بررسی ترکیبات دارویی و آنالیز مکمل غذایی فرموله شده از غلات
الموضوعات : کاربرد شیمی در محیط زیستحجت اقبال 1 , مهدی احمدی سابق 2
1 - گروه فیتوشیمی، مرکز تحقیقات علوم پایه، دانشگاه تبریز، ایران.
2 - استادیار شیمی آلی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، اهر، ایران
الکلمات المفتاحية: آنالیز, ترکیبات دارویی, HPLC, پودر غذایی, غلات.,
ملخص المقالة :
مکملهای غذایی از محصولات مهم و پرکاربرد در حوزه سلامت هستند که خود همین مکملها، طبقهبندیها و زیر مجموعههای خاص خودشان را دارند امروزه منابع گیاهی به عنوان جانشین مواد شیمیایی در داروها و مکملهای غذایی مورد توجه روزافزون قرارگرفته است، لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی ترکیبات دارویی و آنالیز مکمل غذایی فرموله شده از غلات انجام شد. بعد از تهیه نمونههای گیاهی و فرمولاسیون، عصاره گیری به روش ماسراسیون و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده آن توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالاHPLC انجام گرفت و سپس آنالیز و عناصر معدنی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، روی، منگنز، مس و کادمیوم طبق روشهای استاندارد A.O.A.C به روش هضم تر با استفاده از اسید نیتریک، کلریدریک و اسید پرکلریدریک صورت گرفت و به وسیله دستگاه فوتومتر شعلهای و اسپکتروفتومتر جذب اتمی اندازهگیری و با یکدیگر مقایسه شد. با توجه به نتایج حاصل از آنالیز عصاره مشاهده شد که نمونه مورد مطالعه دارای 31/76 درصد ترکیبات فنلی میباشد که از این میزان 41/2 درصد آن را گالیک اسید تشکیل میدهد و بیشترین ماده متعلق به آلفا لینولنیک اسید با 80/26 درصد میباشد، همچنین دارای 51/43 میلیگرم بر گرم امگا 3، 44/58 میلیگرم بر گرم امگا 6 و 24/19 میلیگرم بر گرم امگا 9 و همچنین ویتامینهای مختلفی از جمله 4/52 میلیگرم ویتامین ث و 6/63 میکروگرم ویتامین کا بود. بر اساس بررسی ترکیبات دارویی و آنالیز مکمل غذایی فرموله شده از غلات و نتایج حاصل از آنالیز عصارهها مشاهده شد که مکمل غذایی مورد مطالعه دارای ترکیبات شاخص فنلی و نیز مواد معدنی ماکرو و میکرو و ویتامینهای بسیار موثر میباشد