اثر کاربرد منفرد و مخلوط علفکشها بر علفهای هرز و وزن بنه زعفران در نیشابور
الموضوعات : بوم شناسی علفهای هرزمحمدرضا عباسیان 1 , محمد بازوبندی 2 , علیرضا سوهانیدربان 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد شناسایی و مبارزه علفهای هرز دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد.
2 - استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی.
3 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد.
الکلمات المفتاحية: عملکرد, yield, کنترل شیمیایی, chemical control, اختلاط, Mixing,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر کاربرد منفرد و مخلوط علفکشهای رایج مزارع زعفران بر کنترل علفهای هرز و وزن بنه زعفران آزمایشی با نه تیمار و سه تکرار، در مزرعهای در شهرستان نیشابور انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل علفکشهای :اکسی فلورفن (گل 24%EC) 5/1 لیتر در هکتار، ایوکسینیل (توتریل 5/22EC %) 2 لیتر در هکتار، متری بیوزین (سنکور 70WP %) 750گرم در هکتار، ستوکسیدیم (نابواس 5/12EC %) 2 لیتر در هکتار، فلوازیفوپ–پی–بوتیل (فوزیلید 5/12EC %) 5/2، هالوکسی فوپ آرمتیل (گالانت سوپر 8/10EC %) 3/1، اکسی فلورفن+ هالوکسی فوپ آرمتیل، ایوکسینیل+ هالوکسی فوپ آرمتیل، متری بیوزین+ هالوکسی فوپ آرمتیل بودند. نتایج حاصل از مقایسههای گروهی نشان داد که تیمارهای حاوی مخلوط علفکش در مقایسه با تک علفکش تاثیر بیشتری روی کاهش وزن خشک علفهای هرز دارند. در بین تیمارهای مخلوط علفکشی نیز تیمارهای اکسی فلور فن + هالوکسی فوپ آر متیل و متری بیوزین + هالوکسی فوپ آر متیل تفاوت معنی دار با تیمار ایوکسینیل + هالوکسی فوپ آر متیل در کاهش وزن خشک علفهای هرز دارند. علفکش ستوکسیدیم کم اثرترین تیمار در این آزمایش بود.همچنین در تیمارهای متری بیوزین + هالوکسی فوپ آر متیل، اکسی فلور فن + هالوکسی فوپ آر متیل و ایوکسینیل + هالوکسی فوپ آر متیل بیشترین مقدار وزن بنه به دست آمد. اثر کاربرد منفرد و مخلوط علفکشها بر علفهای هرز و وزن بنه زعفران در نیشابور
- امیدی، ح.، ح. نقدی آبادی، ع. گلزاد، ح. ترابی و م.ح. فتوکیان. 1388. تاثیر کود شیمیایی و زیستی نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی زعفران (Crocus sativus). فصلنامه گیاهان دارویی سال هشتم. جلد 2، شماره 30: 109-98.
2- امیری، ح. 1369. مطالعه اثرات علفکشها در کنترل علف هرز همراه زعفران در مناطق جنوب خراسان. انتشارات مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان.
3- پادارلو، ع.ا.، م. بازوبندی.، و ل. علیمرادی. 1386. شناسایی علفهای هرز مزارع زعفران حوزه سد کارده مشهد. مجموعه مقالات دومین همایش علوم علفهای هرز ایران جلد 2.
4- خواجه پور، م.ر. 1386. اصول و مبانی زراعت. انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان.
5- سادات نوری، س.ا. 1384. آمار کاربردی و طرح آزمایش ها برای علوم کشاورزی.جلد دوم انتشارات دانشگاه تهران.
6- سعیدی راد، م.ح. و ع. مختاریان. 1388. اصول علمی کاربردی کاشت داشت و برداشت زعفران. انتشارات سرو ا.
7- عباسی، م.1375. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی مشهد.
8- گلوی، م. و م. سارانی. 1386. کنترل شیمیایی علفهای هرز مزارع زعفران. مجموعه مقالات دومین همایش علوم علفهای هرز ایران.جلد 1.
9- مکاریان، ح.، م.ح. راشد محصل، م. بنایان و م. نصیری محلاتی.1387. مطالعه پویایی جمعیت علفهای هرز در یک مزرعه زعفران (rocus sativus) با استفاده از ژئواستاتیستیک. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، شماره 2 (پیاپی 64): 85-76.
10- ملافیلابی، ع. 1379. تولید و به زراعی نوین زعفران. انتشارات سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران مرکز خراسان.
11- نوری، ح.ر.1387. بررسی کارایی سولاریزاسیون در مدیریت علفهای هرز در زراعت زعفران. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی مشهد.
12- Anwar, S.A., C.A. Rauf and S.D. Corsi. 1992. Weed as alternate phytonematodes. J.Nemato. 2(1): 41-47.
13- Bolhasani, A., S.Z. Yavari, I. Moosavi, A.A. Movahedi and M. Ghaffari. 2005. Separation and purification of some components of Iranian saffron. Asian J.Chem.17: 725-729.
14- Camper, N.D. 1986. Research methods in weed science. SWSS.
15- Devlin, D.L., D.R. Gealy and L.A. Morrow. 1987. Differential metabolism of metribuzin by downy brome (Bromus tectorum) and winter wheat (Triticum aestivum). Weed Sci.35: 741-745.
16- Galavi, M., M. Sarani and A. Arjmandinejad. 2007. Chemical of common mallow (Malva neglecta) in saffron fields. Acta Hort. (ISHS). 739: 71-73.
17- Ghorbani, R. and A.Koocheki. 2006. Organic saffron in Iran: prospects and challenges proceeding of the 2nd International Symposium on Saffron Biology and Technology. pp: 369-374.
18- Mohammad-abadi, A.A., P. Rezvani-moghaddam and A.Sabori.2006.Effect of plant distance on flower yield and qualitative and quantitative characteristics of forage production of saffron (Crocus sativus L.)in Mashhad conditions. Proceedings of the 2nd International Symposium on Saffron Biology and Technology. pp: 93-96.
19- Norouzzadeh, S., M. Abbaspoor and M. Delghandi. 2007. Chemical weed control in saffron fields of Iran. Acta Hort. (ISHS).739: 119-122.
20- Popay, I., R. Field. 1996. Grazing animals as weed control agents. Weed Tech. 10: 217-231.
21- Rashed Mohassel, M.H. 1992. Weeds of south khorasan saffron fields. Agri. Sci. and Tech. 6: 118-135.
22- Soufizadeh, S., E. Zand, M. Baghestani, F.B. Kashani, N. Nezamabadi and K. Sheibany. 2007. Integrated weed management in saffron (Crocus sativus L.). Acta Hort .739: 133-137.
_||_