بررسی میزان گرایش روستائیان به کشاورزی مکانیزه و عوامل موثر برآن در شهرستان طارم
الموضوعات :جعفر ابراهیمی 1 , مجید محمدی 2
1 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خلخال؛ گروه علوم اجتماعی، خلخال- ایران.
2 - دانشجوی دکتری جامعهشناسی اقتصادی و توسعه، مدرس دانشگاه پیام نور طارم- ایران (نویسنده مسئول).
الکلمات المفتاحية: مکانیزاسیون, علوم اجتماعی, کشاورزی, شهرستان طارم,
ملخص المقالة :
بخش کشاورزی در تحکیم پایه های اقتصادی کشورهای رو به رشد و درحال گذار نقشی اساسی ایفا می کند و نقش کشاورزی مکانیزه و گرایش به فعالیت های خدماتی آن در برنامه ریزی و هدایت کشاورزان در تولید محصولات استراتژیک بسیار مفید و در خور توجه است. در این راستا تحقیق حاضر تحت عنوان بررسی میزان گرایش روستائیان به کشاورزی مکانیزه و عوامل موثر بر آن در شهرستان طارم، به اجرا درآمده است. جامعه آماری درتحقیق حاضر عبارتست از روستاییان شهرستان طارم که شغل اکثریت آن ها کشاورزی است. و ازبین روستاهای شهرستان که بیش از 100 روستا می باشد (10 روستا دربخش مرکزی و 10 روستا در بخش چورزق) تعداد 20 روستا و از این 20 روستا (جامعه آماری 11000 نفر)، با توجه به این که اسامی روستاهای مورد بررسی را برحسب جدول داشتیم و قادربه مصاحبه باکل افراد جامعه نبودیم تعداد 362 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. روش مورد استفاده در این تحقیق پیمایشی و ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه که میزان پایایی آن براساس آلفای کرونباخ مقدار 72/. برآورد شده که جمعاً دارای 62 سئوال می باشد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss و با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره انجام گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق می توان چنین نتیجه گرفت که از بین عوامل فردی (سن، جنسیت، تحصیلات، بعد خانوار، وضعیت تاهل، مقدار زمین) تنها (تحصیلات ) با متغیر وابسته (گرایش به کشاورزی مکانیزه) رابطه معنادار دارد. و هم چنین بین عوامل مستقل (میزان آگاهی کشاورزان، میزان رضایت ازسازمان جهاد کشاورزی) با متغیروابسته (گرایش به کشاورزی مکانیزه) رابطه معناداری وجود دارد و فرضیه های موردنظر در این مورد تأییدمی شود و درخصوص نتیجه گیری کلی این که اکثریت حجم نمونه تحقیق دارای گرایش به کشاورزی مکانیزه بالایی می باشند.
الماسی، م. )1378). اصول مکانیزاسیون کشاورزی. قم: انتشارات حضرت معصومه.
ازکیا، م. (1387). جامعهشناسی توسعه و توسعه نیافتگی روستایی ایران. تهران: انتشارات اطلاعات، چاپ دوم.
رفیعپور، ف. (1372). سنجش گرایش روستائیان نسبت به جهاد سازندگی. تهران: مرکز تحقیقات و بررسی مسائل روستایی.
ساعتچی، م. (1380). روانشناسی کار. تهران: موسسه نشر ویرایش.
سلطانی، ش. (1383). اهمیت و کاربرد ترویج کشاورزی.ماهنامهجهاد، شماره 2.
صارمی، ع؛ و دیگری. (1375). بررسی عوامل فرهنگی- اجتماعی مؤثر در پذیرش نوآوریهای کشاورزی توسط گروههای مختلف پذیرنده طرح محوری گندم در شمال استان فارس (آباده). مجموعهمقالاتهفتمین سمینار علمیترویج کشاورزی، تهران: وزارت کشاورزی.
قاسمی، ش. (1382) .نابرابری درآمدی: اندازه، دلایل و اثرات آن در ایران. تهران: موسسه تحقیقاتی تدبیر اقتصاد.
ملکمحمدی، ا. (1383). ترویجوآموزش کشاورزیومنابعطبیعی. (جلد اول)، تهران: مرکز نشر دانشگاهی. چاپ دوم.
نوروزی، ا. (1385). عوامل مؤثر بر پذیرش آبیاری بارانی در شهرستان نهاوند. مجلهاقتصادکشاورزیوتوسعه، شماره 54.
هوی و میکسل. (1370). تئوری تحقیق و عمل در مدیریت آموزشی. ترجمه: سیدمحمد عباسزاده. (جلد اول)، دانشگاه ارومیه، انتشارات انزلی.