ارزیابی اثرات جیرههای غذایی با سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد مرغهای تخمگذار
الموضوعات : Veterinary Clinical Pathologyعلی نوبخت 1 , حمید رضا حسنزاده 2 , سامان مهدوی 3
1 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
الکلمات المفتاحية: عملکرد, مرغ تخمگذار, سطح انرژی, صفات تخممرغ,
ملخص المقالة :
این مطالعه جهت ارزیابی اثرات جیرههای با سطوح مختلف انرژی بر عملکرد مرغهای تخمگذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخمگذار سویه تجاریهای- لاینW-36 در 4 تیمار و 4 تکرار (با تعداد 16 قطعه مرغ تخمگذار در هر تکرار) انجام شد. تیمارها شامل جیره (1) با سطح انرژی توصیه شده توسط NRC سال 1994 (شاهد)، جیره (2) با سطح انرژی قابل متابولیسم 10 درصد بیشتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994، جیره (3) با سطح انرژی 10 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 و جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 بود که به مدت 10 هفته (از سن 41 تا 51 هفتگی) مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که میزان خوراک مصرفی بین تیمارها اختلاف معنیداری داشته است (05/0>p). بیشترین میزان خوراک مصرفی (5/130 گرم) مربوط به جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از مقدار توصیه شده توسط NRC سال 1994 مشاهده گردید. بین تیمارها از لحاظ هزینههای غذایی نیز تفاوت معنیداری مشاهده گردید (05/0>p). کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخممرغ تولیدی (5705 ریال) را از لحاظ عددی جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی توصیه شده توسط NRC به خود اختصاص داد. تفاوت معنیداری در خصوص صفات تخممرغ در بین تیمارهای مختلف آزمایشی مشاهده نگردید. نتیجهگیری میشود که استفاده از جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC در مرغهای تخمگذار بدون تأثیر بر روی صفات تخممرغ، میتواند باعث کاهش هزینههای تغذیهای گردد.
