اثرات سطوح مختلف عصاره سیر با تناوب های زمانی متفاوت بر میزان پراکسیداسیون لیپیدی سرم مرغان تخمگذار
الموضوعات :
سعید رسولی نژاد
1
,
نریمان شیخی
2
,
حسین حسن پور
3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرمسار، دانشکده دامپزشکی، دانش آموخته دکترای حرفه ای دامپزشکی، گرمسار، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تهران، ایران
3 - دانشگاه شهرکرد، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم پایه، شهرکرد، ایران
تاريخ الإرسال : 09 الخميس , ذو الحجة, 1433
تاريخ التأكيد : 18 الأربعاء , ربيع الأول, 1434
تاريخ الإصدار : 09 الثلاثاء , ربيع الثاني, 1434
الکلمات المفتاحية:
پراکسیداسیون لیپیدی,
مرغ تخمگذار,
عصاره سیر,
ملخص المقالة :
رادیکال های آزاد در تغییرات مولکولی و جهش نقش دارند و در صورتی که رادیکال های آزاد غیرفعال نشوند، پراکسیداسیون لیپیدی ناشی از آن به تمامی انواع ماکرومولکول های سلولی آسیب می رساند. رژیم غذایی مناسب حاوی آنتی اکسیدا ن های طبیعی نقش مهمی را در نگه داری سلامت، تولید مثل، عملکرد، ایمنی و رشد طیور بازی می کند.عصارهسیر نگه داری شده با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا، دارای کارآیی خوبی علیه رادیکال های آزاد و عوامل عفونی می باشد.در این مطالعه اثر غلظت های 01/0% و 02/0% عصاره سیر در آب آشامیدنیبا تناوب های زمانی 2، 4 و 6 روز در هفته بر پراکسیداسیون لیپیدی بررسی و علاوه بر سنجش بهترین غلظت، جنبه اقتصادی نیز در نظر گرفته شد. به طوری که، در پایان هفته سوم بهترین اثر بر کاهش معنی دار (05/0>p) پراکسیداسیون لیپیدی درگروه T3 که غلظت 02/0%عصاره سیر را دو روز در هفته دریافت می کرد، مشاهده شد. بعد از گذشت شش هفته از شروع آزمایش، گروهT7 که غلظت 02/0% عصاره سیر را 6 روز در هفته دریافت می کرد، بهترین اثر معنی دار (05/0>p) بر کاهش پراکسیداسیون لیپیدی را نشان داد. همچنین مطالعات ما نشان داد که مصرف عصاره سیر باعث بهبود تولید توده ای در همه گروه ها نسبت به گروه شاهد می شود. با در نظر گرفتن میزان پراکسیداسیون لیپیدی در پایان هفته ششم، عملکرد گله در شش هفته و محاسبه قیمت فروش میانگین تولید توده ای منهای هزینه سیر مصرف شده در هر گروه به این نتیجه رسیدیم که گروه T4 که عصاره سیر با غلظت 01/0 درصد را 4 روز در هفته دریافت می کرد بهترین گزینه با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی می باشد.
المصادر:
Ayaz, E. and Alpsoy, H.C. (2007). Garlic (Allium sativum) and traditional medicine. Acta Parasitol Turcica, 31 (2):145-149.
Baytop, T. (1999). The treatment Plant in turkey. Nobel Tip Kitabevie, Istanbul. ISBN: 9754200211.
Borek, C. (2001). Antioxidant health effects of aged Garlic extract. Journal of Nutrition, 131(3s):1010-1015.
Chowdhury, S.R., Chowdhury, S.D. and Smith, T.K. (2002). Effects of Dietary Garlic on Cholesterol Metabolism in Laying Hens. Poultry Science, 81:1856-1862.
Djeridane, M., Yousfi, B. and Nadjemi, D. (2006). Antioxidant activity of some Algerian medicinal plants extracts containing phenolic compounds. Food Chemistry, 97(4):654-660.
