اولویت بندی صنایع تبدیلی و تکمیلی خرما در دهستانهای شهرستان آبادان
الموضوعات :
1 - دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی ، دانشگاه سیستان وبلوچستان، زاهدان، ایران
2 - کارشناسی ارشد گروه جغرافیا وبرنامه ریزی روستایی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
الکلمات المفتاحية: اولویت بندی", " صنایع تبدیلی وتکمیلی", "خرما", "مدل "AHP, "شهرستان آبادان,
ملخص المقالة :
پیدایش فرصتهای جدید به منظور توسعه محلی و منطقه ای در گرو استفاده از ابزار مهم توسعه صنعتی است.صنایع تبدیلی و تکمیلی از عوامل مؤثر در توسعه کشاورزی و روستایی و همچنین ایجاد اشتغال پایدار،کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و نهایتاً امنیت غذایی است.توسعه این صنایع در روستاها با توجه به امکانات موجود میتواند نقش مؤثری در توسعه روستایی داشته باشد. هدف این پژوهش انتخاب بهترین مکان بهینه برای ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در بین دهستانهای شهرستان آبادان می باشد. پژوهش حاضر ازنوع توصیفی – تحلیلی می باشد. برای انتخاب نمونه در جامعه آماری از خانوارهای دهستانهای آبادان از روش نمونه ای تصادفی بااستفاده از فرمول کوکران تعداد 206نفربه عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. در جامعه آماری کارشناسان کشاورزی نیز از روش نمونه برداری تصادفی حجم نمونه ای به تعداد 30نفرانتخاب شده است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل AHP. و آزمون تی تست استفاده شده است.نتایج پژوهش برطبق مدل AHP نشان می دهد که دهستان بهمنشیر شمالی با نسبت 199/0 از اهمیت بیشتری نسبت به سایر عوامل برخوردار بوده و در مقابل دهستان شلاهی با نسبت 139/0 از کمترین اولویت برخوردار می باشد. همچنین برطبق آزمون تی تست تأثیر ایجاد صنایع تبدیلی خرما بر توسعه روستایی در منطقه مورد مطالعه از نظر کشاورزان مورد مطالعه در حد بالاتر از متوسط ارزیابی شد .