تاثیر رقابتی سلمه تره بر پارامترهای رشد، عملکرد دانه و اسانس رازیانه
الموضوعات : اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
1 - دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه زراعت و اصلاح نباتات، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: اسید جیبرلیک, سلمه تره, عملکرد اسانس,
ملخص المقالة :
به منظور ارزیابی رقابت سلمه تره با رازیانه از نظر برخی صفات مؤثر در رشد و عملکرد، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و با دو عامل تراکم سلمه تره شامل صفر، 2، 4، 6 و 8 بوته در هر متر از ردیف کاشت و زمان نسبی سبز شدن سلمه تره شامل همزمان، 10، 20 و 30 روز بعد از سبز شدن رازیانه اجرا شد. دوره خواب بذور سلمه تره با استفاده از اسید جیبرلیک شکسته شد. استخراج اسانس از دانه های رازیانه با استفاده از دستگاه کلونجر انجام شد. نتایج نشان داد که حضور 4 بوته سلمه تره در هر متر از ردیف کاشت تاثیری بر طول دوره رشد رازیانه نداشت. با افزایش تراکم به بیش از 4 بوته علف هرز در هر متر از ردیف کاشت شاخص میزان کلروفیل برگ رازیانه 26% کاهش یافت. اثر تراکم های بالای سلمه تره روی زمان شروع پیری برگ ها و ارتفاع بوته بیشتر از تراکم های پایین آن بود. با کاهش تراکم و تأخیر در زمان نسبی سبز شدن علف هرز بیوماس آن افت پیدا کرد. در حالی که عملکرد دانه و اسانس رازیانه به طور معنی داری افزایش یافت. در تراکم بالاتر از 4 بوته سلمه تره به ازای هر واحـد تراکم علف ه رز، معـادل 25 میلی لیتر در متر مربع از عملکرد اسانس کاسته شد، که بر ضرورت کنترل این علف هرز در مزرعه رازیانه تاکید دارد.