بررسی عوامل جامعهشناختی مرتبط با گرایشهای تغذیهای دانشجویان دختردوره کارشناسی دانشکده پیراپزشکی شهرستان ارومیه در سال تحصیلی 89-1388
الموضوعات :صمد صباغ 1 , مریم سیدزاده طلاتپه 2
1 - عضو هیأت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه آزاد واحد تبریز.
2 - کارشناسیارشد جامعهشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحدتبریز.
الکلمات المفتاحية: گرایشهای تغذیهای, نقش خانواده, نقش همالان, پایگاه اقتصادی اجتماعی, نقش رسانه,
ملخص المقالة :
تغذیه مناسب و به عبارتی حق برخورداری و دسترسی به غذای سالم و مناسب، از اساسی ترین حقوق انسان هاست. بدون برخورداری از تغذیه مناسب، هیچ کس از موهبت سلامت برخوردار نخواهد بود. انسانی که سالم نیست، توانایی و کارآیی لازم را برای فعالیت های روزمره ندارد. در دیدگاه گسترده تر، توسعه اقتصادی، اجتماعی و عمرانی در جامعه ای که افراد آن سالم نیستند، اتفاق نخواهد افتاد. در این میان، توجه به تغذیه بانوان و دختران، به دلیل نیاز های جسمانی خاص آن ها در دوران مختلف زندگی اهمیت ویژه ای دارد. دختران امروز، مادران آینده هستند و در صورت توجه به نیازهای تغذیه ای آنان در زمان حال، مادران سالم تر و در نتیجه، نسل سالم تر و کارآمدتری در آینده خواهیم داشت. براین اساس هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل جامعه شناختی مؤثر بر گرایش های تغذیه ای دختران می باشد. در این پژوهش از نظریه های ماری استوری، شاو، مک کوب، رایزمن، هربرت مید، چارلز هورتون کولی و ... استفاده شده است. روش: روش تحقیق حاضر، پیمایش از نوع توصیفی- همبستگی و ابزار اندازه گیری پرسشنامه بوده است. نمونه آماری بدست آمده توسط فرمول کوکران و به روش تصادفی چند مرحله ای (نسبتی مطبق)، 276 نفر می باشد. داده ها توسط spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برای آزمون روابط بین متغیرها، از آزمون های r پیرسون، رگرسیون خطی و چند متغیره استفاده شده است. یافته های تحقیق: بر اساس نتایج تحقیق رسانه بیشترین تأثیر را بر گرایش های تغذیه ای دارد و عامل دوم نقش خانواده بوده است که این متغیرها به میزان 20 درصد گرایش های تغذیه ای را تبیین می کنند.
احمدی، ن و پ، اردلان. (1384). فصل زنان. تهران: انتشارات روشنگران و مطالعات زنان، شماره 5.
اشتیاقی، م. (1389). سبک زندگی و سلامتی در جامعه امروز. نقل از سایت شخصی اشتیاقی.
رابرتسون، ی. (1374). درآمدی بر جامعه (با تاکید بر نظریههای کارکردگرایی، ستیز و کنش متقابل نمادی). ترجمه: ح، بهروان. مشهد: نشر آستان قدس رضوی، چاپ دوم.
رزاقی، ا. (1385). نظریههای ارتباطات اجتماعی. تهران: آسمان، چاپ دوم.
سایت سلامت نیوز. (1389) .
سورین، و و ج، تانکارد. (1381). نظریههای ارتباط جمعی. ترجمه: ع، دهقان. تهران: نشر دانشگاه تهران، چاپ اول.
شجاعی باغینی، د. (1389). عوامل اجتماعی موثر بر سلامت. نقل از روزنامه جام جم.
کیوان آرا، م. (1386). جامعهشناسی پزشکی. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان.
محسنی، م. (1357). جامعهشناسی پزشکی و بهداشت. افست گلشن، زیر کتابخانه طهوری.
معتمدنژاد، ک. (1385). وسایل ارتباط جمعی. تهران: دانشگاه علامه طباطبایی، جلد اول، چاپ پنجم.
مهدیزاده، م. (1380). نظریههای ارتباطات جمعی. تهران: جزوه درسی دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی.
ولیزاده، ف و همکاران. (1384). بررسی عادات غلط غذایی در دختران مدارس راهنمایی خرم آباد- 1383. فصلنامه علمی پژوهشی دانشکده پرستاری مامائی خرم آباد، ۱۳۸۴؛۱ (۱): ۵۷۶۲.
Cockerham, William. C. (2001). The Blackwell companion to Medical
Sociology. oxford: Blackwell publishers.
Hudson, Cloe L F. (2008). The relationship of Body Image, Body Mass
Index and Self Esteem to Eating Attitudes in a Normal sample.
University of Canterbury.
Jade, D. (2002). Eating Disorders and the Media. The British Medical
Association, Retrieved January 24, 2008, from http://64,233.160
104/search?q:ye9xaxpss/:www.eating –disorders.org.UK. 70.
Liberman, Melissa., et al. (2001). Interpersonal influence and disorderd
eating behaviors in adolescent girl. The role of peer modeling,social
reinforcement. pergman eating behaviors.,pp 215236.
Mukai, T., Crago M., Shislak CM. (1994). Eating Attitudes and weight and
preoccupation among Female high school students in Japan. Child
psychology psychiatry., pp 677688.
Story, Mary. Neumark, Dianne., French., Simon. (2002). Individual and environmental influences on adolescent eating behaviours.
Usupplemen volume 102, number 3.
Woroby, John. Jaffe, Karen.( 2006). Mothers attitudes toward Fat, Weight,
and Dieting in themselves and their children. Elsevier Ltd.