بررسی پاسخ ارقام مختلف سویا به سطوح مختلف شوری در مرحله جوانه زنی
الموضوعات :محمد مهدی علیزاده 1 , مهیار گرامی 2 , پرستو مجیدیان 3 , حمیدرضا قربانی 4
1 - بخش علوم باغبانی- گیاهان دارویی، موسسه آموزش عالی سنا ساری، ایران
2 - بخش زیست شناسی، موسسه آموزش عالی سنا ساری، ایران
3 - بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
4 - بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
الکلمات المفتاحية: ارقام متحمل, تجزیه خوشهای, تنش شوری, سویا, همبستگی.,
ملخص المقالة :
بهمنظور بررسی اثر شوری بر جوانهزنی ارقام سویا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه بذر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در سال 1400 اجرا شد. تیمارها شامل 11 رقم سویا (ویلیامز، صبا، تپور، ساری، امیر، کاسپین، کوثر، کتول، سحر، تلار، نکادر) و چهار سطح شوری (صفر، 20، 40 و 60 میلیمولار کلرید سدیم) بود. تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمارها و اثر متقابل آنها بر تمام صفات در سطح احتمال یک درصد معنیدار و با افزایش شوری، میزان صفات کاهش معنیداری یافت. مقایسه میانگین اثر رقم بر درصد جوانهزنی نشان داد که در بین ارقام، درصد جوانهزنی یکنواخت بوده و بیشترین میزان در رقم کتول (3/83 درصد) مشاهده شد. مقایسه میانگین اثرات متقابل شوری و رقم نشان داد که بیشترین مقادیر صفات در ترکیب تیماری ارقام و غلظت صفر میلیمولار مشاهده و با افزایش شوری، از میزان صفات کاسته و کمترین مقدار آنها در ترکیبات تیماری ارقام و سطح 60 میلیمولار بود. تجزیه خوشهای، ژنوتیپها را در سه گروه قرار داد. آنالیز همبستگی نشان داد که تمامی ضرایب همبستگی مثبت و معنیدار بوده و صفت سرعت جوانهزنی بیشترین همبستگی را با صفات درصد جوانهزنی (88/0) و وزن خشک کل (78/0) داشت. درصد جوانهزنی بهعنوان اولین صفت در مدل رگرسیونی صفت سرعت جوانهزنی وارد و سهم قابل توجهی (77/0) از تغییرات آن را توجیه نمود. در بین ارقام مختلف، ارقام امیر و صبا به عنوان ارقام متحمل و ارقام سحر و ویلیامز به عنوان ارقام حساس شناخته شدند.
Abbasi, F., Kuchaki, A. and Ghaffari, A. 2009. Assessment germination and vegetative growth in ctorum in different concentrations of NaCl. J. of Iran Agric. Res. 7(2): 52-57.
Aiazzi, M.T., Carpane, P.D., Arguello, J.A. and Piotto, B. 2004. Salt tolerance at the germination stage of Atriplex cordobensis from different provinces. Seed Sci. and Tech. 32: 43-52.
Almansouri, M., Kinet, M. and Lutts, Y. 2001. Effect of salt and osmotic stresses on germination in durum wheat (Triticum durum des). Plant Soil. 231: 243-254.
Anjomani, H., Babaeian, N. and Bagheri, N. 2019. Assessment of Salinity Stress on Traits Related to Seed Germination in Various Selected Soybean Genotypes (Glycine max). J. of Crop Breed. 10(28): 181-187.
Ashraf, M. and Foolad, M.R. 2005. Presowing seed treatment-a shotgun approach to improve germination growth and crop yield under saline and none-saline conditions. Adv. Agron. 88: 223-271.
Babaeian, N. and Bagheri, N. 2018. Assessment of salinity stress on traits related to seed germination in various selected soybean genotypes (Glycine max). J. of Crop Breed. 10(28): 181-187.
Bagheri Fard, G., Rezaei, A.M., Bagheri Fard, A., Mohammadi, Sh. and Bagheri, A. 2014. The effect of salinity stress on germination characteristics and growth indices of five soybean cultivars (Glycine max L.). J. of Seed Res. 4(10): 40-51.
Enferadi, A., Postini, K., Majnoonhoseyni, N., Talei, A. and Atari, A.A. 2002. Rapeseed cultivars physiological responses to stress in vegetative stage. J. of Sci. and Tech. of Agri. and Nat. Resour. 7(4): 103-112.
Farhangi-Abriz, S. and Ghassemi-Golezani, K. 2022. Changes in seeds quality of soybean in response to salicylic acid and jasmonic acid under salt stress. Iranian J. of Seed Sci. and Res. 8(4): 385-395.
Farhoudi, R. and Tafti, M.M. 2011. Effect of salt stress on Seedlings growth and ions homeostasis of soybean (Glycine max) Cultivars. Adv. Environ. Biol. 5(8): 2522-2526.
