مطالعه تأثیر برخی از پروبیوتیکها بر سرعت رشد سالمونلا پاراتیفی در شیر در شرایط رشد توأمان
الموضوعات :
حمید میرزائی
1
,
افشین جوادی
2
,
یوسف انگوری
3
1 - دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2 - دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
تاريخ الإرسال : 28 الثلاثاء , شوال, 1429
تاريخ التأكيد : 12 الثلاثاء , ربيع الأول, 1432
تاريخ الإصدار : 16 الإثنين , ذو الحجة, 1431
الکلمات المفتاحية:
شیر,
سالمونلا پاراتیفی,
پروبیوتیکها,
رشد توأمان,
ملخص المقالة :
هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر پروبیوتیکهای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی، بیفیدوباکتریوم آنگولاتوم و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بر سرعت رشد سالمونلا پاراتیفی در شرایط رشد توأمان در شیر میباشد. برای این منظور، ابتدا به داخل 500 میلیلیتر شیر استریل، cfu/ml108×5/1 باکتری سالمونلا پاراتیفی فعّال شده اضافه و بعد از همگنسازی در 5 ارلنمایر استریل بهطور مساوی توزیع شد. ارلن اول بهعنوان کشت انفرادی لحاظ گردید و به ارلنهای دوم تا پنجم به ترتیب cfu/ml108×5/1 از باکتریهای پروبیوتیک فوقالذّکر تزریق و بعد از 24 و 48 ساعت گرمخانهگذاری در دمای 37 درجه سانتیگراد، pH و تعداد سالمونلا پاراتیفی موجود در هر میلیلیتر از آنها بهترتیب با استفاده از pHمتر و کشت مخلوط در محیط سالمونلا شیگلا آگار (SSA ) محاسبه گردید. این عملیّات 10 بار تکرار و میانگین pH و سالمونلا پاراتیفی موجود در هر میلیلیتر از کشت انفرادی و کشتهای توأمان با پروبیوتیکها با استفاده از آزمونهای آماری مورد مقایسه قرار گرفتند. بر اساس آزمونهای آماری آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0α= در 24 و 48 ساعت گرمخانهگذاری، رشد توأمان لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بهطور معنیدار رشد سالمونلا پاراتیفی را مهار کردند (01/0p<). لکن در همین شرایط تاّثیر مهاری رشد توأمان بیفیدوباکتریوم آنگولاتوم معنیدار نبود. در ضمن در 24 و 48 ساعت اول گرمخانهگذاری، رشد توأمان پروبیوتیکهای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، pH نمونههای شیر را در مقایسه با نمونه شاهد بهطور معنیدار کاهش دادند (01/0p<). در مجموع میتوان گفت که مصرف محصولات حاوی بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس کازئی میتواند در جلوگیری از بروز عفونت با سالمونلا پاراتیفی واقع شود. البتّه انجام مطالعات بیشتر در این زمینه بهویژه در شرایط بدن موجود زنده ضرورت دارد.
المصادر:
Alakomi, H.L., Skytta, E., Saarela, M., Mattila-Sandholm, T., Latva-Kala, K. and Helander, I.M. 2000. Lactic acid permeabilizes Gram-negative bacteria by disrupting the outer membrane, Appl. Environ. Microbiol. 66:2001-2005.
Bartlett, J.G., Chang, T.W. and Gurwith, M. 1987. Antibiotic-associated pseudomembranous colitis due to toxin-producing clostridia. N. Engl. J. Med. 57:141-145.
Blaut, M.D., Collins, M., Welling, G.W., Dore, J., van Loo, J. and de Vos, W. 2002. Molecular biological methods for studying the gut microbiota: The EU human gut flora project. British Journal of Nutrition. 87:203-211.
Borgia, M., Sepe, N., Brancato, V. and Borgia, R.A. 1982. A controlled clinical study on Streptococcus faecium preparation for the prevention of side reactions during long-term antibiotic therapy. Curr. Ther. Res. 31:265-271.
Colombel, J.F., Corot, A., Neut, C. and Romond, C. 1987. Yoghurt with Bifidobacterium longum reduces erythromycin-induced gastrointestinal effects. Lancet. 2:43.
Dieuleveux, V., Lemarinier, S. and Gueguen, M. 1998. Antimicrobial spectrum and target site of D-3-phenyllactic acid. Int. J. Food Microbiol. 40:177-183.
Duncan, S., Louis, P. and Flint, H.J. 2004. Lactate-utilizing bacteria, isolated from human faeces that reduce butyrate as a major fermentation product. Appl. Environ. Microbiol. 70:5810-5817.
Fooks, L.J. and Gibson, G.R. 2002. In vitro investigations of the effect of probiotics and prebiotics on selected human intestinal pathogens, FEMS Microbiol. Ecol. 39:67-75.
Fujiwara, S., Hashiba, H., Hirota, T. and Forstner, J.F. 1997. Proteinaceous factor(s) in culture supernatant fluids of Bifidobacteria which prevents the binding of enterotoxigenic Escherichia coli to gangliotetraosylceramide. Applied and Environmental Microbiology. 63:506-512.
