3 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
الکلمات المفتاحية: کاتالاز, کلزا, سالیسیلیک اسید, نمک, پراکسیداز,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثرات توأم شوری و سالیسیلیک اسید از ارقام کلزا با نامهای هایولا 401 و RGS استفاده گردید. پس از کشت بذرها در محیط آزمایشگاهی، دانه رست های سالم به محیط کشت نیم قدرت هوگلند در ظرف های با ظرفیت ml650 انتقال داده شدند. پس از گذشت مدت زمان 24 ساعت، تحت تیمارهای مختلف نمک و سالیسیلیک قرار گرفتند. گیاهان مذکور در اتاقک های تعیین شده در دوره روشنایی و تاریکی به ترتیب 16 و 8 ساعت قرار گرفتند. گیاهان مذکور به منظور تهویه هوای ظروف هر روز به مدت 2 ساعت مورد هوادهی قرار گرفتند. تیمارهای اعمال شده شامل شوری های 75، 100، 150 میلی مول بر لیتر و میزان سالیسیلیک اسید نیز μM5 در نظر گرفته شد. پس از گذشت مدت زمان 20 روز سنجش آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در قسمت های ریشه و برگ انجام گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص گردید که با افزایش میزان تنش شوری، میزان آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز به طور معنی داری افزایش یافت که این افزایش در ریشه هر دو رقم بیشتر از برگ نشان داده شد. با افزودن سالیسیلیک اسید با غلظت μM5 به محیط های فوق میزان آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز افزایش نشان داد که این امر به از بین بردن اثرات مخرب شوری و تعدیل اثرات آن کمک میکند.
دهشیری، ع. (1378). زراعت کلزا. انتشارات فنی دفتر تولید برنامههای ترویجی وزارت جهاد کشاورزی.
شهیدی، ا. سپهر، ک. (1381). شته های کلزا. انتشارات فنی معاونت ترویج وزارت جهاد کشاورزی.
مظفریان، و. (1373). ردهبندی گیاهی. انتشارات نشر دانشآموز.
_||_Ajlouni, M., Mohammad, M., Nimril., Shibli, R. (1998). Tomato root and shoot response to salt stress under different levels of phosphorus nutrition, Journal of Plant nutrition. 12: 854-861.
Chance, B., Maehly, C. (1995). Assay of catalase and peroxidase, Methods in Enzymol., 11: 764-775.
Dixit, V., Pandey, V., Shyam, R. (2001). Differential antioxidative responses to heavy metal in roots and leaves of pea (Pisum sativum L. CV. Azad). J. of Exp. Bot., 52: (358): 1101-1109
Dubey, R.S. (1994). Protein synthesis by plant under stressful conditions, In Hand book , of plant and crop stress (ed.M. pessarakli)., 277-299.
Koroi, S.A.A. (1989). Gelek trophers tische and spectral photometris chon under change zomein fiussder temperature. And stracture peroxides isoenzyme, Physiol. Veg., 20: 15-22.
Nector, G., Foyer, C.H. (1998). Ascorbat and glutathione: keeping active oxygen under control. Annu. Rev. Plant physiol. Plant. Mol. Biol., 49: 249-279.
Neto, A.D., Gomes–Filo, E. (2005). Effect of salt stress on antioxidant and lipid peroxidation in leaves and roots of salt – tolerant and salt – sensitive maize genotype, Environmental and EXP Bot., 56(1): 87-94.
Neumann, P.M. (1995). Inhibition of root growth by salinity stress: Toxicity or on adaptive biophysical response, The Netherlands: Kluwer Academic publishers. PP: 229-304.
Popova, L., Pancheva. T., Uzunova, A. (1997). Salicylic acid: Properties, Biosynthesis and Physiological role. Bulge. J. Plant Physiol., 23:85-83.
Sairam, R.K., Srivastava, G.C. (2002). Change in antioxidant activity subcellular function of tolerant and susceptible wheat genotypes in response to long term salt stress. Annu. Rev. Plant physiol. Plant. Mol. Biol, 162: 897-904.
Shakirova, F.M., Bezrokova, M.V. (1997). Induction of wheat resistance against environmental salinization by salicylic acid, Biology Biol Bull., 24: 109-112.
Shalini, V., Duey, R.S. (2003). Lead toxicity induces lipid peroxidation and alters the activities of antioxidant enzymes in growing rice plants, Plant Science., 164: 1645-1655.
Shannon, M.C., Griere, C.M., and Francois, L.E. (1994). Whole plant response to salinity, Marcel Dekker, New York., 199-244.
Sudhakar, C. (2001). Change in the antioxidant enzyme efficacry in two high yielding genotypes of mulberry (Morus alba L.) under NaCl Salinity. Plant Science. 161: 613-619.
Weissmann, G. (1991). Aspirin. Sci. Am., 264: 84-90.