تاثیر مصرف مکمل چغندر بر استرس اکسیداتیو و کوفتگی عضلانی تاخیری بدنبال یک وهله فعالیت وامانده ساز اکسنتریک در فوتبالیست های رقابتی
الموضوعات :محمد علی کهن پور 1 , محمدرضا پور بهرام 2 , زهرا کوهستانی سینی 3 , سارا نعیمی 4 , مهناز سیفی 5
1 - گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه زند شیراز
2 - کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی دانشگاه بیرجند، دبیر تربیت بدنی سیستان و بلوچستان
3 - دبیر تربیت بدنی آموزش و پرورش استان خراسان رضوی
4 - دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
5 - کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی،دانشگاه فردوسی مشهد،ایران
الکلمات المفتاحية: استرس اکسیداتیو, کوفتگی عضلانی, آسیب عضله, چغندر, فوتبالیستها,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف: هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مصرف مکمل چغندر بر استرس اکسیداتیو و کوفتگی عضلانی تاخیری بدنبال یک وهله فعالیت وامانده ساز اکسنتریک در فوتبالیستهای رقابتی بود.مواد و روشها: 20 پسر فوتبالیست رقابتی شهر مشهد با دامنه سنی 17 تا 19 سال به طور تصادفی در دو گروه دارونما و چغندر قرار گرفتند. در روز پیش آزمون، هر دو گروه در یک فعالیت وامانده ساز اکسنتریک شرکت کردند. سپس به مدت 2 هفته، گروه مکمل، عصاره چغندر و گروه دارونما، پودر آرد (دوز 200 میلیگرم روزانه با کپسول همشکل) دریافت کردند. بعد از دو هفته، هر دو گروه بار دیگر در همان فعالیت بدنی مشابه با پیش آزمون شرکت کردند (پس آزمون). قبل و 24 ساعت بعد بعد از هر دو فعالیت، نمونه خونی اخذ و درد عضلانی اندازه گیری شد. برای هر نمونه خونی نیز سطوح CK، LDH، GPX، SOD و MDA اندازه گیری شد. یافتهها: نتایج نشان داد که درد عضلانی و سطوح CK، LDH، GPX و MDA بعد از فعالیت وامانده ساز اکسنتریک به طور معنادار افزایش یافتند، اما افزایش آنها در گروه چغندر به طور معنادار کمتر از گروه دارونما بود (P<0.05). تغییرات SOD در هیچکدام از گروهها معنادار نبود (P>0.05).بحث و نتیجه گیری: احتمالا مکملگیری کوتاه مدت چغندر، میزان افزایش کوفتگی عضلانی تاخیری را متعاقب یک وهله فعالیت وامانده ساز اکسنتریک به واسطهی مواد آنتیاکسیدانی که دارد کاهش میدهد.
_||_