Fujiwara, S., Hashiba, H., Hirota, T. and Forstner, J.F. 1999. Purification and characterization of a novel protein produced by Bifidobacterium longum SBT2928 that inhibits the binding of enterotoxigenic Escherichia coli Pb176 (CFA/II) to angliotetraosylceramide. Journal of Applied Microbiology. 86:615-621.
Fujiwara, S., Hashiba, H., Hirota, T. and Forstner, J.F. 2001. Inhibition of the binding of enterotoxigenic Escherichia coli Pb176 to human intestinal epithelial cell line HCT-8 by an extracellular protein fraction containing BIF of Bifidobacterium longum SBT2928: Suggestive evidence of blocking of the binding receptor gangliotetraosylceramide on the cell surface. International Journal of Food Microbiology. 67:97-106.
Fuller, R. 1989. Probiotics in man and animals. Journal of Applied Bacteriology. 66:365-378.
Gagnon, M., Kheadr, E.E., Le Blay, G. and Fliss, I. 2004. In vitro inhibition of Escherichia coli O157:H7 by bifidobacterial strains of human origin. International Journal of Food Microbiology. 92:69-78.
Gibson, G.R. and Wang, X. 1994. Regulatory effects of bifidobacteria on the growth of other colonic bacteria. Journal of Applied Bacteriology. 77:412-420.
Gomes, A.M.P. and Malcata, F.X. 1999. Bifidobacterium spp. and Lactobacillus acidophilus: Biological, biochemical, technological and therapeutical properties relevant for use as probiotics. Trends in Food Science and Technology. 10:139-157.
Gorbach, S.L., Chang, T.W. and Goldin, B. 1987. Successful treatment of relapsing Clostridium difficile colitis with Lactobacillus GG. Lancet. 26:1519.
Guarner, F. and Malagelada, J.R. 2003. Gut flora in health and disease. Lancet. 361:512-519.
Hill, G.B., Eschenbach, D.A. and Holmes, K.K. 1984. Bacteriology of the vagina. Scandinavian Journal of Urology and Nephrology. 86:23-S39.
Holzapfel, W.H., Haberer, P., Snel, J., Schillinger, U. and Huis in’t Veld, J.H. 1998. Overview of gut flora and probiotics. International Journal of Food Microbiology. 41:85-101.
Ibrahim, S. and Bezkorovainy, A. 1993. Inhibition of Escherichia coli by bifidobacteria. Journal of Food Protection. 56:713-715.
Lavermicocca, P., Valerio, F. and Visconti, A. 2003. Antifungal activity of phenyllactic acid against molds isolated from bakery products. Appl. Environ. Microbiol. A 69:634-640.
Macfarlane, S. and Macfarlane, G.T. 2003. Regulation of short-chain fatty acid production, Proc. Nutr. Soc. 62:67-72.
Marteau, P., Seksik, P. and Jian, R. 2002. Probiotics and intestinal health effects: A clinical perspective. British Journal of Nutrition, 88(Suppl 1):51-S57.
Niku-Paavola, M.L., Laitila, A., Mattila-Sandholm, T. and Haikara. M. 1999. A new type of antimicrobial compounds produced by Lactobacillus plantarum. J. Appl. Microbiol. 86:29-35.
Ogawa, M., Shimizu, K., Nomoto, K., Tanaka, R., Hamabata, T., Yamasaki, S., Takeda, T. and Takeda, Y. 2001. Inhibition of in vitro growth of Shiga toxin producing Escherichia coli O157:H7 by probiotic Lactobacillus strains due to production of lactic acid. Int. J. Food Microbiol. 68:135-140.
Reid, G., Jass, J., Sebulsky, M.T. and McCormick, J.K. 2003. Potential uses of probiotics in clinical practice. Clinical Microbiology Reviews. 16:658-672.
Salminen, S., Isolauri, E. and Salminen, E. 1996. Clinical uses of probiotics for stabilizing the gut mucosal barrier: Successful strains and future challenges. Antonie Van Leeuwenhoek. 70:347-358.
Salminen, S., Ouwehand, A.C. and Isolauri, E. 1988. Clinical application of probiotic bacteria. Int. Dairy J. 8:563-572.
Servin, A.L. 2004. Antagonistic activities of lactobacilli and bifidobacteria against microbial pathogens. FEMS Microbiology Reviews. 28:405-440.
Siitonen, S., Vapaatalo, H., Salminen, S., Gordin, A., Saxelin, M., Wikberg, R. and Kirkkola, A. 1990. Effect of Lactobacillus GG. yoghurt in prevention of antibiotic associated diarrhoea. Ann. Med. 22:57-59.
Topping, D.L. and Clifton, P.M. 2001. Short-chain fatty acids and human colonic function: Roles of resistant starch and nonstarch polysaccharides., Physiol. Rev. 81:1031-1064.
Valerio, F., Lavermicocca, P., Pascale, M. and Visconti. A. 2004. Production of phenyllactic acid by lactic acid bacteria. An approach to the selection of strains contributing to food quality and preservation. FEMS Microbiol. Lett. 233:289-295.
Vaughan, E.E. and Mollet, B. 1999. Probiotics in the new millennium. Nahrung. 43:148-S153.