اثر مکملیاری ویتامین E بر میزان لیپیدها و لیپوپروتئینهای سرم در موش صحرایی نر تغذیه شده با رژیم پُرکلسترول
الموضوعات :
میر هادی خیاط نوری
1
(گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
محمد مشایخی
2
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
رضا جعفری
3
(دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
محمدرضا نصیرزاده
4
(گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
جعفر رحمانی
5
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
الکلمات المفتاحية: هیپرکلسترولمی, مکملیاری ویتامین E, موش صحرایی نر,
ملخص المقالة :
هیپرکلسترولمی یکی از ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی- عروقی است. افزایش کلسترول خون سلامت عمومی را تحت تأثیر قرار داده و میزان مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی- عروقی را افزایش میدهد. تغذیه نامناسب با کلسترول بالا باعث افزایش میزان LDL و همچنین کاهش فعالیت گیرندههای LDL در کبد میشود. اکسیداسیون لیپوپروتئین LDL عروق، پیشرفت بیماری آتروسکلروز را افزایش میدهد. نتایج مطالعات قبلی حاکی از این است که مصرف آنتیاکسیدانها، هیپرکلسترولمی را کاهش میدهد. این مطالعه به بررسی اثر مکملیاری ویتامین E بر میزان لیپیدهای خون در موشهای صحرایی تغذیه شده با کلسترول بالا میپردازد. در این مطالعه تجربی، سه گروه موش صحرایی نر (10=n برای هر گروه) مورد استفاده قرار گرفت. گروه کنترل جیره پایه و دو گروه بعدی، یکی جیره با کلسترول 1% و دیگری جیره گروه دو بهعلاوه ویتامین E ( IU/kg2500 ماده خشک جیره) را بهصورت مکمل به مدت یک ماه دریافت کردند. پس از تعیین غلظت TC، LDL، VLDL، HDL و TG نتایج نشان داد که در موشهای گروه کلسترول 1% به غیر از HDL و VLDL بقیه لیپیدها افزایش معنیداری در مقایسه با گروه کنترل داشتند (01/0>p). اثر مکملیاری ویتامین E ، غلظت TC و LDL را به طور معنیداری (01/0>p) نسبت به گروه کلسترول 1% کاهش داد. این اثر ویتامین E ممکن است به اثر آنتیاکسیدانی و اثر مهاری روی مسیر سنتز لیپوپروتئینها مرتبط باشد. البته صحت این موضوع در انسان نیاز به بررسیهای بیشتری دارد.