بررسی اثرات موننسین بر پارامترهای سرمی گوسفندان نژاد قزل
الموضوعات :
علی کارگری رضاپور
1
,
پرویز نام آور
2
,
بابک باغبانزاده نوبری
3
1 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران
تاريخ الإرسال : 26 الخميس , رجب, 1428
تاريخ التأكيد : 01 الأحد , ذو القعدة, 1428
تاريخ الإصدار : 10 الخميس , شعبان, 1428
الکلمات المفتاحية:
گوسفند,
موننسین,
پارامترهای سرمی,
ملخص المقالة :
تعداد 5 رأس بره نر نژاد قزل در یک طرح چرخشی، سطوح مختلفی از موننسین (mg/Kg DMI صفر، 10، 30 و 60) را در جیره غذایی خود دریافت نمودند. در جیره غذایی دوران آزمایش، میزان کنسانتره 70% و علوفه 30% بود. یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از خوراکدهی خونگیری از ورید وداج بهعمل آمد و بلافاصله سرم خون جداسازی گردید تا میزان سرمی هر یک از پارامترهای زیر اندازه گیری شود: گلوکز، تری آسیل گلیسرول، پروتئین تام، آلبومین، نسبت آلبومین به گلوبولین، ازت اوره خون و نیز فعالیت سرمی AST و GGT. همچنین بهروش رومینوسنتز نمونه مایع شکمبه بعد از خوراک دهی اخذ و میزان pH مایع شکمبه اندازهگیری شد. در طول دوره، ضمن معاینه بالینی گوسفندان، نتایج حاصله ثبت می شد. اختلاف معنی داری از لحاظ مقدار متوسط سرمی هر یک از پارامترهای تری آسیل گلیسرول، نسبت آلبومین به گلوبولین، ازت اوره خون و نیز فعالیت سرمی AST و GGT در قبل و بعد خوراکدهی مشاهده نشد. ولی از همین لحاظ تفاوت معنی دار بین سطوح مختلف موننسین دیده شد (01/0P<). متوسط مقدار pH شکمبه گوسفندان کنترل (سطح صفر) بهصورت معنی دار (01/0P<) کمتر از سطوح 30 و 60 میلی گرم موننسین بود ولی اختلاف معنیداری بین متوسط مقدار pH شکمبه گوسفندان کنترل (سطح صفر) با سطح 10 میلی گرم موننسین مشاهده نشد. بروز نشانه های بالینی اسیدوز در گوسفندان تیمار صفر بهوضوح با مقدارpH همخوانی داشت. متوسط مقدار سرمی گلوکز بطور معنی دار در تیمار صفر، کمتر از سایر تیمارها (05/0P<)و در همین مقایسه، متوسط مقدار پروتئین تام بیشتر بود (01/0P<). نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که موننسین حداقل بهمیزان 30 میلیگرم در هر کیلوگرم غذای مصرفی، می تواند مانع از بروز اسیدوز حاد و تحت حاد و کاهش اشتهای ناشی از آن گردد.
المصادر:
Blood, D.C., Radostits, O.M. (1989): Veterinary Medicine. 7th ed. Balli’re Tindall, London, pp: 72 - 73.
Booth, N.H. and McDonald, L.E. (1988): Veterinary Pharmacology and Therapeutics. 6th ed. IowaState Press, New York, pp: 953-954.
Ipharraguerre, I.R. and Clark, J.H. (2003): Usefulness of ionophores for lactating dairy cows. Animal Feed Science Technology. 106: 39-57.
Mason, I.L. (1996): A World Dictionary of Livestock Breeds, Types and Varieties. 4th ed. CAB International, pp: 273
Matthias, J., Enemark, D., Jørgensen, R.J. and Enemark, P.S. (2002): Rumen acidosis with special emphasis on diagnostic aspects of sub-clinical rumen acidosis: a review. Veterinarija Ir Zootechnika. T. 20 (42).
Mendes, O., Mohamed, F., Gull, T. and de la Concha-Bermejillo, A. (2003): Monensin poisoning in a sheep flock (case report). Sheep & Goat Research Journal. 18: 109 – 113.
Nordlund, K.V., Garrett, E.F. and Oetzel. G.R. (1995): Herd-based rumenocentesis: a clinical approach to the diagnosis of sub-acute rumen acidosis in dairy herds. Compendium continual education practice of veterinary. 17(8): 48-56.
Phy, T.S. and Provenza, F.D. (1998): Sheep fed grain prefer foods and solutions that attenuate acidosis. J. Anim. Sci. 76: 954–960.
Owens, F., Secrist, D., Hill, J. and Gill, D. (1996): A new look at acidosis, Proceeding of Southwest Nutrition Management Conference. Phoenix A-Z., pp: 1-6.
Rogers, M., Jouany, J.P., Thivend, P. and Fontenot, J.P. (1997): The effects of short-term and long-term monensin supplementation, and its subsequent withdrawal on digestion in sheep. Animal Feed Science Technology. 65: 113-127.
Russell, J.B. (1996): Mechanisms of ionophore action in ruminal bacteria. In: Scientific update on rumensin/tylan/micotil for the professional feedlot consultant. Lilly Corporate Center, pp: E1–E18.
Stockham, S.L and Scott, M.A. (2002): Fundamentals of Veterinary Clinical Pathology. IowaState Press, New York, pp: 446-450 & 498.
Tavakkolian, J. (2000): An introduction to genetic resources of native farm animal in Iran. Department of Animal Science, Animal Science Research Institution, Karaj, Iran.
Tung, R.S. and Kung, L.J. (1993): In vitro effects of a thiopeptide and monensin on ruminal fermentation of soluble carbohydrates. Journal of Dairy Science. 76: 1083-1090.