تأثیر سطوح مختلف محلول پاشی نانوذرات پتاسیم بر برخی صفات فیزیولوژیکی رازیانه (Foeniculum vulgare Miller) در شهرستان بم
الموضوعات :
مریم غلامشاهی
1
,
احمد مهربان
2
,
حمیدرضا مبصّر
3
,
حمیدرضا گنجعلی
4
1 - دانشجوی دکترا، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
2 - استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان، ایران
3 - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
4 - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
الکلمات المفتاحية: اسانس, پتاسیم, رازیانه, کربوهیدرات, نانوذرات,
ملخص المقالة :
به منظور ارزیابی تأثیر سطوح مختلف محلولپاشی نانوذرات پتاسیم بر برخی صفات فیزیولوژیکی رازیانه (Foeniculum vulgare Miller) در شهرستان بم، این پژوهش در طی سالهای 1400-1399، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش مراحل مختلف محلولپاشی به عنوان عامل اول در سه مرحله ساقهدهی، گلدهی و میوه-دهی؛ و غلظتهای مختلف محلولپاشی نانوذرات پتاسیم به عنوان عامل دوم در پنج غلظت شامل عدم محلولپاشی (شاهد)، 2، 3، 4 و 5 در هزار نانوذرات پتاسیم بودند. بر پایه نتایج به دست آمده مشاهده شد که بیشترین کربوهیدرات بذر (12/3 میلیگرم بر گرم)، نیتروژن بذر (48/2 درصد) همراه با محلولپاشی در غلظت 3 در هزار نانوذره پتاسیم؛ و بیشترین میزان فسفر بذر برابر با 65/1 درصد و بیشترین میزان پتاسیم بذر برابر با 65/3 درصد همراه با محلولپاشی در غلظت 4 در هزار نانوذره پتاسیم در مرحله ساقهدهی در سال دوم آزمایش حاصل شد. همچنین بیشترین درصد اسانس بذر (37/4 درصد) همراه با محلولپاشی در غلظت 5 در هزار نانوذره پتاسیم، و بیشترین عملکرد اسانس بذر (5/69 کیلوگرم در هکتار) همراه با محلولپاشی در غلظت 4 در هزار نانوذره پتاسیم در مرحله میوهدهی در سال دوم آزمایش به دست آمد.