بررسی عوامل خانوادگی- اجتماعی مرتبط با نگرش دختران به فرار از منزل (مورد مطالعه: دختران نوجوان 19-12 ساله شهر زنجان در سال 1397)
الموضوعات :ربابه پورجبلی 1 , سکینه قنبری 2
1 - گروه علوم اجتماعی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان- ایران (نویسنده مسئول).
2 - دانشآموخته ارشد گروه علوم اجتماعی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان- ایران.
الکلمات المفتاحية: از خود بیگانگی, نگرش به فرار از منزل, پایبندی به باورهای دینی, فشار عمومی,
ملخص المقالة :
پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل خانوادگی- اجتماعی مرتبط با نگرش دختران به فرار از منزل انجام شده است. چارچوب نظری مورد استفاده در این مطالعه، پای بندی به باورهای دینی (گلاک و استارک)، فشار عمومی (اگینر)، احساس از خود بیگانگی (ملوین سیمن) است. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- همبستگی اجرا شده است. جامعه آماری شامل دختران نوجوان 19-12 ساله شهر زنجان در سال 1397 با تعداد 21769 دختر نوجوان می باشد. داده ها با استفاده از پرسشنامه در بین 377 دختر نوجوان که با روش تعیین حجم نمونه کوکران محاسبه و با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، جمع آوری گردید. با توجه به تحلیل فرضیه ها مشخص گردید: فشار عمومی (471/.)، احساس از خود بیگانگی (488/.)، رابطه مستقیم و معناداری بر نگرش دختران به فرار از منزل دارند. در حالی که متغیر پای بندی به باورهای دینی (147/.-)، درآمد خانواده (283/.-)، تعداد اعضای خانواده (234/.-) رابطه معکوس و معناداری با نگرش دختران به فرار از منزل دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان دهنده این است که متغیرهای مستقل حدود 43 درصد از متغیر وابسته را تبیین می کنند.
اردلان، علی. (1382). بررسی فرار دختران از منزل، فصلنامۀ رفاه اجتماعی. سال دوم، شماره 5.
اینگلهارت، رونالد. (۱۳۷۳). تحول فرهنگی در جوامع پیشرفتة صنعتی. ترجمه: مریم، وتر. تهران: انتشارات کویر.
جوادی یگانه، محمدرضا. (1384). مسئلۀ دختران فراری. انتشارات دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی دانشگاه تهران.
حقیقی، جمال. (1386). شناسایی عوامل مؤثر بر فرار دختران و بررسی رابطه این عوامل با اختلالات روانی آنان در استان خوزستان، پژوهشهای تربیتی و روانشناختی. دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه اصفهان، سال سوم، شمارۀ دوم، شمارۀ پیاپی 8.
ستوده، هدایتالله. (1375). آسیبشناسی اجتماعی (جامعهشناسی انحرافات). تهران: انتشارات آوای نور.
شعاعکاظمی، مهرانگیز. (1391). آسیبهای اجتماعی (نو پدید) با تأکید بر تئوریهای زیربنایی و راهکارهای مقابلهای. تهران: آوای نور.
عبداللهی، محمد. (1381). آسیبهای اجتماعی و روند تحول آن در ایران. مجموعه مقالات اولین همایش ملی آسیبهای اجتماعی در ایران، تهران، انجمن جامعهشناسی ایران جلد (1).
کریمی، یوسف. (1384). روانشناسی شخصیت. تهران: دانشگاه پیام نور.
گیدنز، آنتونی. (1376). نظریههای جامعهشناسی. ترجمه: محسن، صبوری. تهران: نشر نی.
هاشمی، سیدضیاء؛ فاطمی امین، زینب؛ و فولادیان، مجید. (1389). پیامدهای فرار دختران از منزل، فصلنامۀ علمی- پژوهشی رفاه اجتماعی. سال یازدهم، شماره 40.
_||_