اثرات محرکهای زیستی جلبک دریایی و هیومیک اسید و برخی عناصر غذایی بر جوانه زنی و دیگر صفات مرتبط در سویا
الموضوعات :محسن ایمانی 1 , محمدرضا داداشی 2 , ابوالفضل فرجی 3 , افشین سلطانی 4 , هدیه مصنعی 5
1 - دانشجو دکتری دانشگاه ازاد اسلامی واحد گرگان
2 - استادیار گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان، گرگان
3 - مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
5 - گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحدگرگان
الکلمات المفتاحية: پتاسیم, بور, هیومیک اسید, جلبک دریایی, محرک زیستی,
ملخص المقالة :
چکیده محرکهای زیستی طبیعی همانند جلبک دریایی و هیومیک اسید اثرات مثبتی روی جوانه زنی ممکن است تاثیر داشته باشند. عصاره جلبک دریایی شامل ترکیبی از عناصر پرمصرف و کم مصرف، اسیدهای آمینه، محرکهای رشد گیاهی و ویتامینها است که موجبات افزایش جذب ریشه و بهطور کلی بهبود کیفیت و ترکیبات آنتیاکسیدان محصول میگردند. مواد هیومیک مخلوطی از ترکیبات آلی مختلف هستند که از منابع مختلفی نظیر خاک، هوموس، پیت، لیگنیت اکسید شده، زغال سنگ و غیره استخراج میشوند. عناصر غذایی نیز بسیار لازم و ضروری برای رشد و نمو گیاهان هستند که در مقادیر کمتر از عناصر غذایی اصلی از قبیل نیتروژن، فسفر و پتاسیم مصرف میشوند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات محرکهای زیستی جلبک دریایی و هیومیک اسید و برخی عناصر غذایی بر جوانه زنی و دیگر صفات مرتبط در سویا انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که محرکهای زیستی جلبک دریایی و هیومیک اسید و برخی عناصر غذایی بر جوانه زنی و صفات مرتبط با آن اثرات مثبتی داشتند. واژگان کلیدی: محرک زیستی، هیومیک اسید، جلبک دریایی، بور، پتاسیم
References
Acha, A.J., Vieira, H.D. and Freitas, M.S.M. 2016. Perennial soybean seeds coated with high doses of boron and zinc. Afr. J. Biotechnol. 15(37): 1998-2005.
Ahmadvand, G., Soleimani, F., Saadatian, B. and Pouya, M. 2012. Effect of seed priming with potassium nitrate on germination and emergence traits of two soybean cultivars under salinity stress conditions. Am-Eur. J. Agric. Environ. Sci. 12: 769-774.
Bakhshandeh, E., Gholamhosseini, M., Yaghoubian, Y. and Pirdashti, H. 2020. Plant growth promoting microorganisms can improve germination, seedling growth and potassium uptake of soybean under drought and salt stress. Plant. Growth. Regul. 90(1): 123-136.
Begum, M., Bordoloi, B.C., Singha, D.D. and Ojha, N.J. 2018. Role of seaweed extract on growth, yield and quality of some agricultural crops: A review. Agri. Rev. 39(4): 321-326.
Bellaloui, N., Smith, J. R. and Mengistu, A. 2017. Seed nutrition and quality, seed coat boron and lignin are influenced by delayed harvest in exotically-derived soybean breeding lines under high heat. Front. Plant. Sci. 8: 1563.
Canellas, L.P., Canellas, N.O., da S Irineu, L.E.S., Olivares, F.L. and Piccolo, A. 2020. Plant chemical priming by humic acids. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 7(1): 1-17.
Chen, Y.O.N.A., Clapp, C.E. and Magen, H. 2004. Mechanisms of plant growth stimulation by humic substances: The role of organo-iron complexes. Soil. Sci. Plant. Nutr. 50(7): 1089-1095.
Cirak, C., Odabas, M. S., Kevseroglu, K., Karaca, E. and Gulumser, A. 2006. Response of soybean (Glycine max) to soil and foliar applied boron at different rates. Ind. J. Agric. Sci. 76(10): 603.
Cotas, J., Leandro, A., Monteiro, P., Pacheco, D., Figueirinha, A., Gonçalves, A.M. and Pereira, L. 2020. Seaweed phenolics: From extraction to applications. Marine. Drugs. 18(8): 384.
Dziergowska, K., Lewandowska, S., Mech, R., Pol, M., Detyna, J. and Michalak, I. 2021. Soybean germination response to algae extract and a static magnetic field treatment. Appl. Sci. 11(18): 8597.
