بررسی علل تلفات ماهیان قزلآلای رنگین کمان پرورشی مزارع Cage Culture (پرورش در قفس) سد حسنلو استان آذربایجان غربی
الموضوعات :امین خدادادی 1 , پیام عربزاده 2 , سهراب رسولی 3 , علیرضا مرادپور 4 , آرمین عابدیان امیری 5
1 - مربی گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران.
2 - استادیار گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
3 - استادیار گروه انگلشناسی، دانشکده دامپزشکی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران.
4 - دامپزشک بخش خصوصی، کلینیک اختصاصی آبزیان آذربایجان، ارومیه، ایران.
5 - موسسه تحقیقات شیلاتی کشور، موسسه تحقیقات اکولوژی دریای خزر، ساری، ایران.
الکلمات المفتاحية: پرورش در قفس, قزلآلا, شکوفایی جلبکی, ساپرولگنیا, سندرم مرگ و میر تابستانه,
ملخص المقالة :
در اواخر خرداد ماه سال 1392 به دلیل افزایش تلفات ناگهانی ماهیان به ظاهر سالم داخل قفسهای پرورشی سد حسنلو اقدام به نمونهبرداری تصادفی از ماهیان زنده در حال مرگ و ماهیان تلف شده گردید. تعداد 40 قطعه ماهی (20 قطعه ماهی زنده و 20 قطعه ماهی تازه تلف شده) از مجموع دو قفس در حیطه وزنی 300-200 گرم نمونهبرداری گردید. نمونهها در کنار تکههای یخ به آزمایشگاه بخش خصوصی جهت آزمایش ارسال گردید. برخی از پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب سد حسنلو شامل نیتریت، نیترات، یون آمونیوم، مواد جامد محلول، درجه حرارت، اکسیژن محلول و pHاندازهگیری شد. جهت بررسی احتمال بیماریهای باکتریایی، قارچی و انگلی از بافتهای کبد، کلیه، آبشش و پوست ماهیان قزل آلا نمونه تهیه گردید. نتایج بررسیهای مختلف گویای شکوفایی جلبکی، کمبود اکسیژن، مشکلات اجرایی، انسداد چشمه تورها در اثر تجمع پلانکتونها و مواد معلق بود. به دنبال افزایش شدت نور، افزایش سطح مواد مغذی، گرم شدن درجه حرارت آب و غالبیت ایستایی وضعیت هیدرولوژیکی آب، شکوفایی جلبکی در سد حسنلو صورت پذیرفته بود که نه تنها باعث تخریب برانشها بلکه سبب رقابت برای اکسیژن محلول در شب که توسط برخی از گونههای فیتوپلانکتونی مصرف گردیده و در نهایت سبب هیپوکسی و مرگ ماهیان قزل آلا مزارع پرورشی شده بود. نتایج باکتری شناسی کشتهای محیطهای عمومی منفی بود و در کشت های قارچشناسی در محیط PGYEAنشان از بروز خفیف عفونتهای ثانویه قارچهای خانواده ساپرولگنیا بود. نتایج هیستوپاتولوژی کبد گویایی شیوع بیماری تغذیهای سروئیدوز کبد بود که به دلیل استفاده از جیرههای غذایی غیراستاندارد حاوی سطوح بالای کربوهیدرات میباشد. در بررسی ضایعات آسیبشناسی آبشش علایمی از قبیل التهاب تیغههای آبششی و همچنین هایپرپلازی ستیغهای آبششی قابل مشاهده بود. دلیل این رخداد مقدار بالای آمونیاک یونیزه شده در میان تورهای پرورشی به دلیل سندرم مرگ و میر تابستانه بود.