تکوین سازمانهای زنان ایران در عصر پهلوی دوم
الموضوعات :زیبا قهرمانی 1 , علی اکبر خدری زاده 2 , مهدی گلجان 3
1 - دانشجوی دکترای تاریخ (ایران دوره ی اسلامی)،دانشکده علوم انسانی،واحد یادگار امام خمینی(ره)شهر ری،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران
Star47370@gmail.com
2 - استادیار گروه تاریخ، دانشکده علوم انسانی،واحد یادگار امام خمینی(ره)شهرری،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران(نویسنده مسئول).
Khedrizadeh@yah00.com
3 - استادیار گروه تاریخ، دانشکده علوم انسانی،واحد یادگار امام خمینی(ره)شهرری،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران.
m.goljanl2@gmail.com
الکلمات المفتاحية: پهلوی دوم, سازمان زنان, جمعیت زنان, حق رأی زنان,
ملخص المقالة :
حضور زنان در جنبش مذهبی- ملی تنباکو و نهضت مشروطه، سرآغاز فعالیت زنان در عرصههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است. هرچند این حضور در ابتدای سلطنت رضاشاه به لحاظ تسلط نیروهای مذهبی و سنتگرا بسیار اندک تلقی میشد؛ ولی با اجرای سیاستهای جدید از سوی رضاشاه و محمدرضا پهلوی فعالیت این قشر در قالب نهادها و سازمانهای زنان انسجام بیشتری یافت و ابعاد وسیعتری را در برگرفت. چگونگی شکلگیری و نحوۀ فعالیت نهادها و سازمانهای زنان در عصر پهلوی دوم و ارتباط آنها با حکومت مسئلهای است که در این پژوهش بدان پرداخته شدهاست. این مقاله که در چارچوب مطالعۀ تاریخی و به روش توصیفی- تحلیلی است، با بررسی منابعی چون روزنامهها و کتب صورت گرفتهاست و مشخص میکند که اعضای نهادها و سازمانهای زنان، اغلب متشکل از زنان تحصیل کردهای بودند که بیشترین تلاش آنها در ابتدا بهبود وضعیت زندگی، آموزشی و بهداشتی بانوان و سپس رفع نابرابری حقوقی و کسب حق رأی برای زنان بودهاست. برخی از این تشکلها در جهت تأمین منافع دولت و برخی نیز در راستای برآوردهساختن نیازهای حزب و یا جمعیتی خاص گام برداشتهاند و بر حوادث آن دوره تأثیر گذاردهاند.
_||_