Fleurence, J., Morançais, M. and Dumay, J. 2018. Seaweed proteins. In Proteins in food processing (pp. 245-262). Woodhead Publishing.
Gawlik, A., Golebiewska, D., Kulpa, D., Bejger, R., Matuszak-Slamani, R., Sienkiewicz, M., and Wlodarczyk, M. 2016. The impact of humic acid fractions on swelling and germination of ‘Progres’ and ‘Nawikosoybean seeds under salt and water deficit stresses. Acta. Agrobotanica, 69(3).
Khojely, D. M., Ibrahim, S. E., Sapey, E. and Han, T. 2018. History, current status, and prospects of soybean production and research in sub-Saharan Africa. Crop. J. 6(3): 226-235.
Kumar, V., Pandita, S., Kaur, R., Kumar, A., and Bhardwaj, R. 2022. Biogeochemical cycling, tolerance mechanism and phytoremediation strategies of boron in plants: A critical review. Chemosphere. 134-505.
Lewandowska, S., Michalak, I., Niemczyk, K., Detyna, J., Bujak, H., and Arik, P. 2019. Influence of the static magnetic field and algal extract on the germination of soybean seeds. Open. Chem. 17(1): 516-525.
Matuszak-Slamani, R., Bejger, R., Cieśla, J., Bieganowski, A., Koczańska, M., Gawlik, A. and Gołębiowska, D. 2017. Influence of humic acid molecular fractions on growth and development of soybean seedlings under salt stress. Plant. Growth. Regul. 83(3): 465-477.
Nieves-Cordones, M., Shiblawi, A., Razzaq, F. and Sentenac, H. 2016. Roles and transport of sodium and potassium in plants. In The alkali metal ions: Their role for life (pp. 291-324). Springer, Cham.
Pandey, G.K. and Mahiwal, S. 2020. Role of potassium in plants. Cham: Springer.
Patil, G., Mian, R., Vuong, T., Pantalone, V., Song, Q., Chen, P. and Nguyen, H.T. 2017. Molecular mapping and genomics of soybean seed protein: a review and perspective for the future. Theor. Appl. Gen. 130(10): 1975-1991.
Patil, D.B., Jadhav, S.H. and Bhamburdekar, S.B. 2012. Interactive effect of boron and nacl on germinatinion performance in soybean. Int. J. Appl. Biol. Pharmaceutic. Technol. 4:1-4.
Ramarajan, S., Joseph, L.H. and Ganthi, A.S. 2012. Effect of seaweed liquid fertilizer on the germination and pigment concentration of soybean. J. Crop. Sci. Technol. 1(2), 1-5.
Ramarajan, S., Henry, J.L. and Saravana, G.A. 2013. Effect of seaweed extracts mediated changes in leaf area and pigment concentration in soybean under salt stress condition. RRJoLS. 3: 17-21.
Rerkasem, B., Bell, R.W., Lodkaew, S. and Loneragan, J.F. 1997. Relationship of seed boron concentration to germination and growth of soybean (t Glycine max). Nutr. Cycling. Agroecosystem. 48(3): 217-223.
Shireen, F., Nawaz, M. A., Chen, C., Zhang, Q., Zheng, Z., Sohail, H. and Bie, Z. 2018. Boron: functions and approaches to enhance its availability in plants for sustainable agriculture. Int. J. Mol. Sci. 19(7): 1856.
Tamang, J.P. 2015. Naturally fermented ethnic soybean foods of India. J. Ethnic. Foods. 2(1): 8-17.
Tanaka, R.T., Mascarenhas, H.A.A., Muraoka, T. and Gallo, P.B. 1997. Changes in soybean quality resulting from applications of lime and potassium fertilizer. In Plant Nutrition for Sustainable Food Production and Environment (pp. 943-944). Springer, Dordrecht.
Touchton, J.T. and Boswell, F.C. 2015. Effects of boron accumulation in soybean seed on several characteristics of germinated seedlings. Agron. J. 67(4): 577-578.
Weerasekara, I., Sinniah, U. R., Namasivayam, P., Nazli, M.H., Abdurahman, S.A. and Ghazali, M.N. 2021. Priming with Humic Acid to Reverse Ageing Damage in Soybean [Glycine max (L.) Merrill.] Seeds. Agri. 11(10): 966.
Wu, C., Chen, P., Hummer, W., Zeng, A., and Klepadlo, M. 2017. Effect of flood stress on soybean seed germination in the field. Am. J. Plant. Sci. 8(01): 53.