بررسی رابطة مهارتهای اجتماعی با سازگاری زناشویی زنان شاغل تبریز
الموضوعات :کامران صداقت 1 , نازلی پورلطفالهی 2
1 - عضوهیئت علمی پژوهشکده علوم اقتصادی تهران.
2 - کارشناسیارشد رشته جامعهشناسی دانشگاه آزاداسلامی واحد تبریز.
الکلمات المفتاحية: زنان شاغل, : سازگاری زناشویی, مهارتهای رفتاری و شناختی, استقلالطلبی, عوامل-فردی,
ملخص المقالة :
با توجه به این که خانواده یک نهاد اصلی و مهم می باشد حفظ پایه های آن در سلامت روانی و رفتاری زوجین بسیار مهم می باشد. و فقدان مهارت های ارتباطی و توانایی های عاطفی، روانی و اجتماعی افراد را در مواجهه با مشکلات و مسائل آسیب پذیرنموده و آن ها را درمعر ض انواع اختلالات روانی، اجتماعی و رفتاری قرارمی دهد. از این ر و یکی از راه های پیشگیری از بروزمشکلات زناشویی آموزش مهارت های اجتماعی است. در این تحقیق هدف اصلی، تعیین رابطه بین مهارت های اجتماعی و سازگاری زناشویی زنان شاغل تبریز می باشد. اهداف اختصاصی آن تعیین رابطه بین مهارت های رفتاری و شناختی، میزان استقلال طلبی زنان، سن زنان و براساس آشنایی قبل از ازدواج (متغیر مستقل) با میزان رضایت زناشویی (متغیر وابسته) میباشد. چارچوب نظری آن را نظریه های فریمو، نای، گازدا، گاتمن، مارکس، انگلس و روشه تشکیل می دهند. روش: روش تحقیق پیمایشی است. جامعه آماری آن زنان 55-20 ساله شهر تبریز و حجم نمونه آن 381 نفر و شیوه نمونه گیری، طبقه ای متناسب می باشد. ابزار تحقیق پرسش نامه است که برای سؤال های مهارت های اجتماعی از پرسش نامه محقق ساخته و برای سنجش متغیرملاک (سازگاری زناشویی ) از پرسش نامه اسپاینر استفاده شده است. برای ارائه نتایج از روش ها وآمارههای توصیفی و نیز برای آزمون فرضیهها از ضریب همبستگی پیرسون،Ttest ، استفاده شد و تجزیه و تحلیل دادهها با نرم افزار spss انجام گردید. یافته های تحقیق:رابطه معنی دار بین متغیرهای مهارت های اجتماعی (رفتاری- شناختی) استقلال طلبی زنان، سابقه آشنایی قبل از ازدواج، سن زنان و سازگاری زناشو یی وجود دارد. سازگاری زناشویی زنان شاغل، بیش از هر متغیر دیگری از متغیر مهارت های شناختی زوجین، متأثر می باشد. آخرین عامل تأثیرگذار استقلال طلبی زنان می باشد.
برنشتاین، ف و برنشتاین، م. (1377). شناخت و درمان اختلافهای زناشویی (زناشویی درمانی). مترجم: ح، سهرابی. تهران: انتشارات موسسه خدمات فرهنگی رسا.
روشه،گ. (1377). تغییرات اجتماعی. مترجم: م، وثوقی. تهران: انتشارات نی.
ریتزر، ج. (1387). نظریه جامعهشناسی در دوران معاصر. مترجم: م، ثلاثی. تهران: انتشارات علمی.
زرینصدف، ا. (1387). بررسی رابطه هوش هیجانی و رضایت زناشویی بین دانشجویان دانشگاه آزاد ساری.
پایاننامه کارشناسی ارشد رشته روانشناسی.
سلیمان زاده، ع. (1388). بررسی رابطه بین مهارتهای اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان متوسطه شهرستان ملکان. پایان نامه کارشناسی ارشد رشته جامعهشناسی.
قائمیان اسکویی، آ. (1388). بررسی رابطه تیپهای شخصیتی و شیوههای حل تعارض بین فردی با سازگاری زناشویی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز. پایاننامه کارشناسی ارشد رشته روانشناسی عمومی.
گلدنبرگ، ا وگلدنبرگ، ه. (1388). خانواده درمانی. مترجم: ح، حسینشاهی و دیگران. تهران: انتشارات روان.
مککی، م و فانینگ، پ و پالگ، ک. (1379). رابطه مؤثر (مهارتهای زناشویی). مترجم: م، قراچهداغی. تهران: انتشارات راسرار دانش.
مهبد، ن. (1388). بررسی ویژگیهای شخصیتی و رضایت زناشویی زوجین شهرتبریز. پایاننامه کارشناسی ارشد رشته روانشناسی عمومی.