ارزیابی و مقایسه خواص آنتیاکسیدانی برگ و صفات مورفولوژیک ارقام مختلف گوجهفرنگی (Lycopersicon esculentum L.)
الموضوعات :زهرا جهان تیغ حقیقی 1 , لیلا فهمیده 2 , بهمن فاضلی نسب 3
1 - دانشگاه زابل
2 - دانشگاه زابل
3 - دانشگاه زابل
الکلمات المفتاحية: کاتالاز, آنتیاکسیدان, گوجهفرنگی, فنیل آلانین, گایاکول,
ملخص المقالة :
گوجهفرنگی به علت داشتن سالیسیلات و لیکوپن دارای خاصیت ضد سرطانی بوده در نتیجه در این تحقیق سعی شد ارقام مختلف گوجهفرنگی بر اساس صفات فیتوشیمیایی و ریختشناسی و همچنین خواص آنتیاکسیدانی برگی در قالب دو آزمایش جوانهزنی در آزمایشگاه و گلدانی در گلخانه بهصورت کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گیرند. نتایج نشان داد که ارقام مختلف گوجهفرنگی از لحاظ همه شاخصهای مورفولوژیک، فیزیولوژیک و آنتیاکسیدانی بهجز صفات وزن تر و ارتفاع بوته دارای اختلاف معنیداری بودند. در آزمایش اول بیشترین میزان کلروفیل a (909/18 میلیگرم در گرم وزن تر برگ)، کلروفیل b (1145/6 میلیگرم در گرم وزن تر برگ) و کارتنوئید (5501/6 میلیگرم در گرم وزن تر برگ) مربوط رقم Queen2274 کشور ایران بود. در آزمایش دوم بیشترین میزان کاتالاز (0196/0، 0192/0 و سپس 0181/0 میلیگرم در گرم وزن تر عصاره) به ترتیب مربوط به رقم PS و فلات 111 از آمریکا و سپس Queen2274 از ایران بوده است. بیشترین میزان گایاکول (0244/0 و سپس 0127/0 میلیگرم در گرم وزن تر عصاره) به ترتیب مربوط به رقم کلوز فرانسه و رقم فلات Y ایتالیا بود. آسکوربیک پراکسیداز (0140/0 و سپس 0136/0 میلیگرم در گرم وزن تر عصاره) به ترتیب مربوط به رقم نیوتن هلند و سپس رقم کلوز فرانسه بود. پلی فنل اکسیداز (0712/0 و سپس 0628/0 میلیگرم در گرم وزن تر عصاره) به ترتیب مربوط به رقم Queen2274 ایران و رقم PS آمریکا بود. بیشترین میزان فنیل آلانین (25/0 میلیگرم در گرم وزن تر عصاره) مربوط به ارقام Queen2274 ایران و رقم PS آمریکا بود. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق پیشنهاد میگردد جهت به دست آوردن بهترین رقم گوجهفرنگی که دارای میزان بالایی از مواد آنتیاکسیدانی آنزیمی و غیر آنزیمی باشد ارقام Queen2274، کلوز و PS را میتوان بهعنوان پایههای اصلاحی قرار داده و اقدام به تولید رقم برتر نمود.
_||_