بررسی مقایسهای تیتر حاصل از واکسنهای Avinew و La Sota در جوجههای گوشتی به روش ELISA
الموضوعات :
عادل فیضی
1
(
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران.
)
پیمان بیژن زاد
2
(
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تبریز، ایران.
)
کامروز کابلی
3
(
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، باشگاه پژوهشگران جوان، تبریز، ایران.
)
الکلمات المفتاحية: جوجههای گوشتی, الایزا, بیماری نیوکاسل, واکسیناسیون,
ملخص المقالة :
چکیده بیماری نیوکاسل از بیماری های بسیار مهم ویروسی بوده که در سالهای اخیر وقوع و شدت آن در ایران افزایش یافته است. بنابراین، کنترل آن توسط برنامه های موثر واکسیناسیون بسیار مهم است. هدف از این مطالعه، مقایسه عملکرد دو نوع واکسن La Sota و Avinew روی جوجههای گوشتی میباشد. در این مطالعه 270 قطعه جوجه یکروزه سویه Ross در سه گروه همراه با سه تکرار و هر تکرار مشتمل بر 30 قطعه جوجه انجام گرفت. در گروه 1، از واکسن Avinew و در گروه 2، از واکسن La Sota استفاده گردید. در گروه 3، به عنوان گروه شاهد هیچ نوع واکسن نیوکاسلی تجویز نگردید. شرایط پرورشی در هر سه گروه یکسان بوده و در روزهای 1، 14 ، 24، 34 و 44 روزگی جهت تعیین تیتر آنتیبادی حاصل از واکسنهای نیوکاسل خونگیری به عمل آمد و برای این منظور از تست سرولوژیکی الایزا استفاده گردید. در گروههای واکسینه شده (گروه های 1 و 2) نسبت به گروه شاهد بعد از 24 روزگی تیتر آنتیبادی به طور معنیداری افزایش یافت (05/0p<). در گروه شاهد بعد از 24 روزگی تیتر آنتیبادی که متعلق به ایمنی مادری بود به طور چشمگیری کاهش یافت به طوری که جوجههای گروه شاهد از سن 24 روزگی به بعد مقابل بیماری نیوکاسل تیتر حفاظتی نداشته و نسبت به این بیماری حساس بودند. تیتر آنتیبادی حاصل از واکسنهای Avinew و La Sota از لحاظ آماری تفاوت معنیداری نشان دادند (05/0p<)، ولی با توجه به اینکه بعد از واکسیناسیون عوارض مربوط به واکسن La Sota بیشتر از واکسن Avinew است، لذا واکسن Avinew به لحاظ نداشتن عوارض بهتر از واکسن La Sota است و از این جهت ارجحیت دارد.