تاثیر اشعه فرا بنفش بر سرعت تجزیه و حذف آفتکشهای متاسیستوکس و فنیتروتیون از محصول پسته
الموضوعات :سهراب ایمانی 1 , آرزو پژمان 2 , هادی استوان 3 , شهرام حسامی 4
1 - گروه حشره شناسی/دانشکده کشاورزی،دانشگاه ازاد واحد علوم وتحقیقات تهران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات فارس/گروه حشره شناسی کشاورزی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز/گروه حشره شناسی کشاورزی
3 -
4 - هیات علمی/دانشگاه آزاد اسلامی
الکلمات المفتاحية: سم, آفت کش, Pesticides, Keywords: Pistachio, poison, واژههای کلیدی: پسته, متاسیستوکس و فنیتروتیون, metasistox and fenitrothion,
ملخص المقالة :
پسته یکی از مهمترین محصولات کشاورزی کشور است که حدود ۸۱ درصد از درآمد های غیر نفتی کشور به آن اختصاص دارد.در این تحقیق تجزیه دو افتکش متاسیستوکس و فنیتروتیون، به وسیله اشعه ماورائ بنفش مورد بررسی قرار گرفت.این دو آفتکش به طور معمول با طیف وسیعی در باغات پسته کشور مورد استفاده قرار می گیرند.یکی از عمده ترین وظایف کشاورزی و گیاهپزشکی، تولید محصولاتی ایمن است، که میزان باقیمانده آفتکشها در آن ها کمتر از سطح MRL باشد.هدف این تحقیق بررسی تاثیر تشعشعات uv به همراه عامل فتوکاتالسیتی دی اکسید تیتانیوم و پراکسید هیدروژن بر تجزیه این دو سم در محصول پسته بود. تعیین باقیمانده موجود در نمونه ها با روش استخراج LLE و اندازه گیری با دستگاه GC-MS انجام شد.زمانهای آزمایش 30،60،120 و 300 دقیقه در نظر گرفته شد.نتایج نشان داد بیشترین درصد تجزیه آفتکشها مربوط به سم متاسیستوکس و تحت تاثیر UV/H2O2 و به میزان 5/38% بود.زمان بهینه در کلیه آزمایشات 300 دقیقه تعیین شد.اشعه UV به تنهایی در زمان 300 دقیقه روی سموم متاسیستوکس و فنیتروتیون در محصول پسته باعث کاهش سم به ترتیب به میزان 2/24و1/17% شد.آزمایشات نشان داد که تجزیه سموم مورد مطالعه با استفاده از تابش اشعه ماوراء بنفش امکان پذیر است و اثر مخرب UV در ساختارهای مواد شیمیایی در آزمایشات اثبات شد.بنابراین تشعشعاتUV در یک دوز مشخص قادر به برطرف نمودن باقی مانده سموم از پسته میباشد.تلفیق عوامل UV، پراکسید هیدروژن و دی اکسید تیتانیوم به نحو موثرتری قادر به زدودن آلودگی از محصولات کشاورزی میباشد.
_||_