اثر مقادیر مختلف پتاسیم بر عملکرد و شاخص های رشد سیب زمینی در شرایط آب و هوایی مشهد
الموضوعات : اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
1 - استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
2 - کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
الکلمات المفتاحية: عملکرد, سیب زمینی, پتاسیم, شاخص های رشد,
ملخص المقالة :
به منظور بررسى اثر مقادیر مختلف پتاسیم بر عملکرد غده و شاخص های رشد سیب زمینى آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزى و منابع طبیعی خراسان رضوی (مشهد) در سال زراعی 90-1389 انجام شد. در این تحقیق از اکسید پتاسیم (K2O) در سطوح 0، 90، 180 و 270 کیلوگرم در هکتار استفاده شد. با افزایش میزان پتاسیم عملکرد غده سیب زمینی به طور معنی داری افزایش یافت. در تیمارهای مصرف 0، 90، 180 و 270 کیلوگرم اکسید پتاسیم در هکتار عملکرد غده به ترتیب 18.9 ،21.59، 22.26 و 24.94 تن در هکتار بود. افزایش مصرف پتاسیم باعث بالا رفتن وزن خشک کل (TDM)، وزن خشک ساقه، برگ، ریشه و غده، شاخص سطح برگ (LAI)، دوام سطح برگ (LAD)، سرعت رشد محصول (CGR) و سرعت جذب خالص (NAR) سیب زمینی شد. مصرف 270 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاسیم، بیشترین ماده خشک گیاه معادل 835 گرم در مترمربع و عدم مصرف پتاسیم کمترین ماده خشک گیاهى معادل 778 گرم در مترمربع را تولید نمود. حداکثر ماده خشک ساقه در 1800 درجه روز رشد (GDD)، حداکثر ماده خشک ریشه درGDD 1600، حداکثر ماده خشک برگ درGDD 1500 و حداکثر ماده خشک غده در GDD 2300 به دست آمد. حداکثر وزن خشک ساقه 324.86 گرم در مترمربع، حداکثر وزن خشک برگ 171 گرم در متر مربع، حداکثر وزن خشک ریشه 26.1 گرم در مترمربع و حد اکثر وزن خشک غده 500 گرم در متر مربع در تیمار مصرف 270 کیلوگرم در هکتار پتاسیم به دست آمد. بیشترین مقدار LAD در تیمار 270 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاسیم به میزان 309.37 متر مربع بر درجه روز رشد و در GDD1600 تولید شد. به طور کلی، نتایج نشان داد که مصرف اکسید پتاسیم باعث بهبود روند تغییرات کلیه شاخص های رشد در سیب زمینی گردید.