Ebadi, A., Rahimielenji, A., Taghadosi, M., Khorshidi, A. and Akbri, H. (2007). Effect of garlic on blood glucose in type 2 diabetic patients. Quarterly Journal of Feiz, 11(1):76-85 [In Farsi].
عبادی، ع.، رحیمی لنجی، ا.، تقدسی، م.، خورشیدی، ا. و اکبری، ح. (1386). تاثیر قرص سیر بر قند خون بیماران دیابتی نوع 2. فصلنامه علمی پژوهشی فیض، دوره یازدهم، شماره 1، صفحات 85-76.
Filomeni, G., Aquilano, K., Rotilio, G. and Ciriolo, M.R. (2003). Reactive oxygen species-dependent c-Jun NH2-terminal kinase/c-Jun signaling cascademediates neuroblastoma cell death induced by diallyl disulfide. Cancer Research, 63(18):5940-5949.
Ide, N., Lau, B.H. and Ryu, K. (1999). Antioxidant effects of fructosyl arginine, a Maillard reaction product in aged garlic extract. Journal of Nutrition Biochemistry, 10(6):372-376.
Isabella, D., Ranieri, R., Colombo, D. and Aldo, M. (2006). Biomarkers of Oxidative Damage in Human Disease. American Association for Clinical Chemistry, 52(4):601-623.
Sahin, K., Sahin, N. and Yaralioglu, S. (2002).Effects of Vitamin C and Vitamin E on Lipid Peroxidation, Blood Serum Metabolites, and Mineral Concentrations of Laying Hens Reared at High Ambient Temperature.Biological Trace Element Research, 85(2):321-328.
Leonard, T., Rael Gregory, W., Thomas, M., Craun, C., Gerald, C., Bar-Or, R. and Bar-Or, D. (2004). Lipid Peroxidation and the Thiobarbituric Acid Assay: Standardization of the Assay When Using Saturated and Unsaturated Fatty Acids.Journal of Biochemistry and Molecular Biology, 37(6):749-752.
Proctor, H.P. (1989). CRC Handbook on free radical and antioxidants. Vol.1. pp 209- 221.
Rafieyan, M., Taji, F., Shirzad, H., Ashrafi, K., Parvin, N. and Kheiri, S. (2010). Comparison of the antioxidant activity of fresh and aged garlic extract. Zahedan Journal of Medical Sciences, 8(2): 112-118 [In Farsi].
رفیعیان، م.، تاجی، ف.، شیرزاد، ه.، اشرفی، ک.، پروین، ن. و خیری، س. (1389). مقایسه قدرت آنتی اکسیدانی عصاره های سیر تازه و کهنه. مجله تحقیقات علوم پزشکی زاهدان، دوره 8، شماره 2، صفحات 118-112.
Sahin, K., Onderci, M., Sahin, N., Gursu, M.F. and Kucuk, O. (2003). Dietaryvitamin C and folic acid supplementation ameliorates the detrimental effects of heat stress in Japanese quail. Journal of Nutrition, 133:1882-1888.
Stanacev, V., Glamocic, D. Milosevic, N., Puvaca, N., Stanacev, V. and Plavsa, N. (2011). Effect of garlic (allium sativum l.) in fattening chicks nutrition. African Journal of Agricultural Research, 6(4):943-948.
Surai, F. (2007). Natural Antioxidant in poultry nutrition, new development. 16th European Symposium on Poultry Nutrition.
Telugu, A., Raju, N., Lakshmi, A.N., Anand, T., Rao, L.V. and Sharma, G. (2000). Protective effects of quercetin during influenza virus-induced oxidative stress. Asia Pacific Journal Clinical Nutrition, 9(4):314-317.
Tesoriere, L., D’Arpa, D., Butera, D., Pintaudi, A.M., Allegra, M. Livrea, M.A. (2002). Exposure to malondiadehyde induces an early redox unbalance preceding membrane toxicity in human erthrocytes. Free-Radi Research, 36:89-97.