مطالعه تأثیر برخی از پروبیوتیکها بر سرعت رشد سالمونلا پاراتیفی در شیر در شرایط رشد توأمان
الموضوعات : Veterinary Clinical Pathologyحمید میرزائی 1 , افشین جوادی 2 , یوسف انگوری 3
1 - دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2 - دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: شیر, سالمونلا پاراتیفی, پروبیوتیکها, رشد توأمان,
ملخص المقالة :
هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر پروبیوتیکهای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی، بیفیدوباکتریوم آنگولاتوم و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بر سرعت رشد سالمونلا پاراتیفی در شرایط رشد توأمان در شیر میباشد. برای این منظور، ابتدا به داخل 500 میلیلیتر شیر استریل، cfu/ml108×5/1 باکتری سالمونلا پاراتیفی فعّال شده اضافه و بعد از همگنسازی در 5 ارلنمایر استریل بهطور مساوی توزیع شد. ارلن اول بهعنوان کشت انفرادی لحاظ گردید و به ارلنهای دوم تا پنجم به ترتیب cfu/ml108×5/1 از باکتریهای پروبیوتیک فوقالذّکر تزریق و بعد از 24 و 48 ساعت گرمخانهگذاری در دمای 37 درجه سانتیگراد، pH و تعداد سالمونلا پاراتیفی موجود در هر میلیلیتر از آنها بهترتیب با استفاده از pHمتر و کشت مخلوط در محیط سالمونلا شیگلا آگار (SSA ) محاسبه گردید. این عملیّات 10 بار تکرار و میانگین pH و سالمونلا پاراتیفی موجود در هر میلیلیتر از کشت انفرادی و کشتهای توأمان با پروبیوتیکها با استفاده از آزمونهای آماری مورد مقایسه قرار گرفتند. بر اساس آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0α= در 24 و 48 ساعت گرمخانهگذاری، رشد توأمان لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بهطور معنیدار رشد سالمونلا پاراتیفی را مهار کردند (01/0p<). لکن در همین شرایط تاّثیر مهاری رشد توأمان بیفیدوباکتریوم آنگولاتوم معنیدار نبود. در ضمن در 24 و 48 ساعت اول گرمخانهگذاری، رشد توأمان پروبیوتیکهای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، pH نمونههای شیر را در مقایسه با نمونه شاهد بهطور معنیدار کاهش دادند (01/0p<). در مجموع میتوان گفت که مصرف محصولات حاوی بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس کازئی میتواند در جلوگیری از بروز عفونت با سالمونلا پاراتیفی واقع شود. البتّه انجام مطالعات بیشتر در این زمینه بهویژه در شرایط بدن موجود زنده ضرورت دارد.
