شناسایی و اولویتبندی موانع تولید حشرات خوراکی بهعنوان جیره غذایی ازدیدگاه تولیدکنندگان دام و طیور با استفاده از روش (AHP)
الموضوعات :
یحیی استادی
1
(
گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران
)
غلامرضا یاوری
2
(
گروه تخصصی اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ص . پ . 3697-19395، تهران، ایران
)
محسن شوکت فدایی
3
(
گروه تخصصی اقتصاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ص . پ . 3697-19395، تهران، ایران
)
مجید احمدیان
4
(
دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
)
سهراب ایمانی
5
(
گروه حشرهشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
)
الکلمات المفتاحية: Analytic Hierarchy Process (AHP), حشرات خوراکی, تولیدکنندگان دام و طیور, موانع تولید, روش تحلیلی سلسله مراتبی, Edible insects, Livestock and poultry producers, Production obstacles,
ملخص المقالة :
حشرات می توانند در جیره غذایی دام و طیور مورد استفاده قرار گیرند. هرچند در این راه ممکن است موانعی وجود داشته باشد. در این تحقیق موانع تولید حشرات خوراکی به عنوان جیره غذایی از دیدگاه مدیران واحدهای تولید دامپروری و مرغداری در دو استان تهران و البرز بررسی و اولویت بندی شد. ابتدا موانع تولید به 8 شاخص اصلی و 87 زیر شاخص تقسیم شد و پرسشنامه حاصل از این شاخص ها در اختیار 20 نفر از خبرگان قرار گرفت. به کمک نرم افزارExpert Choice 11، از داده های حاصل از پرسشنامه استفاده شد و وزن های هر کدام از موانع محاسبه و مقایسه گردید. نتایج نشان داد: موانع بهداشتی و غذایی با وزن 418/0، موانع فرهنگی و نگرشی با وزن231/0 و موانع اقتصادی با وزن 143/0 به ترتیب در اولویت بودند. در اولویت بندی نهایی زیر شاخص ها، خطر مصرف بعضی از حشرات به صورت خام با وزن نهایی 054/0 عدم اطمینان به تضمین امنیت و سلامت محصولات تولید شده با وزن نهایی 051/0 و احتمال وجود باقی مانده سموم در بدن حشرات با وزن نهایی 047/0 با اهمیت ترین موانع در تولید حشرات جهت خوراک دام و طیورشناخته شدند.
_||_