ارزیابی اثرات جیرههای غذایی با سطوح مختلف انرژی قابل متابولیسم بر عملکرد مرغهای تخمگذار
الموضوعات :
علی نوبخت
1
,
حمید رضا حسنزاده
2
,
سامان مهدوی
3
1 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران
تاريخ الإرسال : 03 الثلاثاء , جمادى الأولى, 1430
تاريخ التأكيد : 04 الجمعة , ذو القعدة, 1430
تاريخ الإصدار : 27 الجمعة , جمادى الأولى, 1430
الکلمات المفتاحية:
عملکرد,
مرغ تخمگذار,
سطح انرژی,
صفات تخممرغ,
ملخص المقالة :
این مطالعه جهت ارزیابی اثرات جیرههای با سطوح مختلف انرژی بر عملکرد مرغهای تخمگذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخمگذار سویه تجاریهای- لاینW-36 در 4 تیمار و 4 تکرار (با تعداد 16 قطعه مرغ تخمگذار در هر تکرار) انجام شد. تیمارها شامل جیره (1) با سطح انرژی توصیه شده توسط NRC سال 1994 (شاهد)، جیره (2) با سطح انرژی قابل متابولیسم 10 درصد بیشتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994، جیره (3) با سطح انرژی 10 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 و جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC سال 1994 بود که به مدت 10 هفته (از سن 41 تا 51 هفتگی) مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که میزان خوراک مصرفی بین تیمارها اختلاف معنیداری داشته است (05/0>p). بیشترین میزان خوراک مصرفی (5/130 گرم) مربوط به جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از مقدار توصیه شده توسط NRC سال 1994 مشاهده گردید. بین تیمارها از لحاظ هزینههای غذایی نیز تفاوت معنیداری مشاهده گردید (05/0>p). کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخممرغ تولیدی (5705 ریال) را از لحاظ عددی جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی توصیه شده توسط NRC به خود اختصاص داد. تفاوت معنیداری در خصوص صفات تخممرغ در بین تیمارهای مختلف آزمایشی مشاهده نگردید. نتیجهگیری میشود که استفاده از جیره (4) با سطح انرژی قابل متابولیسم 15 درصد کمتر از انرژی قابل متابولیسم توصیه شده توسط NRC در مرغهای تخمگذار بدون تأثیر بر روی صفات تخممرغ، میتواند باعث کاهش هزینههای تغذیهای گردد.
المصادر:
زهری، م. ع. (1375): پدیدههای نو در تغذیه طیور، دانش مرغداری، جلد هفتم، انتشارات صفی علیشاه، صفحات: 136-125.
مبارک قدم، م. (1377): مقایسه عملکرد چند گروه از مرغان هیبرید تخمگذار تولید شده در ایران. پایاننامه کارشناسی ارشد رشته علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، صفحه: 102.
Bohnsack, C.R., Harms, R.H., Merkel, W.D. and Russell, G.B. (2002): Performance of commercial layers when fed diets with four contents of corn oil or poultry fat. J. Appl. Poult. Res., 11: 68-76.
Cheng, T.K., Hamre, M.C. and Coon, C.N. (1997): Effect of environmental temperature, dietary protein and energy levels on broiler performance. J. App. Poult. Res., 6: 1-17.
Courtis, J.A. and Wilson G.C. (1990): Egg Quality Handbook. Queensland Department of Primary Industries, Austeralia.
Degroote, G. (1972): Amarginal income and cost analysis of the effect of nutrient density on the performance of white Leghorn hens in battery cages. Brit. Poult. Sci., 13: 503-520.
Grobas, S., Mendez, J., Blas, C.D. and Mateos, G.G. (1999): Laying hens productivity as affected by energy, supplemental fat and linoleic acid concentration of the diet. Poult. Sci., 78: 1542-1551.
Harms, R.H., Russell, G.B. and Sloan, D.R. (2000): Performance of four strains of commercial layers with major changes in dietary energy. J. Appl. Poult. Res., 9: 535-541.
Kuchinski, K.K. and Harms, R.H. (1993): Feeding reduced nutrient diets for short periods to commercial layers. J. App. Poult. Res., 2: 302-313.
Lessons, S., Caston, L. and Summers, J.D. (1996): Broiler responses to diet energy. Poult. Sci., 75: 529- 535.
National Research Council (NRC). (1994): Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed., National Academy Press. Washington. DC.
SAS Institute. (2005): SAS Users Guide: Statistics. Version 9.12. SAS Institute Inc., Cary, NC.
Sell, J.L. (1985): Effective use of supplemental fats in poultry diets. Pages 1-17 in proc California Nutr. Conf., California Grain and Feed Association, Fresno, California.
Shutze, J.V. (1992): Department of Poultry Science, University of Georgia, Athens, C.A. 30602. Press. Comm.
Sohail, S.S., Bryant, M.M. and Roland, S.D.A. (2003): Influence of dietary fat on economic returns of commercial Leghorns. J. Appl. Poult. Res., 12: 356- 361.
Summers, J.D. and Lesson, S. (1993): Influence of diets varying in nutrient density on the development and reproductive performance of White Leghorn pullets. Poult. Sci., 72: 1500-1509.
Wu, G., Bryant, M.M., Voitle, R.A. and Roland, S. (2005): Effects of dietary energy on performance and egg composition of Bovans white and Dekalb white hens during phase1. Poult. Sci., 84: 1610-1615.