ارزیابی امکان کشت برخی از گونههای علوفهای لوپن در دشت تبریز
الموضوعات : اکوفیزیولوژی گیاهان زراعیحسن منیری فر 1 , بهمن پاسبان اسلام 2
1 - دانشیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی، تبریز
2 - دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجانشرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: شوری, روند رشد, زندهمانی, لوپن آبی, لوپن سفید, لوپن زرد,
ملخص المقالة :
گیاهان علوفهای از اجزای مهم یک الگوی کشت مبتنی بر کشاورزی پایدار میباشند و در این میان لگومها در الگوهای کشت نقش ویژهای دارند. به منظور ارزیابی امکان کشت و استقرار گیاه لوپن در دشت تبریز، آزمایشی با طرح بلوکهای کامل تصادفی و با سه تکرار در سال 1395 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی اجرا گردید. در این آزمایش سه رقم Dieta، Iris و Pootallong متعلق به سه گونهLupinus albus ،L. angustifolius و L. luteus مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس درصد زندهمانی گونههای مورد بررسی در مزرعه نشان داد که بین آنها و روزهای پس از کاشت اختلاف معنیدار وجود دارد و تفاوت درصد زندهمانی در نوبتهای یادداشت برداری متوالی، موجب معنیداری اثر متقابل گونه لوپن در روزهای پس از کاشت گردید. رشد و سبز نمودن ارقام Dieta و Iris شش روز پس از کاشت و در رقم Pootallong در نهمین روز پس از کاشت آغاز شد. ارقام Iris و Pootallong به ترتیب 27 و 18 روز پس از کاشت در مزرعه از بین رفتند. روند رشد و زند مانی رقم Dieta از دو رقم دیگر متفاوت بود و درصد سبز این رقم، 24 روز پس از کاشت به اوج خود رسید. اگر چه رقم Dieta با کسب سرعت سبز 1/50 توانست در مزرعه به طور کامل استقرار یافته و تولید محصول نماید، ولی گیاهان این گونه، با توجه به میزان شوری خاک و آب منطقه که بهترتیب µs/m 4580 و 5634 بودند، در ادامه مراحل رشدی نتوانستند پتانسیل عملکرد خود را بروز دهند. به نظر میرسد شوری خاک و آب منطقه آزمایش موجب محدودیت شدید برای رشد این گیاهان شده و شرایط خاک و آب محل آزمایش برای کشت و کار ارقام متعلق به گونههایL. angustifolius و L. luteus مساعد نبوده است.
· Ainouche, A.K., and R.J. Bayer. 1999. Phylogenetic relationships in Lupinus (Fabaceae: Papilionoideae) based on internal transcribed spacer sequences (ITS) of nuclear ribosomal DNA. American Journal of Botany. 86: 590-607.
· Akay, A., M. Yorgancilar, and E. Atalay. 2016. Effects of different types of mycorrhiza on the development and the elemental content of lupin (Lupinus albus L.). Journal of Elementology. 21(2): 327-335
· Anonymous. 2010 a. About lupins. Information Portal for Lupins. Pulse Western Australia, available online at http://www.lupins.org/lupins
· Anonymous. 2010 b. Explore resources. Information Portal for Lupins. Pulse Western Australia, available online at http://www.lupins.org/explore
· Anonymous. 2010 c. Lupin in Western Australian farming. Department of Agriculture and Food, Government of Western Australia (DAFWA), available online at http://www.agric .wa.gov.au/PC93318.html
· Anonymous. 2013. Australian Government, Department of Health and Aging (DHA), Office of the Gene Technology Regulator visit, The Biology of Lupinus L. (lupin or lupine), available online at http://www.ogtr.gov.au/internet/ogtr/publishing.nsf /content/biologylupin2013-toc
· Baxter, N. 2010. Lupin-wheat-barley rotation shines in profit trial. In. Grains Research and Development Corporation, available online at http://www.grdc.com.au /director/events/groundcover.
