بررسی اثرات کمبود آب در مزرعه در برخی مراحل رشدی روی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپ های لوبیا قرمز
الموضوعات :شادی السادات مهاجرانی 1 , مجتبی علوی فاضل 2 , حمید مدنی 3 , شهرام لک 4 , عادل مدحج 5
1 - دانشجوی دکتری، گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
2 - گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
3 - گروه زراعت، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.
4 - گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
5 - گروه زراعت، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران.
الکلمات المفتاحية: صفات فیزیولوژیک, قطع آبیاری, لوبیا قرمز, هدایتالکتریکی,
ملخص المقالة :
بهمنظور بررسی اثر قطع آبیاری در برخی مراحل رشد بر ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپهای مختلف لوبیا قرمز آزمایشی بهصورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در سال 1393اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش کم آبی به صورت قطع آبیاری بهعنوان عامل اصلی در سه سطح شاهد (آبیاری کامل)، قطع آبیاری در مرحله گلدهی، قطع آبیاری در مرحله غلافدهی و سه ژنوتیپ لوبیا قرمز(درخشان، گلی،D81083 ) بهعنوان عامل فرعی بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش کم آبی بر صفات مورد بررسی شامل محتوی آب نسبی برگ، هدایتالکتریکی غشا سلولی، میزان پرولین برگ، درصد پروتئین و قندهای محلول معنیدار بود. ژنوتیپ گلی دارای بیشترین محتوی نسبی آب برگ و درصد پروتئین و ژنوتیپ D81083 دارای بیشترین میزان پرولین و کمترین میزان هدایتالکتریکی غشا بود. همچنین ژنوتیپ درخشان و D81083 بالاترین میزان قندهای محلول را دارا بودند. با توجه به نتایج می توان بیان کرد ژنوتیپ D81083 و گلی در این آزمایش برتری خود را در صفات مورد بررسی نشان دادند. بنابراین در نقاطی که با کمبود آب روبرو هستند میتوان از این ژنوتیپها برای کشت استفاده نمود.
_||_