جهانی شدن ارتباطات و تحول در مفهوم دیپلماسی
الموضوعات :محمد یوسفی جویباری 1 , ناصر خورشیدی 2 , حسین شاهمرادی 3
1 - گروه علوم سیاسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی؛ تبریز- ایران (نویسنده مسؤل).
2 - کارشناسیارشد دیپلماسی و سازمانهای بینالمللی دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه.
3 - کارشناسیارشد مطالعات منطقهای دانشکده روابط بینالملل وزارت امور خارجه.
الکلمات المفتاحية: سیاست خارجی, دیپلماسی فرهنگی, جهانی شدن ارتباطات, قدرت نرم و قدرت سخت,
ملخص المقالة :
هدف از نوشتار حاضر، بررسی دو مفهوم دیپلماسی و جهانی شدن و هم چنین تحلیل تاثیراتی است که دولت ها درعرصه دیپلماسی و سیاست خارجی از پدیده جهانی شدن پذیرفته اند. بنابراین، سوالی که در این راستا قابل طرح و ارزیابی می باشد، این است که جهانی شدن چه تاثیری بر سیاست خارجی و به تبع آن دیپلماسی کشورها گذارده است؟ فرضیه مقاله بدین صورت می باشد: جهانی شدن با بی اعتبار نمودن عنصر فضا و زمان و هم چنین گسترش روز افزون فن آوری های ارتباطی و اطلاعاتی، باعث گرایش هر چه بیشتر کشورها به استفاده از قدرت نرم در سیاست خارجی که به طور ملموس در دیپلماسی فرهنگی تجلی یافته، گردیده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و بیشتر دوره زمانی بعد از جنگ سرد را در بر خواهد گرفت.
آدینهوند، احمد. (1393). ظرفیتها و زمینههای تاثیرگذاری دیپلماسی فرهنگی در سیاست خارجی ایران. در حاجیانی و ایرانشاهی: درآمدی بر دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران. تهران: انتشارات موسسه فرهنگی و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر.
اسماعیلیفرد، مریم. (1393). دیپلماسی فرهنگی و جایگاه آن در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران. در حاجیانی و ایرانشاهی: درآمدی بر دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران. تهران: انتشارات موسسه فرهنگی و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر.
اسمیت و بیلیس. (1388). جهانی شدن سیاست: روابط بینالملل در عصر نوین (زمینه تاریخی، نظریهها، ساختارها و فرایندها). مترجم: ابولقاسم، راهچمنی و دیگران. تهران: انتشارات موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر.
جوادی ارجمند، محمدجعفر. (1392). تاثیر جهانی شدن فرهنگ بر جایگاه دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران. فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی.سال دهم، شماره 34.
حسنخانی، محمد. (1384). دیپلماسی فرهنگی و جایگاه آن در سیاست خارجی کشورها. دو فصلنامه دانش سیاسی. شماره دوم.
شولت، جن آرت. (1388). جهانی شدن سیاست. در اسمیت و بلیس: جهانی شدن سیاست: روابط بینالملل در عصر نوین (زمینه تاریخی، نظریهها، ساختارها و فرایندها). مترجم: ابولقاسم راه چمنی و دیگران. تهران: انتشارات موسسه فرهنگی مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر.
شهرامنیا و نظیفی. (1392). تاثیر جهانیشدن بر دیپلماسی فرهنگی؛ با تاکید بر نظریه صلحسازی. فصلنامه راهبرد فرهنگ. شماره بیست و چهارم.
رضایی و ترابی. (1392). سیاست خارجی حسن روحانی؛ تعامل سازنده در چارچوب توسعهگرا. فصلنامه تحقیقات سیاسی بینالمللی. شماره پانزدهم.
قوام، عبدالعلی. (1390). روابط بینالملل: نظریهها و رویکردها. تهران: انتشارات سمت.
نیاکویی، امیر. (1386). جهانیشدن اقتصاد و توسعه با نگاهی به ایران (گذاری بر جهانیشدن و اقتصاد سیاسی ایران). تهران: موسسه انتشاراتی کتاب دانشجو.
Cummigs, M. (2009). Cultural Diplomacy and the United States government. A Survey, American for the Arts.
Kieldanowic, M. R. (2009). Cultural Diplomacy as a form of International Communication. Institute for International Studies.
Kirsten, A. & et al. (2007). Cultural Diplomacy. Printed by: Iprint, Leicester.
Mark, S. (2009). A Greater Role of Cultural Diplomacy. Netherland Institute of International Relations Clingendael.
Mulcahy, K. (1999). Cultural Diplomacy and the Exchange Programs. The Journal of Art Managements Law Society. Vol. 29. No.1.
|