اثر عصاره گیاهان دارویی گلدر، کلپوره و درمنه بر عملکرد و اجزای عملکرد گوجهفرنگی (Solanum lycopersicum)
الموضوعات :اصغر صادقی چاه نصیر 1 , عبدالحسین ابوطالبی جهرمی 2 , بهنام بهروزنام 3 , حامد حسنزاده خانکهدانی 4 , عبدالکریم اجرایی 5
1 - دانشجوی دکترای علوم باغبانی، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
2 - دانشیار گروه علوم باغبانی، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران.
3 - استادیار گروه علوم باغبانی، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
4 - محقق بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس
5 - استادیار گروه علوم باغبانی، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
الکلمات المفتاحية: کیفیت میوه, کلروفیل, گوجهفرنگی, گیاهان دارویی,
ملخص المقالة :
گیاهان دارویی و فرآوردههای آنها به دلیل عواملی چون ارزش بالای اقتصادی و کم هزینه بودن تولید آنها، نداشتن اثرهای تخریبی بر محیط زیست و کم عوارض بودن در مقایسه با کودهای شیمیایی در سالهای اخیر از ارزش و جایگاه ویژهای برخوردار شدهاند. بههمین دلیل، این پژوهش با هدف بررسی اثر عصاره گیاهان دارویی گلدر، کلپوره و درمنه بر عملکرد و اجزای عملکرد گوجهفرنگی رقم سانسید 6189 تحت شرایط مزرعهای انجام شد. این پژوهش بدر قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 8 تیمار شامل: گلدر (5 و 10 درصد)، کلپوره (5 و 10 درصد)، درمنه (5 و 10 درصد)، گلدر 5 + کلپوره 5 + درمنه 5 و تیمار شاهد (عرف منطقه) در شهرستان کهنوج استان کرمان اجرا شد. نتایج نشان داد که حداکثر وزن تر و خشک بوته در تیمار شاهد (1150 و 200 گرم) مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد و عملکرد بازارپسند در هکتار (به ترتیب 53/8 و 44/7 تن)، سفتی (4/40 کیلوگرم بر سانتیمترمربع)، کلروفیل a، b و کل و کاروتنوئید برگ (به ترتیب 25/3، 4/95 و 30/2 و 4/36 میلیگرم) و همچنین کلروفیل a و کلروفیل کل میوه (به ترتیب 0/208 و 0/210 میلیگرم) مربوط به تیمار گلدر 5 + کلپوره 5 + درمنه 5 بود. بیشترین تعداد میوه در بوته (7/35) در تیمار درمنه 5 درصد، طول میوه (5/84 سانتیمتر) در درمنه 10 درصد و قطر میوه (5/84 سانتیمتر) در گلدر 10 درصد مشاهده شد. با توجه به نتایج بهدست آمده تیمار ترکیبی عصاره گیاهان دارویی گلدر، کلپوره و درمنه سبب حصول بیشترین میزان عملکرد، اجزای عملکرد و کیفیت میوه در زمان برداشت شدند.
_||_