ارزیابی فعالیت ضد قارچی اسانس دارچین بر کنترل قارچ فوزاریوم سولانی تحت شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای
الموضوعات :هادی سالک معراجی 1 , اکرم حاتمی 2 , سعید حزبئی پور 3 , محمد جواد زارع 4 , خشنود نوراللهی 5
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زنجان
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، داتشگاه زنجان
3 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، داتشگاه زنجان
4 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه ایلام
5 - گروه گیاهپزشکی، دانشگاه ایلام
الکلمات المفتاحية: Essential Oil, priming, اسانس, محلول پاشی, foliar, پیش تیمار کردن, مهار قارچ, suppress fungus,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر اسانس دارچین بر مهار قارچ Fusarium solani، آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار تحت شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای اجرا گردید. آزمایش اول اثر پنج غلظت اسانس دارچین (صفر، 500، 1000، 1500 و 2000 قسمت در میلیون) بر مهار قارچ در شرایط آزمایشگاهی و آزمایش دوم شامل سه روش کاربرد اسانس (محلول پاشی، پیش تیمار کردن بذر و نشاء و کاربرد اسانس همراه با آب آبیاری) در غلظت های مورد نظر بر کنترل قارچ نامبرده روی گیاه گوجه فرنگی تحت شرایط گلخانه ای بود. اسانس دارچین در شرایط آزمایشگاهی رشد قارچ را به طور کامل در همه غلظت ها کنترل کرد. نتایج نشان داد که کاربرد اسانس همراه با آب آبیاری با 33/58 درصد بازدارندگی، بیشترین تأثیر را در کنترل بیماری داشت. حداکثر مهار از رشد قارچ (16/54 درصد) به روش پیش تیمار کردن، در غلظت 2000 قسمت در میلیون اسانس حاصل شد. بیشترین درصد بقاء بوته ها به روش محلول پاشی اسانس، با 48/37 درصد، در غلظت 1500 مشاهده گردید ولی در غلظت 2000 قسمت در میلیون، محلول پاشی موجب گیاه سوزی شد. با توجه به نتایج بدست آمده در این پژوهش، کاربرد اسانس دارچین همراه با آب آبیاری می تواند به عنوان روشی مناسب جهت مهار زیستی قارچ F. solani باشد
_||_