نقش زنان درتوسعه پیامدهای اقتصادی تجارت چمدانی از قشم
الموضوعات :عصمت حسینی 1 , ساسان ودیعه 2 , احسان رحمانی خلیلی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، گروه جامعه شناسی، تهران. ایران.
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، گروه جامعه شناسی، تهران. ایران.
3 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، گروه جامعه شناسی، تهران. ایران.
الکلمات المفتاحية: نقش زنان, تجارت چمدانی, قشم, پیامدهای اقتصادی,
ملخص المقالة :
تحقیق حاضر با هدف مطالعه پیامدهای اقتصادی تجارت چمدانی کالا از قشم به تهران توسط زنان بود. جامعه آماری تمامی زنانی که از قشم به تهران اقدام به انتقال کالا می نمایند. از جامعه آماری مذکور به جمع آوری داده ها تا دستیابی به اشباع نظری به وسیله 50 مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شده در بین 30 زن انتقال دهنده و 20 کارشناس که به روش هدفمند و گلوله برفی تعیین شده اند، اقدام گردید. طرح پژوهش بر مبنای روش شناسی کیفی و نظریه زمینه ای استراس و کوربین بود. در این راستا داده ها تجزیه و تحلیل شده و در کدگذاری باز، 143 مفهوم و 1162 دلالت مفهومی، در کدگذاری محوری31 مقوله و در کدگذاری انتخابی، مقوله ی هسته ای " رفاه آفرین/چالش برانگیز" تعیین گردید. نتایج نشان داد که پاسخگویان تجارت چمدانی را با دو کارکرد متناقض پیامدهای مثبت و منفی اقتصادی برای زنان انتقال دهنده و خانواده هایشان، ساکنین و کسبه قشم، هم چنین برای جامعه و دولت ارزیابی نمودند. در مدل زمینه ای نیز نبود فرصت شغلی، عدم رسیدگی به اقشار محروم، نیاز مالی، اجبار، شرایط علی و همکاری با "چترباز"، زمینه نامناسب تجارت، بازدارندگی بازار تهران، بازار قشم، شرایط زمینه ای و آگاهی از قوانین گمرکی،کنترل غیرمستقیم، میانبرها و زمینه مساعد، شرایط مداخله گر در فرآیند تجارت چمدانی شناخته شدند.
- استراس، آنسلم، کوربین، جولیت. (1998). اصول روش تحقیق کیفی. بیوک محمدی. (1385). تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
- بیابانی، غلامحسین، هادیانفر، سید کمال. (1386). فرهنگ توصیفی علوم جنایی. تهران: کارآگاه.
- خدنگ، حسین. (۱۳۹۴). روزنامه تجارت. کد خبر: ۱۴۰۸ http://tejaratonline.ir/fa/news.
- سیف، اله مراد. (1385). قاچاق کالا در ایران. تهران: مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی.
- فلیک، یو. (1956). درآمدی بر پژوهش های کیفی در علوم انسانی. سید علی سیادت، عبدالرسول جمشیدیان و رضا نوروزی. (1385). قم: سما قلم.
- کامران، حسن. (1381). علل توسعه نیافتگی مناطق آزاد ایران. تحقیقات جغرافیایی،1(65-66)، ۴۲–۳۲.
- کریمىپور، یداللّه و محمدى، حمیدرضا. (1383). سد نفوذ قاچاق کالا از وضعیت تا رویا پژوهش میدانى در محدوده استان هرمزگان. تحقیقات جغرافیایى، 12(73)، 211-241.
- معنایی، معصومه. (1383). بررسی عوامل موثر بر گرایش زنان به کار واسطه گری و قاچاق کالا و پیامدهای اجتماعی-فرهنگی آن. امور بانوان استانداری هرمزگان: بندرعباس.
- نمک شناس، رضا. (1383). بررسی پدیده قاچاق کالا و سوخت در استان سیستان و بلوچستان. وزارت امور اقتصادی و دارایی.
- Margaret Niger, Thomas. (2014) .Women and the Arts of Smuggling. African Studies Review, 44(2), 43-70.
_||_