طراحی الگوی آسیب شناختی و درمان یکپارچه نگر و تعیین اثربخشی آن بر بی ثباتی هیجانی در افراد دارای ویژگی های شخصیت مرزی: یک مطالعه آمیخته
الموضوعات : فصلنامه تعالی مشاوره و روان درمانیزینب ذاکر زاده 1 , محسن گل پرور 2 , اصغر آقایی 3
1 - دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
2 - دانشیار، گروه روان شناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
3 - استاد، گروه روان شناسی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران.
الکلمات المفتاحية: اختلال شخصیت مرزی, درمان یکپارچهنگر, آسیبها, بیثباتی هیجانی,
ملخص المقالة :
هدف: ویژگیهای شخصیت مرزی میتواند مشکلات متعدی در مسیر زندگی افراد واجد این ویژگیها ایجاد کند. بر همین اساس، این پژوهش با هدف طراحی الگوی آسیبشناختی و درمان یکپارچهنگر و تعیین اثربخشی آن بر بیثباتی هیجانی در افراد مرزی انجام شد. روش: پژوهش حاضر از زمره پژوهشهای آمیخته (کیفی و کمی) است. در مرحله کیفی از روش تحلیل مضمون به شیوه براون و کلارک (2006) استفاده شد. بافت پژوهش در بخش کیفی، متون مربوط به آسیبهای افراد مرزی، حجم نمونه 25 متن مرجع بود که به شیوه هدفمند انتخاب شدند. در همین مرحله، پس از استخراج طیف آسیبها، با استفاده از 6 نفرگروه متمرکز تخصصی، درمانهای مورد نیاز برای طیف آسیبها تعیین و بسته درمان یکپارچه نگر با ضریب توافق برابر با 94/0 طراحی گردید. در مرحله کمی از روش نیمهتجربی دو گروهی با سه مرحله پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری استفاده شد. در این مرحله از میان 70 فرد مرزی،30 نفر بهصورت هدفمند مبتنی بر ملاکهای ورود انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (15 نفر برای هر گروه) گمارده شدند. گروه درمان یکپارچهنگر بهمدت 15 جلسه، تحت درمان قرارگرفتند و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت ننمود. از مقیاس بیثباتی هیجانی در مراحل پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. دادهها در بخش کیفی از طریق تحلیل مضمون و در بخش کمی با استفاده از آزمون خی-دو، تحلیل واریانس اندازههای تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار اس پی اس اس، نسخه 24 تحلیل گردید. یافتهها: یافتههای بخش کیفی برای طراحی درمان یکپارچهنگر، حاکی از پنج دسته آسیب شامل آسیبپذیری هیجانی و رفتاری، آسیبپذیری ادراکی و شناختی، آسیبپذیری هویتی، آسیبپذیری اجتماعی و آسیبپذیری جسمی در میان افراد مرزی بود. در بخش کمی نتایج تحلیل واریانس اندازههای تکرار شده نشان داد که بین درمان یکپارچهنگر با گروه کنترل در بیثباتی هیجانی در پسآزمون تفاوت معناداری وجود ندارد (205/0=P). اما در مرحله پیگیری به طور معناداری موجب کاهش بیثباتی هیجانی گردید (001/0>P). نتیجهگیری: با توجه به طیف آسیبهای پنجگانه یکپارچه افراد دارای ویژگیهای شخصیت مرزی، درمان یکپارچهنگر را می توان به عنوان یک رویکرد درمانی برای بیثباتی هیجانی افراد مرزی مد نظر قرار داد.
_||_