استخراج و مقایسه میزان اولئوروپین از برگ و میوه گیاه زیتون Olea europaea L. در سه استان گیلان، تهران و فارس
الموضوعات :کامکار جایمند 1 , محمدباقر رضایی 2 , اکبر نجفی آشتیانی 3 , مصطفی گلی پور 4
1 - عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، ایران
2 - عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران، ایران
3 - کارشناس بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
4 - کارشناس بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
الکلمات المفتاحية: اولئوروپین, کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC), زیتون (Olea europaea L.),
ملخص المقالة :
ترکیبهای فنلی در میوه زیتون از عوامل مهم ارزیابی کیفیت روغن زیتون تصفیه نشده است. اولئوروپین به عنوان یک ترکیب مهم دارویی گیاه زیتون دارای اثر آنتی اکسیدانی و ضدویروسی است. در این تحقیق به منظور بررسی میزان ترکیب اولئوروپین، برگ و میوه گیاه زیتون گونه (Olea europaea L.) از سه استان گیلان، تهران و فارس جمعآوری، نسبت به استخراج اولئوروپین با متانول و تعیین میزان آن توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اقدام گردید. میزان ترکیب اولئوروپین در نمونه برگ سه استان گیلان، تهران و فارس به ترتیب با 39217، 33665 و 31311 ppm در برگ زیتون (بهمنماه) و در نمونههای میوه به ترتیب 35328، 29740 و 21563 ppm (تیرماه) محاسبه گردید. این مقادیر نشان دهنده تغییر در میزان این ترکیب در نمونهها میباشد که به ترتیب، نمونه گیلان از بیشترین میزان اولئوروپین سپس تهران و در نهایت فارس از کمترین میزان برخوردار است
آمارنامه کشاورزی (82-1381). انتشارات وزارت جهاد کشاورزی ،1383.
صانعی، ص. (1378). همیشه لاغر باشید. انتشارات کنکاش، چاپ زمان.
_||_Amiot, M.J., Fleuriet,A. and Macheix, J.J. (1986) Importance and evolution of phenolic compounds in Olive during growth and maturation. Journal Agricultural Food Chemistry, 34: 823-826.
Aruoma, O.I. , Deiana, M. , Jenner, A. , Halliwell, B., Kaur, H., Banni, S., Corongiu, F.P., Assunta, D.M. and Aeschbach, R. (1998) Effect of hydroxytyrosol found in extra virgin olive oil on oxidative DNA damage and on low-density lipoprotein oxidation. J. Agric. Food Chem., 46: 5181-5187.
Coni, E.; Di Benedetto ,R.; Di Pasquale, M.; Masella, R.; Modesti, D.; Mattei, R.; Carlini, E.A. (2000). Protective effect of oleuropein, an olive oil biophenol, on low density lipoprotein oxidizability in rabbits. Lipids. 35(1):45-54.
Cruess, W.V. and Alsberg, C.L. (1934) The bitter glucoside of the olive. J Amer Chem Soc 56: 2115-17.
Harborne, J.B. (1980) in Encyclopedia of plant Physiology. New Series (Bell,E.A. and Charlwood, B.V., rds) vol. 8, p. 239. springer, Berlin.
Huang, S.L.; Zhang, L.; Huang, P.L.; Chang, Y.T. and Huang, P.L. (2003). Anti-HIV activity of olive leaf extract (OLE) and modulation of host cell gene expression by HIV-1 infection and OLE treatment. Biochemical and Biophysical Research Communications, Vol. 307, No. 4,1029-1037.
Juven, B. , Samish, Z. and Henis, Y. (1968) Identification of oleuropein as a natural inhibitor of lactic acid fermentation. Israel J Agr Res 18: 137-138.
Montedoro,G. (1972) Phenolic substances present in virgin olive oil. Note I: Identification of phenolic acids and their antioxidant power. Sci. Tecnol. Aliment. ,177-186.
Panizzi, L., Scarpati, M.L., Oriente, G. (1960). Gazz Chim Ital 90, 1449.
Perrin, J.L. (1992) Les compoese mineurs et les antioxigenes naturels de l, olive et de son huile. Riv. Ital. Sostanze Grasse, 39:25-32.
Ryan, D., Prenzler, P. D., Lavee, S., Antolovich, M. and Robards, K. (2003) Quantitative changes in phenolic content during physiological development of the olive (Olea europaea) cultivar Hardy's Mammoth, J. Agric. Food Chem. 51:2532-2538.
Le Tutour. B. and Guedon, D. (1992) Antioxidative activities of Olea europaea leaves and related phenolic compounds. Phytochem 31 (4): 1173-78.
Vazquez Roncero, A. (1978) Les polyphenols de I'huile d'olive et leur influence sur les caracteristiques de I'huile. Rev. Fr. Corps Gras. ,25:21-26.
Vazquez Roncero,A., Janer del Valle, C., and Janer del Valle, M.L. (1975) Polyphenols content and stability of olive oils. Grasas Aceites., 26: 14-18.
Visioli, F., Bellomo, G. and Galli, C. (1998) Free radical-scavenging properties of olive oil polyphenols. Biochem. Biophys. Res. Commun., 247: 60-64.
Visioli, F., Bellosta, S., and Galli, C. (1998) Oleuropein, the bitter principle of olives, enhances nitric oxide production by mouse macro-phages. Life Sci., 62: 541-546.