Ghassemi-Golezani, K. and Roozbeh, B. 2011. Changes in seed quality of chickpea cultivars under salinity stress. Res. on Crops. 12: 778-782.
Gorzin, M., Ghaderi-Far, F., Zeinali, E. and Razavi, S.E. 2015. Evaluation of seed germination and seed vigor of different soybean (Glycine max (L.) Merr.) cultivars under different planting dates in Gorgan. Iranian J. of Field Crops Res. 13(3): 611-622.
Hasegawa, P.M., Bressan, R.A., Zhu, J.K. and Bohnert, H.J. 2000. Plant cellular and molecular responses to high salinity. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 51: 463-499.
Izadi darbandi, A. and Mohammadian, M. 2012. Effects of temperature and salinity on seed germination and growth characteristics of canola cultivars (Sesamum indicum). Iranian J. of Agri. Res. 10(2): 345-355.
Jaleel, C.A., Gopi, R., Sankar, B., Manivannan, P., Kishorekumar, A., Sridharan, R. and Panneerselvam, R. 2007. Studies on germination, seedling vigour, lipid peroxidation and proline metabolism in Catharanthus roseus seedlings under salt stress. S. Afr. J. Bot. 73: 190-195.
Kader, M.A. 2005. A comparison of seed germination calculation formulae and the associated interpretation of resulting data. J. proc. R. Soc. New South Wales. 138: 65–75.
Kafi, M. and Stowart, D. 2001. The effects of salinity on growth and yield of nine cultivar of wheat. J. of Agri. Sci. and Tech. 12 (1).
Kan, G., Ning, L., Li, Y., Hu, Z., Zhang, W., He, X. and Yu, D. 2016. Identification of novel loci for salt stress at the seed germination stage in soybean. Breed. Sci. 66(4): 530-541.
Kaydan, D. and Yagmur, M. 2008. Germination, seedling growth and relative water content of shoot in different seed sizes of triticale under osmotic stress of water and NaCl. Afr. J. Biotechnol. 7: 2862-2868.
Khan, F., Siddiqi, T.O., Mahmooduzzafar, and Ahmad, A. 2009. Morphological changes and antioxidant defence systems in soybean genotypes as affected by salt stress. J. of Plant Interact. 4: 295-306.
Lotfi, R. and Ghassemi-Golezani, K. 2015. Influence of salicylic acid and silicon on seed development and quality of mung bean under salt stress. Seed Sci. and Tech. 43: 52-61.
Maghtouli, M. and Chaiechy, M. 1999. Effect of salinity and salt on germination and initial growth of sorghum. J. of Agri. Sci. and Nat. Res. 6: 33-40.
Mahmoodabad-zabihi, R.Z., Somarin, S.J., Khayatnezhad, M. and Gholmi, R. 2011. The study of effect salinity stress on germination and seedling growth in five different genotypes of wheat. Adv. in Environ. Biol. 5 (1): 177-179.
Majidian, P., Gerami, M., Ghorbani, H.R. and Alizadeh, M.M. 2021. The response of different soybean cultivars to salt stress in germination level. 1st International and 5th National Seed Science and Technology Conference of Iran. Kermanshah. https://civilica.com/doc/1522999.
Mansouri Gandomani, V., Omidi, H. and Bostanim, A. 2019. Study on effects of pretreatment nano-particle silicon dioxide (SiO2) on seed germination and biochemical indicate of soybean (Glycine max L.) cultivars Williams under salinity. Iranian J. of Seed Res. 6 (3): 299-316.
Nasri, N., Saidi, I., Kaddour, R. and Lachaal, M. 2015. Effect of salinity on germination, seedling growth and acid phosphatase activity in lettuce. American J. of Plant Sci. 6: 57-63.
Niakan, M., Tajari, M. and Ghorbani, M. 2008. The effect of salinity stress on allelopathic potential of canola by studying some growth factors, chlorophyll a, b amount, antioxidant enzyme and nitrate reductase activity of soybean seedlings in hydroponic culture. Iranian J. of Biol. 21: 315-25.
Patade, V.Y., Maya, K. and Zakwan, A. 2011. Seed priming mediated germination improvement and tolerance to subsequent exposure to cold and salt stress in capsicum. Res. J. Seed Sci. 4 (3): 125-136.
Porkar, M., Mohsenzadeh Golfazani, M., Hasani Kumleh, H. and Samizadeh, H. 2022. Grouping of some soybean genotypes in various salt stress treatment in Germination Stages and Study of Genetic Diversity using Molecular Markers. Iranian J. of Seed Sci. and Res. 9(2): 13-29.
Rahimi, A. and Biglarifard, A. 2011. Impacts of NaCl Stress on proline, Soluble Sugars Photosynthetic Pigments. J. of Adv. in Environ. Biol. 5(4): 617-623.