تاثیر رقیقکنندههای لاکتوز، شیر پسچرخ و تریس بر روی اسپرماتوزوئیدهای منجمد گاومیش
الموضوعات :
عبدالرضا رستگارنیا
1
,
وحید شفیع پور
2
1 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی اورمیه ، اورمیه، ایران
2 - مرکز پرورش واصلاح نژاد گاومیش ایستگاه جبل اورمیه، اورمیه، ایران
تاريخ الإرسال : 06 الإثنين , ربيع الثاني, 1428
تاريخ التأكيد : 01 الأحد , ذو القعدة, 1428
تاريخ الإصدار : 10 الخميس , شعبان, 1428
الکلمات المفتاحية:
گاومیش,
رقیق کننده,
اسپرماتوزوئید,
ملخص المقالة :
ترکیب رقیقکننده منی مورد استفاده قبل از انجماد نقش اساسی را در انجماد موفقیتآمیز اسپرماتوزوئیدها ایفا میکند. هدف از انجام این تحقیق شناسایی محلول بافری مناسب برای انجماد منی گاومیش در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد کشورمیباشد. برای این منظور تعداد 16 انزال دو رأس از گاومیشهای نر مورد آزمایش جمعآوری گردید. نمونههای منی با کیفیت عالی و با داشتن بیش از 70 درصد اسپرماتوزوئید با تحرک رو به جلو در دمای 37 درجه سانتیگراد با سه رقیق کننده مورد نظر تریس، شیر پسچرخ و لاکتوز رقیق گردید.نمونه منی رقیق شده پس از طی مرحله خنک کردن (Cooling)در دمای 4 درجه سانتیگراد بهمدت 2 ساعت و نیزاعمال زمان تعادل 6-4 ساعت در دمای 4درجه سانتیگراد متعاقب افزودن گلیسرول، در پایوتهای 5/0 میلی لیتری فرانسویبا اعمال زمان انجماد مشخص قبل از ورود در ازت مایع منجمد گردیدند و در داخل کانتینرهای مخصوص نگهداری شدند. پساز گذشت 48 ساعت از زمان انجماد، یخ گشایی (Thawing) نمونه پایوتهای منجمد مورد نظر در دمای 37 درجه سانتیگراد بهمدت 30 ثانیه صورت گرفت. میزان تحرک و درصد اسپرماتوزوئیدهای با غشای پلاسمالمای سالم و یکپارچه و نیز آکروزومهای دست نخورده نمونههای مورد آزمایش پس از ذوب بهترتیب با استفاده از میکروسکوپ صفحه گرم با دمای 37 درجه سانتیگراد، آزمایش HOST و رنگآمیزی گیمسا مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج ارزیابی میزان تحرک اسپرماتوزوئیدهای نمونههای منی منجمد تهیه شده بر اساس آزمون آنالیز واریانس نشان داد که درصد تحرک اسپرماتوزوئیدها (میانگین± انحراف معیار) در محیط رقیقکننده تریس (6/3±50) بیشتر از شیر پسچرخ (5/2±5/44) بوده و در رقیقکننده لاکتوز پائین (5/10±4/24) بود (01/0P<). در همین راستا درصد اسپرماتوزوئیدهای با غشای پلاسمالمای سالم و یکپارچهو نیز با آکروزوم دست نخورده برای رقیقکنندههای تریس، شیر پسچرخ و نیز لاکتوز مورد نظر بهترتیب 2/1±4/41، 8/3±6/32و 4/9±24 ونیز 1/3±0/54، 1/4±4/50 و 2/12±3/27 درصد ثبت گردید (01/0P<). بهطور کلی نتایج این بررسینشان داد که استفاده از رقیقکننده با بافر تریس نسبت به رقیق کنندههای شیر پسچرخ و یا لاکتوز برای انجماد اسپرماتوزوئیدهای گاومیش مناسب و قابل توصیه میباشد.
تاثیر رقیقکنندههای لاکتوز، شیر پسچرخ و تریس بر روی اسپرماتوزوئیدهای منجمد گاومیش
المصادر:
Azam, M., Anzar, M. and Arslan, M. (1988): Assessment of post-thaw semen quality of buffalo and sahiwal bulls using new semen assay. Pakistan Vet.J.18 (2), pp: 74-80.
