بررسی تاثیر مکمل گیری عصاره مریم گلی بر التهاب، استرس اکسیداتیو، آسیب و درد عضلانی بدنبال یک وهله فعالیت وامانده ساز اکسنتریک در زنان غیر ورزشکار
الموضوعات :زهرا کوهستانی 1 , محمد علی کهن پور 2 , کریگ دانکن 3 , سارا نعیمی 4
1 - مدرس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2 - گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه زند شیراز
3 - دانشگاه کاتولیک استرالیا، استراتفیلد، آژانس اطلاعات عملکرد، سیدنی، استرالیا
4 - دانشجوی کارشناسی ارشد گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
الکلمات المفتاحية: استرس اکسیداتیو, مریم گلی, کوفتگی عضلانی, فعالیت اکسنتریک, آسیب عضله,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف: کوفتگی عضلانی تاخیری یکی از مشکلات افراد در شروع تمرینات ورزشی است و پژوهشگران بدنبال راهکارهای کاهش آن می باشند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یک دوره مکمل گیری عصاره مریم گلی بر شاخص های کوفتگی عضلانی تاخیری بدنبال فعالیت وامانده ساز اکسنتریک در زنان غیر ورزشکار بود.مواد و روش ها: 20 زن غیر ورزشکار 20 تا 30 ساله به طور تصادفی در دو گروه دارونما و مریم گلی قرار گرفتند. در روز پیش آزمون، هر دو گروه در یک فعالیت وامانده ساز اکسنتریک شرکت کردند. سپس به مدت 2 هفته، گروه مکمل، عصاره مریم گلی و گروه دارونما، پودر آرد (دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم روزانه با کپسول هم شکل) دریافت کردند. بعد از دو هفته، هر دو گروه بار دیگر در همان فعالیت بدنی مشابه با پیش آزمون شرکت کردند (پس آزمون). قبل و 24 ساعت بعد از هر دو فعالیت، نمونه خونی اخذ و درد عضلانی اندازه گیری شد. برای هر نمونه خونی نیز سطوح CK، LDH، GPX، SOD، MDA، TNF-α، IL-1β، CRP و لاکتات اندازه گیری شد. جهت بررسی تغییرات متغیرها، از آزمون های تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری تکراری و t مستقل در سطح P≤0.05 استفاده شد.یافته ها: نتایج نشان داد که درد عضلانی و سطوح CK، LDH، GPX، MDA، TNF-α، IL-1β، CRP و لاکتات بعد از فعالیت وامانده ساز اکسنتریک به طور معنادار افزایش یافتند، اما افزایش آنها در گروه مریم گلی به طور معنادار کمتر از گروه دارونما بود (به ترتیب P=0.036، P=0.043، P=0.009، P=0.001، P=0.006، P=0.002، P=0.007، P=0.005 و P=0.011).بحث و نتیجه گیری: احتمالا مکمل گیری کوتاه مدت مریم گلی، میزان افزایش کوفتگی عضلانی تاخیری را متعاقب یک وهله فعالیت وامانده ساز اکسنتریک به واسطه ی فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی کاهش می دهد.
_||_