اثر کاربرد توام باکتریهای محرک رشد و سطوح ورمیکمپوست بر عملکرد کمّی و کیفی کلزای پاییزه (.Brassica napus L)
الموضوعات : Journal of Crop Ecophysiology
رضا منعم
1
,
علیرضا پازکی
2
,
علی عبدزادگوهری
3
1 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد شهرری
2 - دانشیار گروه زراعت، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران
الکلمات المفتاحية: اجزای عملکرد, درصد روغن, باکتریهای محرک رشد, تنظیم کنندههای رشد گیاهی,
ملخص المقالة :
مدیریت تلفیقی تغذیه گیاه، راهکاری مناسب برای افزایش بهرهوری گیاهان زراعی و بهبود محیط زیست به شمار می رود. به منظور بررسی اثر کاربرد باکتریهای محرک رشد همراه با سطوح مختلف ورمیکمپوست بر عملکرد کمّی و کیفی کلزا، آزمایشی در سال زراعی 94-1393 به صورت مزرعهای به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل تلقیح و عدم تلقیح (شاهد) بذرهای کلزا با باکتریهای محرک رشد و کاربرد سطوح مختلف ورمیکمپوست به مقدار صفر (شاهد)، 4، 8 و 12 تن در هکتار بودند. نتایج نشان داد که اثرات ساده و برهمکنش کاربرد ورمیکمپوست و باکتریهای محرک رشد بر صفات کمّی و کیفی کلزا معنیدار بودند. به طوری که با افزایش مقدار کاربرد ورمیکمپوست از ۴ تا ۱۲ تن در هکتار، افزایش معنیداری در صفات مورد بررسی نسبت به شاهد مشاهده شد. هم چنین، تلقیح بذرها با باکتریهای محرک رشد نیز باعث افزایش مقدار صفات اندازهگیری شده نسبت به شاهد گردید. کاربرد 12 تن ورمیکمپوست در هکتار به همراه باکتریهای محرک رشد ، باعث افزایش تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، شاخص برداشت و عملکرد روغن به ترتیب به میزان 28.63 عدد، 4.68 گرم، 2.10785 کیلوگرم، 3484.2 کیلوگرم، 38.02% و 1795.93 کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد شد. کاربرد 12 تن ورمیکمپوست در هکتار به همراه باکتریهای محرک رشد در سه صفت عملکرد دانه، شاخص برداشت و عملکرد روغن منجر به افزایش به ترتیب 83، 45 و 43 درصد نسبت به شاهد گردید. بنابراین، در خاکهایی با کمبود مواد آلی، کاربرد همزمان ورمیکمپوست و باکتریهای محرک رشد میتواند سبب افزایش معنیداری در عملکرد کمی و کیفی کلزا شود.