Baruselli, P. S. (1994): Basic requirement for artificial insemination & embryo transfer in buffaloes. Buffalo. J. Suppl. 2, pp: 53-60.
Dhami, A.J., and Kodagali, S.B. (1990): Freezability, enzyme leakage and fertility of buffalo spermatozoa in relation to the quality of semen ejaculates and extenders. Theriogenology. 34 (5): 853-863.
Dhami, A., Mohan, G. and Sahni, K.L. (1993): Effect of extender and additives on preservability of cattle and buffalo semen at 50C and -1960C. Indian Journal of Animal Sciences. 63(5): 492-498.
Dhami, A.J., Sahni, K.L., Mohan,G. and Jani,V.R. (1996): Effect of differences variables on frezeability, post-thaw longevity and fertility of buffalo spermatozoa in the tropics. Theriogenology. (10), pp: 109-120.
Gokhale, S.B., Joshi, P.H., Mushtaque, M. and Mokashi, S.P. (2002): Studies on the effect of hydrogen ion concentration (PH) of extender of semen characters of surti buffalo bulls. Buffalo-bulletin. 21 (2): 29-34.
Jeyendran, R.S., Van-dan-ven, H.H., Perez-Pelaez, M., Crabo, B.G. and Zeneveld, L.J.D. (1984): Development an assay to assess the functional integrity of the human sperm membrane and its relationship to other semen characteristics. J. Reprod.Fert. 70: 219-228.
Kaker, S.S. and Anand, S.R. (1981): Changes in adenosine 5´- triphosphate adeneylate energy changes and adenosine 3´5´- cyclic monophosphate during the freezing of buffalo semen. J.Reprod.Fertil. 62, 543-548.
Khan, I.Q., Ahmad, K., Akhtar, N. and Khan, A. (1988): Effect of cryopreservation on the post-thaw surviveability of buffalo bull spermatozoa without seminal plasma. Pkistan.Vet. J. 18 (4), pp: 177-179.
Kolev, S.V. and Dimov, K. (1999): Freezing ability of sperm from young buffalo and cattle bulls. Bulgarian- journal-of- Agriculture- Science. 5(3): 497-501.
Kumar, S., Sahni, K.L. and Mohan, G. (1993-a) Effect of different extender formulation on acrosomal maintenance of buffalo spermatozoa frozen in milk, Tris and sodium citrate dilutors. Indian Journal of Animal Sciences. 63 (12): 1233-1239.
Kumar, S., Sahni, K.L. and Mohan, G. (1993-b) Freezing of buffalo semen in milk. Tris and sodium citrate dilutors with different levels of yolk and glycerol in relation to PH of dilutors. Indian Journal of Animal Sciences. 63(5): 499-504.
Medeiros, C.M.O., Forell, F., Oliveira, A.T.D. and Rodrigues, J.L. (2002): Current status of sperm cryopreservation: Why isn’t it better. Theriogenology. 57: 327-344.
Pampapathi, J., Mohan, G., Kumar, S. and Sahni. K.L. (1997): Effect of dilution rate and yolk levels on preservability of Murrah buffalo semen. Indian-journal of dairy science. 50(5): 352-358.
Rasul, Z., Anzar, M., Jalali, S. and Ahmad, N. (2000): Effect of buffering systems on post-thaw motion characteristics, plasma membrane integrity, and acrosome morphology of buffalo spermatozoa. Animal reproduction science. 59, 31-41.
Rasul, Z., Ahmad, N. and Anzar, M. (2001): Changes in motion characteristics, plasma membrane integrity, and acrosome morphology during cryopreservation of buffalo spermatozoa. Journal of Andrology. 22(2):278-283.
Sukhato, P., Thongsodseang, S., Utha, A. and Songsasen, N. (2001): Effect of cooling and warming conditions on post-thawed motility and fertility of cryoprederved buffalo spermatozoa. Animal Reproduction Science. (67), pp: 69-77.
Watson, P.F. (1975): Use of giemsa stain to detect change in the acrosome of frozen ram spermatozoa. Veterinary Record. 97: 12-15.