· Bhardwaj, H.L., D.E. Starner, and E.V. Santen. 2010. Preliminary evaluation of white lupin (Lupinus albus L.) as a forage crop in the Mid-Atlantic Region of the United States of America. Journal of Agricultural Science. 4: 13-17.
· Brand, J.D., C. Tang, and A.J. Rathjen. 2002. Screening rough-seeded lupins (Lupinus pilosus Murr. and Lupinus atlanticus Glads.) for tolerance to calcareous soils. Plant and Soil. 245: 261-275.
· Clapham, W.M., J.B. Willcott, and J.M. Fedders. 2000. Effects of seed maturation temperature on seed yield characteristics and subsequent generations of Lupin. Crop Science. 40(5): 1313-1317
· Dracup, M., N.C. Turner, C. Tang, M. Reader, and J. Palta. 1998. Responses to abiotic stresses. Chapter 8. In: Lupins as crop plants: biology, production and utilization. Gladstones, J.S., C.A. Atkins, and J. Hamblin (eds.). pp: 227-262. CAB International Wallingford, UK.
· Folgart, A., A.J. Price, E. van Santen, and G.R. Wehtje. 2010. Organic weed control in white lupin (Lupinus albus L.). Agriculture and Food Systems. 1-7.
· French, R.J., and B.J. Buirchell. 2005. Lupin: the largest grain legume crop in Western Australia, its adaptation and improvement through plant breeding. Australian Journal of Agricultural Research. 56: 1169-1180.
· Gladstones, J.S. 1998. Distribution, origin, taxonomy, history and importance. Chapter 1. In: Lupins as crop plants: biology, production and utilization. Gladstones, J.S., C.A. Atkins, J. Hamblin (eds). pp: 1-39. CAB International Wallingford, UK.
· Harries, M., and C. Peek. 2008. Rotations and farming systems. Chapter 4. In: Producing lupins, Edition 2nd. Department of Agriculture and Food. White, P., B. French, and A. Mclarty (eds.). pp: 37-42. Perth, Western Australia.
· Jafari, A., V. Connolly, and E.K. Walsh. 2003. A note on estimation of quality in perennial ryegrass by Near Infrared Spectroscopy. Irish Journal of Agricultural and Food Research. 42: 293-299.
· Jansen, P.C.M. 2006. Lupinus albus L. In: PROTA (Plant Resources of Tropical Africa. Brink, M. and G. Belay (eds.). Ressources végétales de l’Afrique tropicale), Wageningen, Netherlands. Accessed 30 March 2016.
· Lawrance, L. 2007. Lupins - Australia's role in world markets. Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics (ABARE), Canberra, Australia, available online at http://adl.brs.gov.au/data/warehouse/pe_abarebrs 99001376/ac _june_07_lupins_article.pdf
· Monirifar, H. 2015. Evaluation some forage legumes in limited irrigation condition. Journal of Crop Ecophisiology. 3 (35): 377-400. (In Persian).
· Morsali, A., M. Aghaalikhani, and A. Ghalavand. 2007. Growth analysis, forage yield and quality of four grass pea (Lathyrus sativus L.) ecotypes as affected by plant density and planting method in double cropping system. Iranian Journal of Crop Sciences. 9(3): 256-262. (In Persian).
· Pfister, J.A., K.E. Panter, and S.T. Lee. 2014. Crude protein supplementation to reduce lupine consumption by pregnant cattle in the scablands of Eastern Washington. International Journal of Poisonous Plant Research. 3(1): 34-39.
· Ranal, M.A., and D.G. Santana. 2006. How and why to measure the germination process? Revista Brasileira de Botânica. 29:1-11.
· Slabu, C., D.P. Simioniuc, F.D. Lipsa, and V. Simioniuc. 2010. Physiological response to water and salt stress of some white lupine cultivars (Lupinus albus L.). Scientific Papers Journal- Agronomy Series. 53(1): 64-68.
Wolko, B., J.C. Clements, B. Naganowska, M.N. Nelson, and H. Yang, H. 2011. Lupinus. In: Wild Crop Relatives: Genomic and Breeding Resources. Kole, C. (ed). pp: 153-206. Springer Berlin Heidelberg.