بازدارندگی از رشد قارچ Fusarium oxysporum fsp lycopersici عامل پژمردگی فوزاریومی گوجهفرنگی توسط چند اسانس در مقایسه با قارچ آنتاگونیست تریکودرما
الموضوعات :داریوش شهریاری 1 , محیا فتحی اقدام 2 , مژده ملکی 3
1 - بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیع استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ورامین، ایران
2 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا، گروه گیاهپزشکی، ورامین، ایران
3 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا، گروه گیاهپزشکی، ورامین، ایران
الکلمات المفتاحية: بازدارندگی, گوجهفرنگی, تریکودرما, اسانس, Fusarium oxysporum fsp lycopersici,
ملخص المقالة :
پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی Fusarium oxysporum fsp lycopersiciاز بیماری های مهم نواحی گرم و خاک های شنـی کشـور محسـوب می شود. در این مطالعـه اثر اسانس گیـاه آویشن، زنیان، رازیانه و قارچ آنتاگونیست Tricoderma harzianum کدva-104) (Th- در شرایط آزمایشگاهی روی سرعت رشد کلنی قارچ و بازدارندگی از رشد، در هفت غلظت 100 الی 1000 پی پی ام در محیط کشت PDA بررسی شد. حداقل درصد بازدارندگی از رشد قارچ (غلظت Ec50) اسانس آویشن 95/83 %، زنیان 685/62 % و رازیانه 97/59 % تعیین شد. قارچ تریکودرما با 53/78 درصد بازدارندگی بعد از اسانس آویشن بیشترین میزان بازدارندگی از رشد مسیلیومی قارچ F. oxysporum fsp lycopersici داشته است. در آزمایشات گلخانهای تاثیر اسـانس آویشن، رازیانه و زنیـان با غلظت 5/0 و 1 در هزار، قارچ کش (اپیرودیون + کاربندازیم پودر وتابل 5/52 %) با غلظت 5/1 در هزار و قارچ تریکودرما روی قارچ عامل بیماری در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. اسانسها هم زمان با کاشت گیاهچهگوجه فرنگی وقارچ تریکودرما سه روز قبل از انتقال نشاء با خاک گلدان مخلوط شد. آمار برداری ازدرصد شاخص شدت بیماری چهار هفته بعداز مایه زنی انجام شد. نتایج نشان داد اسانس آویشن و تیمار تریکودرما به ترتیب با شدت شاخص بیماری 6/2 و 06/2درجه نزدیک ترین شاخص بیماری به شاهد سالم بودند. در تیمار اسانس آویشن میانگین وزن تر و خشک ریشه (53/1 ،28/0 گرم) وزن تر وخشک بوته (19/13 ،82/1گرم) و قارچ تریکودرما وزن تر و خشک ریشه (79/1 ،27/0 گرم) و بوته (77/12 ،63/1گرم) مشابه هم و درگروه آماری شاهد سالم قرار گرفتند.
_||_