کنترل بیولوژیکی پژمردگی باکتریایی گوجه فرنگی ناشی از Ralstonia solancearum ، با استفاده از سویه اندوفیت Burkholderia cepacia جداشده از ساقه گیاه گوجه فرنگی، در شرایط آزمایشگاه و گلخانه
الموضوعات :ساغر کتابچی 1 , مینا علی خانی 2
1 - گروه بیماری شناسی گیاهی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
2 - دانشگاه آزاد اسلامی شیراز
الکلمات المفتاحية: Ralstonia solanacearum, Biological control, Endophytic bacteria, Burkholderia cepacia, باکتری های اندوفیت, کنترل بیولوژیکی, Burkholderia cepacia,
ملخص المقالة :
Ralstonia solancearum از باکتری های بیماری زای گیاهی و عامل بیماری پژمردگی آوندی گوجه فرنگی است. عامل بیماری در شرایط محیطی مساعد می تواند باعث پژمردگی سریع و خسارت بسیار زیادی شود و برای درمان آن راهکار عملی وجود ندارد. هدف از این تحقیق جداسازی باکتری اندوفیت Burkholderia cepaciaاز ساقه گوجه فرنگی رقم محلی و سپس بررسی اثر بیوکنترلی این باکتری در برابر R. solancearum می باشد. در این مطالعه چهار باکتری اندوفیت از ساقه گوجه فرنگی جدا شده و پس از شناسایی با استفاده از آزمون های استاندارد باکتری شناسی، جهت بررسی اثر آنتاگونیستی احتمالی آنها و نیز تاثیر در میزان رشد گیاهان، در شرایط آزمایشگاه با استفاده از روش فرو بردن بذردر محیط کشت آگار ، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون های بیوشیمیایی نشان داد که کلیه سویه های اندوفیت جداشده از ساقه گوجه فرنگی، B. cepacian می باشند. در شرایط آزمایشگاه با بذرهای گوجه فرنگی آغشته با باکتری های اندوفیت در محیط کشت های تلقیح شده با باکتری R. solanacearum هاله هایی در حدود 5/4- 2 سانتی متر ایجاد شد. در شرایط گلخانه ای این باکتری باعث سرکوب بیماری تا حدود 60 درصد و افزایش رشد قابل توجهی در بوته های گوجه فرنگی نسبت به شاهد شد.
_||_