تاثیر تیمارهای حرارتی روی مراحل مختلف رشدی سوسک چهارنقطهای حبوبات Callosobruchus maculatus Pic. (Col., Bruchidae)
الموضوعات :ریحانه حبیبی 1 , رضا وفایی شوشتری 2 , حسین فرازمند 3 , عارف معروف 4 , سعیده لونی 5
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
2 - دانشگاه آزاد اراک
3 - موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور
4 - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان
5 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، باشگاه پژوهشگران جوان، اراک، ایران
الکلمات المفتاحية: تیمارهای حرارتی, Heat treatments, Callosobruchus maculatus, Key words: Callosobruchus maculates, واژههای واژه: سوسک چهارنقطهای حبوبات, کنترل مراحل رشدی, Control of development stages,
ملخص المقالة :
سوسک چهارنقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus Pic. یکی از آفات مهم صنایع غذایی در سراسر جهان است که از دانه های بقولات مختلف مانند لوبیا، نخود، ماش، عدس، باقلا و غیره تغذیه می کند.استفاده از دماهای بالا یا تیمارهای شوک حرارتی در مدیریت آفات انباری روش بسیار موثری است. در این تحقیق جهت ارزیابی مرگ و میر این حشره در حرارت های بالا، اثر 4 تیمار حرارتی شامل 45، 50، 55 و 60 درجه سلسیوس در زمان های 5، 10، 15، 20 و 30 دقیقه روی مراحل مختلف رشدی این آفت (تخم 3 روزه، لارو جوان یک روزه، لارو مسن 11 روزه و شفیره) و همچنین روی حشره کامل مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها پس از حرارت دهی در شرایط دمایی 1± 30 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5± 65 درصد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که حساس ترین مرحله رشدی حشره، مرحله تخم و مقاوم ترین مرحله، مرحله شفیرگی می باشد (با در نظر گرفتن مدت زمان مورد نیاز برای حرارت دهی). همچنین مشخص شد که حداقل دمای کنترل کننده برای لارو یک روزه، لارو 11 روزه و برای مرحله شفیرگی و حشرات کامل به ترتیب دمای 50، 55، 55 و 50 درجه سلسیوس می باشد. لذا با توجه به امکان وجود تمام مراحل رشدی آفت در یک توده آلوده، دمای °C55 در زمان 15 دقیقه برای کنترل همه مراحل رشدی آفت پیشنهاد می شود.
_||_